Вхід | Реєстрація

«Гробки» на новий лад

Великоднім святам властиві дещо поминальні мотиви. Майже в усіх регіонах України відзначають «гробки» – через тиждень після Великодня, у неділю чи понеділок. Люди приходять на цвинтарі, аби пом’янути померлих родичів. Ще з давніх часів на кладовищах справляли своєрідні трапези, розговлялися з небіжчиками. Зазвичай це робили після церковної панахиди. На могилці залишали символічний гостинець та великоднє яйце. Останнє, як вважали, призначалося птахам.
Наразі ж цей ритуал дещо змінився. За столами не лише трапезують, а й вживають спиртне, подекуди чималу кількість. Старожили кажуть, що поминання стало схожим на своєрідне свято, але без музики. Подекуди такі посиденьки затягуються чи не до вечора, іноді навіть зі з’ясуванням стосунків між підігрітими спиртним чоловіками.
— Понад 30 років тому на цвинтарях стояли лише дерев’яні хрести. Пам’ятники та огорожі почали встановлювати пізніше, коли люди стали жити заможніше. А столи – років 10 тому. Не носили раніше на кладовища і спиртного. Не було всіляких зефірів, дорогих ковбас, шинки. Кілька родичів могли швиденько потрапезувати біля могили похованого родича, – розповідає 85-річна Ольга Кошеленко з с. Погреби Глобинського району. – Взагалі, слід залишити на могилці гостинець, перев’язати хусткою хрест, покласти квітку. А перед поминальним днем треба прибрати те місце, де похований родич.

Головна поминальна традиція – молитва
— На 9-й день після Великодня відзначаємо Радоницю. Чому така назва? Ми несемо радісну звістку про Воскресіння Ісуса Христа на місця поховання наших близьких, несемо атрибути святкування – паски, крашанки. Проте головна поминальна традиція – це молитва, в якій ми просимо прощення перед Богом від імені своїх померлих родичів. Панахиди розпочнуться вже у суботу, відвідати могили родичів можна й у неділю, й у понеділок, хоча основний поминальний день все ж таки вівторок, – розповідає Благочинний Кременчуцького округу УПЦ КП протоієрей отець Володимир Макогон.

На територію цвинтарів не заїжджати
Цього року у поминальні дні автомобілям не дозволять заїжджати на територію кладовищ. Міліціонери вважають, що не так важко поставити авто неподалік та пройтися пішки, як потім розрулювати вавилонське стовпотворіння з сотень машин.
Заступник начальника міськуправління міліції Денис Захарченко пообіцяв, що на кладовищах правоохоронці лояльно ставитимуться до порушників Закону «Про заборону розпиття алкогольних напоїв у громадських місцях».

Перевізники обіцяють: транспорт буде
В управлінні транспорту повідомляють, що перевізники обіцяють виділити додаткові машини. Так, у неділю й понеділок на Деївське кладовище з Раківки їздитиме 5-6 автобусів середнього чи малого класу. Також працюватиме маршрут № 4. На Староревівське та Новоревівське кладовища виїде додатковий транспорт. Місце посадки – поблизу ПК «КрАЗ» та біля Центрального ринку. Традиційні маршрути №№ 1, 5, 20 теж курсуватимуть. Додатковий транспорт доставлятиме городян і до Свіштовського цвинтаря – обіцяють виділити кілька тролейбусів.

Автор: Віта Коноваленко, Лариса Гориславець, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
| Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Купить квартиру Полтава
 Криптовалютні біржі в Україні
Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації