Вхід | Реєстрація

У Кобеляках дитина постраждала від борщівника Сосновського

У Кобеляках дитина постраждала від борщівника Сосновського

Небезпечна рослина почала відлік своїх жертв. Далеко не всі знають про отруйність борщівника Сосновського. Між тим, за своєю шкодочинністю ця рослина набагато небезпечніша за всім відому амброзію.

До редакції зателефонував житель Кобеляк Юрій Срібний. Він повідомив, що в Кобеляках по меншій мірі одна людина вже зазнала опіків при контакті з борщівником Сосновського. За словами Срібного, мова йде про дитину.

Щоправда, за посиланням, яке надав нам Юрій Федосійович, ми нічого не знайшли. Та потім зусиллями того ж Юрія Федосійовича отримали номер телефону мами дитини, яка дійсно постраждала від небезпечної отруйної рослини.

Ось, що вона розповіла:

— Так, свій пост у Фейсбуці я дійсно видалила. Занадто багато розмов почалося навколо мене і дитини. Але це не означає, що небезпека зникла. Борщівник активно квітне і отруює все навколо. Тому можуть постраждати й інші діти. Отже, на умовах анонімності я розповім, як усе сталося. Ми з дитиною, а їй п’ять років, дуже любимо гуляти містом. Дитині подобається все природне, особливо квіти. І от у один не надто прекрасний день ми гуляли по місцині, яка називається Бабенкова яма. Дитина побачила білі суцвіття і одразу — до них. Хотіла понюхати і показати квіти мамі. Я відчула небезпеку і забрала дитину від тієї рослини. Але було вже пізно. Кількох секунд контакту вистачило для отруєння. Буквально через п’ятнадцять хвилин на обличчі з’явилися ознаки висипу. Потім — пухирі, як від опіку. Довелося звертатися до лікарів. Ми застосовували різні мазі. Навіть антибіотики. Адже почалася серйозна алергічна реакція. Врешті дитину вилікували і їй нічого не загрожує. Але ж, повторюся, борщівник у Кобеляках є, він розростається. А зараз ця рослина активно квітне. А це — найнебезпечніший період. Лікарі кажуть, що інколи буває достатньо просто пройти поряд із борщівником, щоб зазнати опіків. Тому я закликаю і владу, і людей бути обачними й боротися з цією дійсно дуже небезпечною рослиною.

Як виглядає і діє борщівник

Борщівник Сосновського — багаторічна рослина родини зонтичних, що виглядає, наче величезний кріп, і сягає 2–3 метрів заввишки, має товсте порожнисте стебло та великі перисті листки. Борщівник мігрує Україною: відомчими смугами автомобільних та залізничних шляхів, узбіччями польових доріг, з’являється на сільськогосподарських угіддях, необроблюваних землях, пустирях, сміттєзвалищах, присадибних і дачних ділянках, обочинах лісів, у парках, садах, зерносховищах, складах, населених пунктах, каналах, ярах, балках, заплавах річок і струмків.

Основні шкідливі властивості борщівника Сосновського полягають у тому, що він здатний викликати опіки на шкірі людини. Дотик до рослини або потрапляння його соку на шкіру не викликає ніяких неприємних відчуттів, як, наприклад, при контакті з кропивою. Але вже через кілька годин або навіть діб розпочнеться свербіж і почервоніння уражених ділянок шкіри, а потім з’являться пухирі, у сонячні дні на шкірі може з’явитися опік 1–3 ступеня. При сильних опіках підвищується температура, починається лихоманка, з’являються виразки, а після загоєння на їх місці ще 2–3 роки залишаються темні плями. Ураження борщівником посилюється при сонячному світлі. Але навіть якщо людина доторкнулася до цієї рослини вночі, уже вранці при сонячному світлі будуть з’являтися пухирі. Висока активність борщівника на світлі пов’язана з наявністю в ньому особливих фотодинамічних активних речовин — фуранокумаринів, які підвищують чутливість шкіри до ультрафіолетового світла і нейтралізують при цьому дію меланіну. Найбільш сильні опіки борщівник Сосновського викликає при контакті з вологою шкірою в спекотні сонячні дні.

Якщо сік борщівника потрапив на шкіру, необхідно відразу промокнути його тканиною і прикрити цю ділянку одягом або пов’язкою. Потім уражені ділянки шкіри необхідно промити великою кількістю води, бажано з додаванням невеликої кількості соди. У такому розчині кумарин, його похідні й ефірні масла розчиняються краще, а тому більшою мірою і швидше віддаляються зі шкіри. Потім уражені місця доцільно змастити будь-яким засобом від опіків і виключити вплив сонячних променів не менше ніж протягом 2 діб.

Борщівник негативно впливає на біорізноманіття. Ця рослина, завдяки потужній наземній масі, витісняє місцеві види не лише трав’яних, а й деревних порід з території і не дає їм розвиватись. Він легко пристосовується до будь-яких умов, йому не страшні ні заморозки, ні посухи, росте на будь-якому ґрунті. Великі й широкі листки борщівника розпускаються навесні раніше за інші рослини (трави), затінюючи поверхню ґрунту, на якій після його заселення рослини інших видів більше не ростуть. Під борщівником зникає навіть деревна дернина, а восени, коли його листки в’януть, ґрунт під ним оголюється, зазнає змиву. Так відбувається процес блокування вихідного біоценозу і формування нового.

Оскільки борщівник є небезпечним видом, необхідно регулярно вживати заходів, щоб запобігти його поширенню. Це стосується систематичного скошування, зрізування товстих коренів на глибині 10–15 сантиметрів, випасання худоби (молоді листки поїдають вівці та корови). Найефективніший засіб боротьби — хімічний. При появі першої розетки рослину належить обробити гербіцидами суцільної дії, а саме — препаратами гліфосатної групи, наприклад, раундапом.

Якщо ж упустили момент і рослина зацвіла, то скошену квітку (борщівник цвіте з липня і майже до вересня) обов’язково треба спалювати, бо насіння дозріває навіть тоді, коли він скошений.

Якщо ж ви, знищуєте борщівник, пам’ятайте, що потрібно одягнути одяг, який буде максимально закритий, закритого типу взуття, а також рекомендуємо користуватися захисними окулярами та маскою для обличчя. У разі прямого контакту зі шкірою та виникнення опіків негайно звертайтеся до лікаря.

Комунальники почали косити борщівник

Як стало відомо редакції, до кобеляцької влади із проханнями та вимогами звернути увагу на поширення небезпечної рослини звернулися одразу кілька містян. Заступник міського голови Олена Стаднікова віддала керівнику комунальної служби Сергію Ткаченку розпорядження почати боротьбу із борщівником.

У п’ятницю, 11 серпня, техніка комунального підприємства «Водоканал Плюс» уже працювала на околиці Кобеляк в так званих Осичках. Там дуже великі зарослі борщівника.

Між тим, від жителів міста нам вдалося дізнатися, що вони помічають окремі рослини борщівника Сосновського і поряд з навчальними закладами. А через кілька тижнів діти підуть до школи. І будуть наражатися на небезпеку. Отже, нещадну знищення небезпечної рослини потрібно починати негайно.

Цікавий факт. У 50‑х роках борщівник Сосновського спеціально розводили в промислових масштабах, використовуючи як корм для худоби. А потім виявили, що корови, яких ним годували, перестали народжувати. Забили на сполох і припинили експеримент. Але було вже пізно, борщівник почав масово розмножуватися самостійно.

Не легковажте небезпекою! Фотоопіки після контакту із борщівником можуть призвести навіть до смерті людини. Це буває рідко, але буває.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
19 серпня 2023, 12:31 | Кобеляки | Надзвичайне
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації