Вхід | Реєстрація

Холери немає, а сказ активізувався

Холери немає, а сказ активізувався

Фахівці Держпродспоживслужби  і   міжрайонного центру контролю та профілактики хвороб при МОЗ України постійно відслідковують ситуацію щодо можливої епідемії цих двох смертельно небезпечних хвороб. І  якщо збудників холери у воді не виявляють, то випадки виявлення сказу почастішали.

Днями редакція «ЕХО» вже повідомляла, що на території Білицької громади зафіксований другий протягом місяця випадок сказу. Ситуацію прокоментував Сергій  Куземко, який очолює місцевий підрозділ Держпродспоживслужби.

Він розповів:

— У тих населених пунктах Білицької громади, де зафіксований сказ, встановлена карантинна зона. На місці постійно працюють наші фахівці. Намагаємося по максимуму вакцинувати домашніх тварин та корів, які утримуються в двох місцевих господарствах. У нас для цього все є. Є вакцини, яких ми замовили додаткову кількість, є наші фахівці, які готові працювати. Єдине, чого не вистачає — це свідомості в частини населення. Якщо керівники господарств усвідомлюють загрозу і діють адекватно, то деякі жителі сіл вперто легковажать своїм здоров’ям  і життям, відмовляючись від вакцинації своїх котиків та собачок. Користуючись нагодою, через ЗМІ  вчергове закликаю людей вакцинувати своїх домашніх тварин. Хвилина часу, ніяких зусиль і все безкоштовно, а потім можна не боятися, що від сказу загинуть домашні улюбленці. А головне — відчувати в безпеці і себе. Нагадую, що сказ є смертельно небезпечною хворобою.

Воду перевіряють постійно

Про це редакцію повідомила Валентина Семиног, керівник міжрайонного центру контролю та профілактики хвороб при МОЗ України.

Валентина Іванівна наголосила:

— Після катастрофи, точніше військового злочину в Каховці, особлива увага прикута до виявлення збудників холери. Ми перевіряємо воду  у водоймах кожного тижня. Доповідаю — по холері ситуація благополучна. Ми не виявляємо навіть умовних збудників цього небезпечного захворювання.  Реактиви у нас є, навчені люди є, працюємо постійно. У разі найменшої небезпеки негайно повідомимо і владу, і населення. Але поки що небезпеки немає.

Також Валентина Семиног розповіла, що фахівці центру закінчують чергову перевірку якості питної води із централізованої системи водопостачання. Вона наголосила:

— Зараз, на жаль, рідко доводиться говорити про якесь покращення. Але факти — вперта річ. Ситуація із контролем якості питної води протягом останнього року на території саме Кобеляцької громади суттєво покращилася. Кожного кварталу ми проводимо ретельні лабораторні дослідження. Раніше нам їх не замовляли роками. Віддаю належне новому директору кобеляцького комунального підприємства — діє правильно і по букві закону.

Щодо наявності у водоймах кишкової палички, то, за словами Валентини Семиног, дослідження, проведені минулого тижня, фіксують перевищення норми ЛКП у районі Кобеляк і Біликів. Натомість на водосховищі і у Ворсклі поряд із Новими Санжарами ситуація благополучна. Але фахівець наголошує, що небезпечні мікроорганізми можуть з’явитися у воді в будь-який момент. І радить людям постійно відслідковувати інформацію, котру фахівці міжрайонного центру контролю та профілактики хвороб при МОЗ України публікують на сайтах «ЕХО» та Кобеляцької міської ради.

 

По питаннях щеплення тварин прохаємо вас звертатися до спеціалістів Кобеляцької ДВМ:

  • Ветеринарний фельдшер Приставка Андрій Миколайович — (066)932–54–41 — м. Кобеляки, села Мідянівка, Ганжівка, Золотарівка, Лебедине, Сухе, Перегонівка, Гарбузівка, Підгора, Чкалове, Шенгури, Вібли, Коваленківка, Кунівка, Яблуневе, Колісниківка, Ліщинівка, Галі;
  • Ветеринарний лікар Курта Олександр Іванович — (095)585–14–31 — села Бутенки, Чумаки, Шапки, Вітряна Балка, Бережнівка, Колодяжне, Вишневе, Касянівка, Зелене, Марківка, Трояни, Свічкарево, Дрижина Гребля;
  • Ветеринарний лікар Рибалко Володимир Григорович — (095)741–54–62 — села Галі, Жуки, Рубани, Білики, Мирне, Іванівка, червоні Квіти, Куст-Кущі, Прогрес, Степове, Чорбівка, Білоконівка, Комарівка, Червоне, Канави, Водолагівка, Мирне;
  • Ветеринарний фельдшер Груба Наталія Григорівна — (066)543–05–64 — села Василівка. Лисенки, Мартинівка, Бринзи, Сінне, Литвини, Дашківка, Григорівка, Ревущино, Твердохліби, Шевченки;
  • Ветеринарний фельдшер Бобро Ольга Борисівна — (066)024–79–37 — села Орлик, Придніпрянське.

Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
23 липня 2023, 19:02 | Кобеляки | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації