Вхід | Реєстрація

Чому виникають землетруси

Чому виникають землетруси

У минулий четвер в Україні було зафіксовано землетрус магнітудою 3,7 бала (за шкалою Ріхтера). Він знову стався неподалік Полтави. Це вже третій землетрус у регіоні від початку року.

Журналісти дізнавалися в Головному центрі спеціального контролю, чому на Полтавщині почастішали землетруси та чи варто мешканцям подбати про власну безпеку.

Як розповів Ігор Корнієнко, заступник керівника Головного центру спеціального контролю, основними сейсмічними зонами є: Прикарпаття, Закарпаття, Тернопільська, Чернівецька, південно-західна частина Одеської області, Дніпропетровська область. А останнім часом усе частіше почали реєструвати сигнали з Полтавської області.

Із його слів, у середньому за рік біля 10 землетрусів реєструється на території України. Більшість із них людьми не відчувається, тобто вони реєструються сейсмічними датчиками, а поріг чутливості менший за поріг відчуття людини. Безпосередньо в Полтавській області від 2015 року було зареєстровано біля 10 землетрусів. Найсильніший був 2015 року. Його осередок розташовувався на кордоні Полтавської та Сумської областей. Поштовхи тоді відчувалися у майже 13 населених пунктах обох областей. Цього року це вже третій землетрус на території Полтавської області. До цього вони були в січні, травні і безпосередньо 8 червня. Цей землетрус стався на глибині 10 кілометрів, він охоплював, за нашими розрахунками, невелику частину території, яка розташована на відстані 20 кілометрів від Полтави.

Ігор Корнієнко повідомив, що землетруси відбуваються внаслідок руху тектонічних плит, а Полтавщина лежить на стику Українського кристалічного щита та Дніпровсько-Донецької впадини, тому землетруси на цій території були раніше, є і, на жаль, будуть у майбутньому.



Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
17 червня 2023, 18:58 | Полтавщина | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації