Вхід | Реєстрація

Непосидючі діти травмуються частіше?

Синці, ґулі, подряпини… З настанням весни дітлахи вискочать на вулицю шукати пригод і, на жаль, знайдуть. Лікар Володимир Зубенко (на фото) розповідає про дитячий травматизм і рекомендує для профілактики активно займатися спортом, зокрема й екстремальним.
— Чому діти повинні більше гуляти і займатися спортом, адже таке дозвілля ризикованіше, ніж, наприклад, комп’ютерна гра?
— Спорт, ігри розвивають дитину фізично, треновані м’язи – це підстраховка на випадок падіння, та й кістки у фізично розвиненої дитини міцніші.

— То ви не будете заперечувати навіть силові, екстремальні види спорту?
— Повірте, менша ймовірність травмуватися на занятті з боксу, ніж полізти на паркан і впасти. До того ж, спортсмени вміють правильно падати, а біля комп’ютера цьому не навчишся. Наприклад, зараз серед молоді популярні трюки на велосипедах, на роликах. І, уявіть собі, до нас екстремали потрапляють дуже рідко.

— А як часто у відділенні лікують маленьких пацієнтів, котрі травмувались в результаті недогляду дорослих?
— Такі випадки бувають, але не варто засуджувати батьків. Я вважаю, що всі дорослі повинні бути небайдужими не лише до своїх, а й до чужих дітей. Якщо на ваших очах дітлахи знаходяться за крок до небезпеки – зупиніть їх. Не проходьте повз малюка, який сидить на паркані чи на дереві.

— Чи правда, що діти після травм швидше реабілітуються і, взагалі, дитяча травма – це півбіди, порівняно з дорослою?
— І так, і ні. Перелами у дітей, дійсно, зростаються швидше, бо в них більш активний процес обміну речовин. У дитини за 3 тижні загоюється те, що в дорослих – за 1,5-2 місяці. Але якщо травма кінцівок сталася в зоні росту, то можливі порушення в рості, неправильний розвиток кінцівок, деформація. Не треба недооцінювати дитячих травм.

— Володимире Івановичу, діти якого віку найчастіше травмуються?
— Найбільш небезпечний вік  – від 7-ми до 14-ти років. Чому так? Маленькі діти зазвичай перебувають під особливим контролем дорослих, а підлітки вже мають певний досвід і можуть попередити неприємні ситуації.

— Дорослі здебільшого травмуються взимку, а діти відповідно  – влітку, під час канікул?
— Якщо для дорослих зимова погода – це погано і небезпечно, то для відділення дитячої травматології – це спокійний період. Щойно теплішає – починаються неприємності, і далі по наростаючій: дозрівають абрикоси, черешні – випадки падіння з дерев, прогрівається вода  – порізи склом на пляжах тощо. Щоправда, останніми роками ми спостерігаємо зменшення травматизму серед дітей, але це пов’язано з тим, що спосіб життя дітлахів змінився. На жаль, нинішні діти менш рухливі, ніж їхні ровесники 10-15 років тому.
Підлітки віком від 15-ти до 18-ти років травмуються втричі частіше, ніж менші діти. Найчастіше діти отримують травми вдома (54%), на другому місці  – травми на вулиці (36%). Шкільні травми посідають третє місце, їх кількість незначна – 6%.

Автор: Лариса ГОРИСЛАВЕЦЬ, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
| Полтавщина | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Купить квартиру Полтава
 Криптовалютні біржі в Україні
Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації