Вхід | Реєстрація

Осінь на порозі: шукаємо перевірені сорти яблунь

Осінь на порозі: шукаємо перевірені сорти яблунь

І хоча настав лише серпень, але можна не сумніватися в тому, що за ним прийде і вересень. І почнеться сезон посадки різних фруктових і декоративних дерев. Нижче — коротка анотація перевірених часом і практикою сортів яблунь.

У Інтернеті вистачає інформації про сорти яблунь, груш, слив, абрикосів та інших плодових дерев. І люди охоче «купуються» на рекламу. А потім, посадивши, інколи хапаються за голову. Адже в рекламі, як правило, не говорять про недоліки того чи іншого сорту і про проблеми, які можуть виникнути в садівника. Тому нижче ми друкуємо як загальну інформацію про найпопулярніші сорти яблунь, так і поради практика, людини, яка сама вирощує саджанці та багато років їх продає.

Отже, починаємо із найпопулярніших сортів.

Голден Делішес

Це найпопулярніший сорт яблук не тільки в Україні, а й у всьому світі. Походить він із США і був виведений випадково. Урожай приносить в жовтні-листопаді. Плоди великі і жовто-зелені, схожі зовні на грушу. Це дуже врожайний і смачний сорт, який довго зберігається — у холодильнику може лежати півроку. Ці яблука легко отримують пошкодження, тому їх потрібно не збивати, а акуратно знімати з яблуні.

Фуджі

Ще один надзвичайно популярний сорт яблук, цього разу родом з Японії. Яблука Фуджі відносяться до зимових сортів. Плоди червоні із зеленими прожилками і дуже великі. М’якоть ароматна, з підвищеним вмістом цукру і практично без кислинки. Плоди чудово зберігаються в холодильнику або погребі до 1 року.

Червоний Джонапринц

Зимовий сорт яблунь родом з Нідерландів. Плоди великі, насиченого червоного кольору. Сорт дуже урожайний, для великої родини. Після плодоношення фрукти потрібно регулярно збирати. Яблука Ред Джонапринц дуже смачні, соковиті, з легкою кислинкою. У погребі зберігаються до 4 місяців. Потрібно обробляти від борошнистої роси.

Гала

Осінній Новозеландський сорт, який добре приживеться в будь-якому регіоні України, має стабільно високу врожайність. Яблука середнього розміру, червоні з жовтими смугами, дуже соковиті і солодкі. Мають хороший імунітет до борошнистої роси і середній до парші.

Вільямс Прайд

Дуже незвичайні зовні яблука насичено-бордового, майже фіолетового кольору. Прекрасний літній сорт із довгим періодом плодоношення. Смак у яблук дуже насичений, кисло-солодкий з приємним терпким післясмаком. Довго зберігається і добре захищений від хвороб. Сорту Вільямс Прайд потрібні поруч яблуні іншого сорту для хорошого запилення.

Пінова

Це німецький зимовий сорт яблунь. Дуже солодкі й соковиті яблука з щільною м’якоттю. Пінова має хороший імунітет до захворювань, не вимоглива до ґрунту, плодоносить уже на другий рік після посадки. Але цей сорт потрібно регулярно обрізати, інакше буде перевантаження урожаєм.

Пітмастон

Унікальні яблука з ананасово‑горіховим смаком. М’якоть соковита і дуже солодка, з квітковим ароматом. Це пізній сорт родом з Великобританії. Дерево дає стабільно високий урожай, стійке до морозу і хвороб. Сорт підходить для тих, хто хоче спробувати щось нове і незвичайне.

Поради практика

Паралельно ми звернулися за консультацією до Петра, підприємця, який роками продає саджанці як яблунь, так і інших плодових дерев на кобеляцькому ринку та має хорошу репутацію.

Ось, що він розповів:

— Дійсно, у рекламі в Інтернеті не говорять про проблеми того чи іншого сорту. А вони, проблеми, існують. От, скажімо, візьмемо сорт яблук Голден Делішес. Дійсно, популярний. Дійсно, дуже урожайний і дуже смачний і є номером 1 у світі. Але… Голден досить хворобливий сорт. І для того, щоб мати урожай, вам доведеться «бризкати» дерево не раз і не двічі. На промислових плантаціях дерева обробляють не менше десятка разів. А то й більше. Між тим, є менш популярний, але теж дуже хороший сорт Спайс Голд. Його вивели, схрестивши Голден і Симиренку. Сорт менш урожайний, але самі яблука більші, аніж в Голдена. Смачні, а головне — дерево менше вражається різними болячками.

Із ранніх сортів яблук Петро рекомендує сорт Женева. Каже:

— Він по ранньостиглості не поступається Білому наливу, але більш смачний і товарний.

Також він гарно відгукується про ранні сорти Мельба і Джулія.

Із так званих зимових яблук Петро рекомендує звернути увагу на Флоріну, Ред Чіф, із осінніх — Пірос.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
6 серпня 2023, 12:15 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації