Вхід | Реєстрація

Ендокринолога в Кобеляках немає, а методистів – кілька

Ендокринолога в Кобеляках немає, а методистів – кілька

До редакції звернулася жителька Кобеляк із проханням внести ясність по деяких питаннях надання медичної допомоги.

Людина розповіла свою історію і висловила незадоволення з приводу того, як в Кобеляках надають медичну допомогу. Далі - майже пряма мова:

– Мені довелося по стану здоров’я звернутися у лікарню. І одразу виникло кілька питань до медиків. Хочу, щоб ви їх задали. Не знаю, чи зважитеся таке опублікувати. Але сподіваюся. Отже, почну із першого. Мені було потрібно зробити певні аналізи. У лікарні сказали, що лаборантка у відпустці. І одразу направили «через дорогу», тобто в приватний заклад, де за аналізи довелося заплатити чималі для мене гроші. У зв’язку з цим, цікаво, які взагалі  і де, в лікарні можна здати аналізи, щоб не платити за це гроші приватникам? Друге. Виявилося, що в Кобеляках немає ні лікаря-ендокринолога, ні кардіолога. Водночас є лікар-методист. Цікаво, чи не так. Чим взагалі займається цей методист. Наскільки я розумію, людей він не лікує. Третє. Чому в лікарні немає денного стаціонару? Багатьом людям було б зручно прийти і «прокапатися» чи отримати іншу допомогу. Можливо, запитань і забагато, але потрудіться передати їх медикам. Впевнена, що теми важливі, і їх розкриття цікавить не лише мене, а багатьох жителів нашого міста і всієї громади.

Оскільки питанні дійсно важливі, то редакція одразу переадресувала їх двом головним лікарям - Володимиру Казироду та Сергію Хорішку.

Розмовляли ми по телефону. Спочатку додвонилися до Казирода, тому починаємо із відповідей Володимира Олексійовича.

Він розповів:

– Почну із штатного розпису фахівців. Так, у нас в міській лікарні немає ні лікаря-ендокринолога, ні кардіолога. Швидше за все й не буде. Справа в тому, що в затверджених Національною службою охорони здоров’я пакетах надання послуг немає переліку таких фахівців. Тобто, якщо в навіть такі лікарі прибудуть, держава не платитиме за допомогу, яку вони можуть надавати. Як діяти хворим? Алгоритм наступний:  людина звертається до сімейного лікаря, а той при підозрі на діабет чи проблеми із серцем направлятиме пацієнта у медичні заклади обласного рівня. Зауважу, що ендокринологів у таких лікарнях, як наша, немає по всій Україні. Не я це придумав, і це не мої забаганки.

А от лікарі методисти є. Вони займаються звітністю. Скажу більше, у нас в лікарні є цілий інформаційно-аналітичний відділ. Це - на додаток до методистів. Там фахівці із комп’ютерної справи опрацьовують величезну кількість інформації. Розумію, що це може комусь із потенційних пацієнтів не подобатися. Але такими є реалії.

Третє. Щодо денного стаціонару. Згідно із вимогами діючого законодавства відкрити його просто неможливо. Адже «прокапатися», або отримати ін’єкцію пацієнт, згідно із законом, може виключно в стаціонарі під наглядом лікаря. Прийшов, «прокапався», пішов - такого немає.

Щодо лабораторних досліджень. Думаю, що людина зверталася не до нас в лікарню, а в ЦПМСД. У них має бути перелік клінічних досліджень, які вони проводять. Вони можуть і з нами договір заключити на проведення певних аналізів. Але такого договору поки що немає.

Головний лікар Кобеляцького ЦПМСД Сергій Хорішко доповнив:

– Лікар-методист є і у нас в штаті. Так, цей фахівець займається збором і підготовкою різного роду звітності. Ендокринологів і кардіологів в «первинній» ланці медицини не передбачено. У нас працюють виключно сімейні лікарі. Відкриття денного стаціонару в ЦПМСД неможливо. Адже ми  маємо призначати виключно таблетизовані препарати. Ін’єкції - у невідкладних випадках або в стаціонарному відділенні лікарні. Щодо аналізів, то ми проводимо загальний аналіз крові, аналіз крові на вміст глюкози, на вміст холестерину і загальний аналіз сечі, а також швидкі тести на гепатити В і С, ВІЛ-інфекцію, тест на вагітність і так званий тропоніновий тест, тобто виявлення інфаркту міокарда.

Отже, судячи із відповідей обох головних лікарів, ендокринолога і кардіолога в Кобеляках не буде ніколи. Як і денного стаціонару. Ну, хіба що медицину в Україні перереформують.

А от з приводу, м’яко кажучи, «скромного» переліку аналізів, які  безкоштовно можна зробити в Кобеляках, то, відверто кажучи, дивує відсутність відповідного договору між міською лікарнею і міським же ЦПМСД.

З цього приводу редакція звернулася до заступниці міського голови Олени Стаднікової. Ми й питання задали і передали інформацію про незадоволення, що виникає у жителів громади у зв’язку із такою ситуацією.

Коментар Олени Стаднікової

Олена Володимирівна визнала, що проблемне питання для неї є новим. І пообіцяла оперативно розібратися в ситуації.

Буквально через декілька хвилин, Олена Стаднікова перетелефонувала до редакції і повідомила наступне:

– Дійсно, кобеляцька міська лікарня спроможна робити певні лабораторні дослідження при тому ж цукровому діабеті. Але, дійсно немає договору між лікарнею і ЦПМСД. Як мені пояснили лікарі – справа в грошах. Тобто, ЦПМСД має за такі дослідження платити лікарні. А в них нібито не вистачає для цього коштів. Я одразу дала завдання головним лікарям підготувати інформацію щодо необхідної суми грошей. Думаю, що сума виявиться посильною для міського бюджету і ми направимо ці гроші на медицину.

Погоджуюся, що недобре, коли люди змушені йти і платити приватним клінікам за послуги, які могли б отримати безкоштовно. Та ще й гроші ці не залишаться в громаді, а «підуть» в Харків чи інше місто.

Обіцяю, що отримавши детальну інформацію від медиків, повідомлю про результат громадськість. І, повторюся, якщо сума виявиться посильною для міського бюджету, то ми профінансуємо медицину додатково.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
3 вересня 2023, 10:33 | Кобеляки | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації