Вхід | Реєстрація

До якої погоди готуватися восени

До якої погоди готуватися восени

Прогнози від кількох синоптиків та Гідрометеорологічного центру.

Володимир Деркач обіцяє різке похолодання у жовтні

Народний синоптик із Волині прогнозує, що погода в Україні восени цього року довго не радуватиме теплом. Тепло ще зберігатиметься у вересні, проте вже у жовтні буде суттєве похолодання. У цей осінній період слід бути готовими до ранніх заморозків.

Зі слів Володимира Деркача, початок осені буде класичним. Помірне тепло змінюватиметься похолоданнями і буде два-три бабині літа. Опадів у перші два місяці цієї осені буде більше, ніж зазвичай. А на початку листопада уже почнеться сильне похолодання. Зимова погода цього року «завітає» досить рано.

Деркач вважає, що у перші дні вересня нас ще буде радувати літнє тепло. Але за кілька днів різко похолодає, почнуться опади і сильні пориви вітру. Така погана погода триматиметься недовго і вже у другій половині першої декади вересня знову потепліє і не буде опадів. Так почнеться перше бабине літо, яке буде досить коротким.

У другій декаді вересня знову похолодає і будуть лити дощі. Друге бабине літо прийде під завершення другої декади вересня, оскільки тоді потепліє і на короткий проміжок часу встановиться гарна погода.

Заключна, третя, декада вересня ще буде теплою. Та при цьому температуру повітря трохи збиватимуть дощі.

У жовтні очікуються перші заморозки. Місяць почнеться з досить прохолодної погоди. Вдень ще буде тепло, а от вночі температура повітря сильно опускатиметься.

Прохолодніше буде у перші дні місяця, а далі трохи потепліє. Кінцівка першої декади і початок другої декади жовтня знову буде з похолоданням і невеликими дощами. Сильних холодів у цей період ще не очікується.

Третє бабине літо увірветься приблизно одразу після середини жовтня. Тоді буде досить сухий період. Вночі температура повітря опускатиметься все нижче, але це ще не означатиме прихід заморозків.

Початок останньої декади жовтня буде помірно теплим, як для осені. Та вже з середини цієї десятиденки температура почне поволі знижуватись. Погода плавно переходитиме до вологої і холодної осені, а далі — до зимової погоди.

Листопад почнеться із дощів. Перша декада місяця буде досить вологою – опади будуть не сильними, але навідуватимуться дуже часто. У першій декаді вночі температура вже опускатиметься у мінуси, а вдень буде трохи вищою за 0°С. Температура повітря трішки підвищиться до кінця цієї десятиденки, при цьому кількість опадів зменшиться.

Буде невелике потепління всередині місяця. Друга декада листопада буде відносно теплою і практично без опадів.

Наприкінці осені очікуються погожі, але прохолодні дні. Температура повітря у третій десятиденний відрізок листопада збереже тенденцію до гарної погоди. Вдень температура повітря буде вищою від 0°С, але вночі все частіше траплятимуться заморозки.

Народний синоптик уточнив, що з середини третьої декади місяця температура повітря почне знижуватись, з’являться опади, інколи у вигляді мокрого снігу. Та все ж це ще не буде справжня зима.

Літнє тепло збережеться до середини вересня

Такий прогноз дала синоптик з Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух.

Загалом перший осінній місяць буде теплим та переважно сухим.

Балабух вважає, що вересень може бути теплішим за останні 10 років. Це не значить, що аномально високі температури будуть щодня, але переважатимуть, особливо на заході країни.

За даними спеціаліста, у жовтні та листопаді температура повітря також буде вищою за норму. Та поступово все ж холоднішатиме. Зростатиме кількість затоків арктичного повітря. Відповідно, слід очікувати тумани, похмурі дні, мряки та заморозки.

Зі слів Віри Балабух, погода з середини жовтня може бути нестійкою, з чергуванням теплих і холодних повітряних мас. При цьому температура повітря все одно передбачається вищою за кліматичну норму, адже затоки арктичного повітря будуть ймовірно короткочасними та не інтенсивними.

Гідрометцентр передбачив лише вересень

Український гідрометеорологічний центр  підготував коротку кліматичну характеристику вересня.

Середня місячна температура вересня складатиме 13-17°, у південній частині — 18-20°, у гірських районах — 9-15°.

Абсолютний максимум температури становитиме 33-38.8°, у гірських районах — місцями 24-32°.

Абсолютний мінімум температури — 1-8° морозу, на півдні Херсонської та Запорізькій областей — місцями 0-1° тепла, у Криму — 1-5.5° тепла.

Заморозки у повітрі відмічено у другій та третій декадах, в Карпатах, на північному сході країни, Черкащині та Кіровоградщині — у першій декаді.

Середня місячна кількість опадів складає 37-74 мм, у південній частині локально — 28-36 мм, у Карпатському регіоні — місцями 77-108 мм, у Карпатах — до 130 мм.

Середня місячна температура передбачається 15-19° тепла, у Карпатах — 12-13°, що на 1-2° вище за норму.

Місячна кількість опадів очікується 34-70 мм, у Карпатах — місцями 87-100 мм, що в межах норми.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
4 вересня 2023, 19:37 | Полтавщина | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації