Вхід | Реєстрація

Незаконна риболовля вартістю в 190 тисяч гривень

Незаконна риболовля вартістю в 190 тисяч гривень

Майже цю суму доведеться сплатити двом горе-рибалкам, яких під час нересту затримали із сітками в акваторії Кам’янського водосховища, поблизу села Кишеньки та Вільховатка Кобеляцької громади.

15 та 17 серпня в Кобеляцькому райсуді винесли вирок у двох справах про незаконне зайняття рибним промислом. Обидві історії схожі за собою, а підсудні сплатять за свої дії майже однакові штрафи.

«BARK», дві сітки, умовне засудження

У першому випадку 17 травня цього року порушник вирішив «порибалити» в межах регіонального ландшафтного парку «Нижньоворсклянський». Увечері, спустивши на воду гумовий човен марки «BARK», він відплив на веслах від берега, де виставив дві риболовні сітки довжиною 30 і 40 метрів. Коли ж рано вранці наступного дня повернувся перевірити улов, його затримали працівники Полтавського рибоохоронного патруля.

Загалом у сітки потрапили 20 карасів та 2 судаки загальною вагою 13,4 кілограма.

Своїми діями порушник вчинив кримінальний проступок, передбачений частиною 1 статті 249 ККУ «Незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом, якщо воно заподіяло істотну шкоду, — карається штрафом від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років».

У суді обвинувачений визнав свою вину, від дачі показань відмовився. Цивільний позов визнав повністю.

Служителі Феміди призначили підсудному покарання у виді обмеження волі на строк один рік, яке, на підставі статті 75 ККУ, замінили іспитовим строком на один рік.

Також човен та сітки горе-рибалки будуть знищені. На користь Кобеляцької міської ради  він сплатить 84 163 гривні у якості шкоди, завданої незаконним виловом риби.

Крім того, суд призначив стягнути з обвинуваченого на користь держави вартість експертиз — 11 471 гривню.

Карась за ціною океанської риби

Інший випадок браконьєрства, який розглянули в Кобеляцькому райсуді, стався 1 червня у Ворсклянській затоці Кам`янського водосховища, неподалік села Вільховатка, у межах РЛП «Нижньоворсклянський».

Сценарій схожий: вечір, човен, щоправда — дерев’яний, дві сітки. Потім ранок, інспектори,  протоколи, вилучення риби і знарядь вилову.

Згідно матеріалів справи, поблизу Вільховатки підсудному в сіті потрапили 12 карасів, 8 линів, 2 краснопірки  й 1 синець, загальною вагою 10,2 кілограма.

У результаті, порушника визнали винуватим у вчиненні кримінального проступку, передбаченого частиною 1 статті 249 ККУ. Суддя призначила йому покарання у виді обмеження волі на строк 1 рік 6 місяців, оскільки підсудний з червня цього року відбував умовне засудження за подібний проступок. Та все ж на підставі статті 75 ККУ  його звільнили від відбування покарання з випробуванням із іспитовим строком один рік.

У спеціальний фонд охорони навколишнього природного середовища Кобеляцької міськради порушник сплатить 86 480 гривень, а на користь держави — 10 037 гривень за проведені експертизи. Також човен і сітки будуть знищені.

Із раколовок дістали майже 200 раків

У неділю пресслужба Полтавського рибоохоронного патруля повідомила, що на Кам’янському водосховищі із браконьєрських раколовок врятували близько 200 річкових раків.

Так, поблизу села Світлогірське, у межах РЛП «Нижньоворсклянський», інспектори вилучили з водойми 13 безгосподарських раколовок.
За результатами проведених заходів, 193 раки повернули  до природного середовища, чим попередили їх загибель та нанесення збитків рибному господарству України на суму більш ніж 643 тисячі гривень.

До речі, до 30 вересня у внутрішніх рибогосподарських водних об’єктах Полтавщини діє заборона на вилов раків.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
8 вересня 2023, 12:33 | Кобеляки | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації