Вхід | Реєстрація

Мобілізаційний процес у Кобеляках йде планово

Мобілізаційний процес у Кобеляках йде планово

У понеділок, 17 липня, в приміщенні 3 відділу Полтавського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (у народі цю установу за звичкою називають військкоматом) відбувся брифінг за участю  як самих співробітників відділу, так і представників Кобеляцької міськради, Нацполіції та місцевих ЗМІ.

Тема брифінгу була озвучена наступним чином: «Роз’яснення питань мобілізаційних заходів та відбору громадян на військову службу по контракту».

Керівник третього відділення Полтавського РТЦК та СП підполковник Петро Андрушко, який, власне, і організував брифінг, пояснив, що установа, яку він очолює, працює на території двох громад — Кобеляцької та Білицької. За його словами, в цілому мобілізаційні заходи на цій території проходять нормально. Про якісь ексцеси чи навіть елементарні непорозуміння між працівниками відділу, які виконують поставлені перед ними державою завдання, та жителями громади мова не йде. Бажаючі служити в армії по контракту є.

Заступник Андрушка  Віталій  Кгаєвський уточнив:

— Із майбутніми контрактниками взагалі немає ніяких проблем. До нас приходять люди, максимально вмотивовані і певним чином підготовлені. Вони знають, куди йдуть, розуміють, що, швидше за все, доведеться виконувати завдання, пов’язані з ризиком. По великому рахунку, немає особливих проблем і з громадянами, які підлягають мобілізації. Конфліктувати намагаються лише так звані «ухилянти». Є така категорія людей. Вони й служити не хочуть, і податки платити. Натомість від держави лише вимагають. Звичайним законослухняним громадянам хотілося б лише нагадати, що Україна живе в умовах війни та запровадженого військового стану. А це зобов’язує їх постійно мати із собою документи, які посвідчують особу. На жаль, через півтора року війни люди почали забувати про свої обов’язки.

Той факт, що багато кобелячан, виходячи із дому, не беруть із собою паспорт чи інший документ, що посвідчує особу, підтвердила і Каріна Жирко, представник Нацполіції.

Натомість Олександр Шипко, керівник сектору з питань цивільного захисту та мобілізаційної роботи при міській раді, поскаржився на певні недопрацювання в галузі законодавства. Адже працівники міської ради теж залучаються до проведення мобілізаційної роботи. Але вони, за словами Шипка, надто обмежені в своїх правах.

Петро Андрушко підтвердив, що до мобілізаційних заходів часто залучають його колег з інших громад Полтавської області. Він пояснив:

— Це стало звичною практикою, коли в Кобеляки приїжджають співробітники РТЦК та СП із Машівки, Чутового інших населених пунктів. А наші працівники їдуть у ці міста. Це робиться для того, аби не було панібратства. Тому вручаємо повістку, а цьому — ні, бо він мій сусіда чи знайомий.

Підводячи підсумок, Петро Андрушко наголосив:

— Основна мета мобілізації зараз — провести ротацію, тобто замінити військових, які воюють уже півтора року. Також хочу уточнити один принциповий момент. Інколи від не надто свідомих громадян доводиться чути закиди на адресу наших співробітників. Мовляв, чому вони не на фронті, а лише повістки вручають. Доповідаю, всі наші співробітники постійно від’їжджають у відрядження в зону бойових дій. Так що вони, на відміну від більшості, як кажуть в народі, «пороху понюхали». Окрім того, зараз до нас прийшли багато хлопців, які на війні отримали численні поранення та контузії і визнані частково непридатними для військової служби. Але вони виконують інші військові обов’язки. У тому числі, і повістки вручають. І за щось критикувати їх — це аморально.

Також військові підтвердили, що вручення повістки не означає миттєвої відправки на передову. Адже після цього людина ще має пройти медобстеження,  у ході якого визначать ступінь її придатності до служби. А ще після цього — мобілізованого направлять на навчання.

А Віталій Кгаєвський зазначив:

— Земляки повинні затямити раз і назавжди, вони йдуть не вмирати за Батьківщину. Вони йдуть вбивати ворогів і перемагати.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
21 липня 2023, 17:28 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації