Вхід | Реєстрація

Коли викопувати картоплю і як врятувати абрикоси

Коли викопувати картоплю і як врятувати абрикоси

Днями в приміщенні Кобеляцької міської ради відбувся досить цікавий захід. Фахівці з Полтавської обласної дорадчої служби провели семінар для представників малого бізнесу та звичайних людей, які займаються городництвом та садівництвом.

Зокрема, агроном Василь Дутка розповів про особливості догляду за більшістю сільськогосподарських культур, які кобелячани вирощують на власних присадибних ділянках. Важливість наданої інформації полягала ще й у тому, що Василь Мирославович сам вирощує багато дерев, ягідних кущів та всі популярні овочі. Тобто є не лише теоретиком, а перевіряє свої знання на практиці.

Розповідаючи про особливості вирощування такої популярної культури, як картопля, котру недаремно називають «другим хлібом»,  Василь Дутка зупинився на характеристиці деяких сортів, які, за його словами, відмінно ростуть у кліматичних умовах Полтавщини, та на важливості вчасного збору урожаю.

Так, за його словами, потрібно обов’язково рахувати дні  з моменту появи сходів картоплі. Надранні сорти, такі як Рів'єра,  потрібно викопувати не пізніше, аніж через 50 днів після сходів, ранні — через 55-60 днів, середньоранні — через 65, пізні — через 80.

Запізнення із вибіркою бульб неминуче призводить до різкого погіршення її якості. Агроном розповів, що колись у одному із господарств посадили картоплю на площах  800 гектарів. Планували продавати через супермаркети. Але через запізнення зі збором урожаю вся картопля пішла на корм худобі.

Дутка сказав:

—  Не потрібно чекати, доки бадилля висохне до стадії сіна чи соломи. Пожовтіло, в’яне — копайте. Якщо запізнитесь, то копатимете в період, коли земля нагріватиметься до 70 градусів. Тобто ваша картопля буде вже вареною.

За словами науковців, найбільш цінними для людини вважаються сорти картоплі із жовтим та рожевим м’якушем. У Європі сортом номер 1 є Коллет. Вона якраз є жовтою.

Дуже корисними для людського організму є сорти Солоха та Хортиця виведені українськими селекціонерами. Солоха взагалі  фіолетова. Вона —  найкорисніша.

За словами Дутки, протягом останніх двох років гарно себе зарекомендували вже згадані Коллет і Рів'єра, а також Арізона і Наташа.

Буряк сійте вітчизняний, а моркву сусідьте із цибулею

Коротко зупинився експерт і на важливих нюансах вирощування буряків, моркви, капусти і цибулі.

Щодо буряків, то він порадив не витрачати зайві кошти на придбання дорогого імпортного насіння. За його словами, вітчизняні селекціонери теж прекрасно вирощують насіння сортів Бордо, Детройт, Циліндра.

Цибулю можна сміливо садити восени. Практика показала, що  при такій посадці цей овоч менше хворіє, не вимагає великих витрат і зусиль на полив, а цибулини прекрасно зберігаються після збору врожаю. Також він порадив при можливості сіяти чи садити цибулю поряд із морквою. Адже, за його словами, головні шкідники цих культур цибулева і морквяна мухи недолюблюють одна одну.

Одним із найкращих гібридів капусти для вирощування вдома експерт назвав уже легендарний Агресор. Цю капусту можна використовувати і для борщів, і для салатів, і для заквашування. Вона прекрасно зберігається, дуже урожайна і головне — відмінно переносить посуху.

Щоб уберегти абрикоси від хвороб,  їх потрібно.... спиляти

Із залу експерту задали запитання, яке в цьому та минулому роках є дуже популярним. Люди цікавилися, що ж протягом кількох років діється із абрикосами, чому немає урожаю.

До речі, автор цих рядків уже кілька років намагається, в цілому безуспішно, донести до земляків інформацію про те, як можна уберегти абрикоси від моніліозу, а персики — від кучерявості. Результат — майже нульовий. Більшість читають, слухають, але нічого не роблять.

Василь Дутка почав із досить оригінальної, навіть радикальної поради. Він сказав:

— Спиляйте свої абрикоси.

А потім експерт уточнив, що саме мав на увазі. Безумовно, зовсім не обов’язково спилювати дерево повністю, тобто, під корінь. Хоча в багатьох випадках краще повністю позбавитися від старих дерев, заражених моніліозом та іншими хворобами, аніж безуспішно рятувати їх. Інколи краще посадити нові дерева.

Та все ж, експерт більше говорив про необхідність зниження крони дерева. Він пояснив:

— Дивіться. У більшості із вас абрикосові дерева мають висоту по 4-6 метрів. Тобто їх неможливо обробити засобами захисту від хвороб. Хіба що дрони будете використовувати. А звичайними побутовими оприскувачами ви до верхівки дерева аж ніяк не «добризкаєте». А без хімічних обробок урожаю не буде ніколи. Ну, хіба що вам дуже пощастить із погодою, коли в період цвітіння не буде дощів, а в сусідів не буде вже заражених дерев і бджоли не принесуть грибкові спори на ваші абрикоси.

Отже, передусім, «вкоротіть» дерево, зробіть його нижчим. Хоча б до трьох метрів. Потім обріжте і спаліть засохлі гілки. А потім починайте «бризкати».

Василь Дутка нагадав про аксіому, відому всім професіоналам, про те, що боротьба за урожай наступного літа  починається вже цьогорічної осені.

Тобто, для того, аби  вберегти абрикоси від моніліозу, а персики від курчавості, потрібно восени обов’язково провести хоча б одну профілактичну обробку мідьвмісним препаратом.

Фунгіцид можна обрати будь-який — від бордоської суміші до сучасних препаратів типу Косайд або Нордокс.

Сам Дутка обробляє рослини Косайдом. Робить це після Покрови, коли листя на деревах уже майже повністю опало. Застосовує таку норму — 60 грам препарату на 10 літрів води.

Навесні, по «голому» дереву — знову 60 грам на 10 літрів. Коли бруньки готуються розпуститися — Хорус. Якщо весна затяжна і дощова, то після цвітіння — Хорус у суміші із Скор. Тоді у вас з’являється шанс нарешті попробувати власні абрикоси.

Безумовно, можна знехтувати цими порадами і застосувати якісь «народні» методи, щоб їсти «набризкане».

Але в такому разі краще одразу відкласти гроші на покупку абрикосів у супермаркеті. Там вони точно «набризкані».

До слова, експерт підтвердив, що на промислових плантаціях різні плодові рослини обробляють пестицидами від 15 до 30 разів.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
9 вересня 2023, 17:35 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації