Вхід | Реєстрація

Минув Спас, готуй дрова про запас

Минув Спас, готуй дрова про запас

У оригіналі  в давньому прислів’ї мова йде про сани. Але, погодьтеся, в умовах війни і можливого дефіциту енергоносіїв дрова таки актуальніші за сани. Тому редакція завчасно поцікавилася, де в Кобеляцькій та Білицькій громадах можна легально купити дрова для опалення оселі.

Звичайно ж, легально продають дрова передусім у місцевих лісництвах. Їх у Кобеляцькій та Білицькій громадах  аж два — одне підпорядковується Полтавському лісгоспу, друге — Кременчуцькому.

Олексій Лукачов, котрий керує лісництвом ДП «Полтавський лісгосп» розповів:

— Так, деревину на дрова ми продаємо постійно. Попит — стабільно високий. Але одразу повинен зауважити, що ми не надаємо  послуг із завантаження та доставки. Тобто у нас — самовивіз.  Людина сама наймає вантажників і техніку. Окрім того, споживачі мають знати, що в нашому лісництві в наявності є дрова виключно хвойних дерев. Іншої деревини просто не маємо.

Отже, кубометр соснових дров у Кобеляцькому лісництві Полтавського лісгоспу коштує 792 гривні. Зараз випилка проводиться на території Білицької громади. У перспективі найближчих двох місяців пилятимуть і на території Кобеляцької громади.

У Кременчуцькому лісгоспі є й дуб

А ось у Кобеляцькому лісництві, що знаходиться в підпорядкуванні ДП «Кременчуцький лісгосп»,  асортимент як послуг, так і деревини дещо ширший. Зокрема, можна купити навіть дрова  так званих твердих порід дерев, зокрема й дубові.

Окрім того, лісництво надає послуги навантаження і доставки. Хоча можливий і самовивіз.

Так, кубометр дубових або ясенових дров із доставкою коштує  1311 гривень. На умовах самовивозу — 996 гривень.

Соснові дрова із доставкою коштуватимуть дешевше — 1107 гривень за куб, самовивіз — 792 гривні.

Керівник лісництва Віктор Науменко пояснює:

— Для того, щоб оформити договір на придбання дров, людина має з’явитися до нас у лісництво, за адресою вулиця Лісова, 5. Із собою потрібно мати копію паспорта та ідентифікаційного коду. Оплата проводиться в безготівковій формі. Можна заплатити через Приват24. Є черга. Як правило, споживач чекає чотири дні. Саме стільки часу потрібно для того, аби договір затвердили в Києві. І через ці кілька днів ми або привеземо дрова, або людина забере їх самостійно.

Між тим, ні для кого не є секретом, що дрова можна купити не тільки в лісництві. Один із підприємців, із числа тих, хто «підторговує» дровами, розповів:

— Ну, скажемо так, у лісництвах вам назвали ну дуже «голу» ціну. Я можу назвати таку ж. Але це — погано попиляні дрова в лісі. А далі вартість росте, росте і росте. Реально  куб добре попиляних дубових, ясенових чи березових дров коштує в районі 1500-1600 гривень. Може й дві тисячі коштувати. Це якщо порубані і поколені під замовлення клієнта і доставлені за 50 кілометрів. У лісництві ж вони кілометрів за десять привезуть по названій ціні. А далі — попросять доплатити.

Чоловік теж підтвердив, що попит на дрова великий. Але поскаржився на те, що нікому їх пиляти. Робітників, за його словами, практично неможливо знайти.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
27 серпня 2023, 15:23 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації