Вхід | Реєстрація

Чому в Біликах чистіше, аніж у Кобеляках

Чому в Біликах чистіше, аніж у Кобеляках
Відчуйте різницю

Ми вирішили порівняти ситуацію з утилізацією відходів у двох центрах громад.

Автору цих рядків, у силу виконання службових та інших обов’язків, доводиться регулярно бувати в Біликах. Ну, а в Кобеляках я живу. Тому можу порівнювати і робити якісь висновки, спостерігаючи за станом благоустрою в двох названих вище центрах громад.

Одразу потрібно відзначити, що чистота вулиць і відсутність куп сміття в Біликах приємно вражають, після перебування в Кобеляках. Перш за все, кидається в очі той факт, що в селищі практично немає височезних і довжелезних копиць із гілок, бур’янів, листя та інших залишків рослинності, перемішаних із гноєм та непотребом неорганічного походження. Хоча можна не сумніватися в тому, що в Біликах, як і в Кобеляках, люди мають городи, утримують домашніх тварин.

Водночас доводиться частенько дискутувати із земляками, мешканцями Кобеляк, на тему утилізації відходів. І не від одного, і не від двох доводиться чути подібну тезу: «А куди ж нам подіти скошену траву і бур’яни?»

Дійсно, чимало кобелячан протягом десятиліть звикли нести, везти і тягти будь-який непотріб до контейнерів для збору побутових відходів. І щиро дивуються, почувши, що комунальники зовсім не зобов’язані прибирати і вивозити сіно, бур’яни та гній, що накопичилися в їх садибах. Точніше, вивозити комунальники можуть, але за окрему, досить високу плату.

Також кобелячанам доводиться частенько нагадувати, що ні біличани, ні жителі Світлогірського, Придніпрянського, Орлика чи Озер, зрештою, усіх без виключення населених пунктів громади, не виносять із своїх садиб скошену траву і бур’яни, і ніхто це сміття не вивозить. Немає, не існує такої послуги не те що в інших громадах, а по всій Україні. А в Кобеляках — є. Точніше, була. Адже зараз комунальне підприємство «Водоканал Плюс» припинило процес вивезення органічних відходів із майданчиків, на яких встановлені контейнери. Причина проста — ці відходи нікуди подіти. Адже незаконне звалище закрили остаточно. А жоден полігон для утилізації відходів кобеляцьке сіно не прийме.

Щодо залишків будматеріалів, які кобелячани теж звикли виносити до контейнерів, то їх приймуть у Горішніх Плавнях. Але за спеціальною ціною. Для тих кобелячан, котрі з незрозумілих причин вважають, що 14 гривень за кубометр відходів — це дорого, рекомендую поцікавитися розцінками на подібні послуги в інших громадах. Автор поцікавився. Так от, згідно із офіційною інформацією, за утилізацію лише одного кубометра будівельних чи ремонтних відходів у одній із сусідніх громад населення платить від 170 до 390 гривень. Відчуйте різницю — 14 і 390.

Білики пішли правильним шляхом?

Свою думку із приводу того, чому ж у Біликах на вулицях немає куп із листям та бур’янами, висловив заступник білицького селищного голови Сергій Петров. Ось що він розповів:

— У свій час, років 20 тому, Кобеляки стали лідером у різних реформаторських питаннях. Ми за ними слідкували і вчилися. Зокрема, спостерігали і робили висновки із того, як тодішній міський голова Кобеляк Олександр Ісип організовував процес вивезення твердих побутових відходів. Кобеляцька влада пішла шляхом встановлення спеціальних контейнерів. Нібито все добре, особливо для населення. Людина бере і виносить сміття в будь-який час доби, коли їй зручно. Але водночас ми, біличани, звернули увагу на те, що кобелячани понесли до контейнерів і органіку, тобто листя і гілки. А це не є твердими побутовими відходами. Не знаю, чи тодішня міська влада дозволила людям це робити, чи були інші причини, але результат виявився плачевним. Результат зараз кобелячани бачать на своїх вулицях. Ми ж вирішили вивозити відходи «по старинці», тобто шляхом об’їзду території і збору відходів, котрі люди в певні дні виносять до спецавтомобіля. Спочатку таку послугу надавав цукровий завод, потім приватний підприємець, але з часом цим почали займатися наші комунальники. Вважаю, що цей досвід є вдалим. У Біликах люди просто не несуть до машини гілки, сіно і бур’яни з городів. Бо ці відходи у них ніхто не забирав, не забирає і не буде забирати. Накопичені в приватному секторі відходи населення складає в мішки та пакети і виносить до машини. Сміття складають кожен біля свого двору. Тобто якщо хтось принесе сіно, як у Кобеляках, то всі, передусім комунальники, про це знатимуть. Біля багатоквартирних будинків ми поставили металеві ящики для відходів, тому що там сміття більше, а пакети із ним часто розривають бродячі тварини. Ящики замовили в приватного підприємця Василенка. Їх на території Біликів встановлено 23 штуки. Усі задоволені, все працює.

За словами Петрова, біличани просто привчені до того, що бур’яни із городів та гній вони мають утилізувати самостійно, комунальники за них цього не робитимуть. Хоча посадовець визнав, що є кілька місць у Біликах, де періодично виникають стихійні звалища із листя та гілок. Але це є скоріше виключенням, аніж правилом.

Тариф на вивезення відходів у Біликах складає 11 гривень з людини в місяць.

Одні відеокамери Кобелякам не допоможуть

Отже, проблема із листям, гілками та бур’янами в Кобеляках є по своєму унікальною. Адже в інших населених пунктах України людям просто ніколи не дозволяли виносити із дворів і викидати на вулиці цей непотріб.

І от тепер нинішній владі доводиться вирішувати проблему, якій уже 20 років. Як відомо, для того, щоб боротися із порушниками правил благоустрою, котрі буквально пруть на вулиці свої бур’яни і сіно, міська рада закупила відеокамери. Вони будуть фіксувати факти порушень, а потім до таких ґазд прийде інспектор із благоустрою і складе протокол. Мінімальний штраф — 340 гривень.

Як відомо, інспектором із благоустрою в Кобеляках є… біличанин. Цією роботою займається Сергій Китайгора. Він розповів, як іде процес привчання кобелячан до порядку. За словами Сергія Івановича, все дуже непросто. Він каже:

— Люди просто звикли нести до контейнерів увесь свій непотріб. У тому числі і бур’яни з городів. Доводиться пояснювати, що цього робити не можна. Так, і протоколи доводиться складати. Протягом кількох минулих тижнів мною складено 10  протоколів про адмінпорушення. Потім їх передають у поліцію. А вже після цього справу розглядає адмінкомісія при міській раді. Двоє порушників уже заплатили штраф.

Водночас Китайгора визнає, що просто фізично не може встигнути проконтролювати кожне стихійне звалище в Кобеляках. А саме стихійними звалищами можна назвати терикони із гілок та бур’янів, які містяни спорудили в рідному містечку. Посадовець сподівається, що відеофіксація порушень дасть додатковий поштовх у справі наведення порядку на вулицях Кобеляк. Але погоджується, що самі камери повністю проблему не вирішать і процес буде досить довгим.

Ще одним кроком до вирішення проблеми з управлінням кобеляцькими відходами стане відкриття нового об’єкту, куди будуть звозити органіку. Мова йде про об’єкт поряд із селом Колісниківка. Але для того, щоб його облаштувати, теж знадобиться не один місяць.

Та в будь-якому разі, жителям Кобеляк потрібно раз і назавжди усвідомити — безкоштовно вивозити бур’яни і сіно вже ніхто й ніколи не буде.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
4 серпня 2023, 13:30 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації