Вхід | Реєстрація

Зараз дайте винограду калію

Зараз дайте винограду калію

У багатьох людей, які вирощують виноград для себе, виникають запитання з приводу догляду за лозою після збору  врожаю. Відповіді на них дає Андрій Тристан.

Одразу потрібно відзначити, що рекомендації Андрія Володимировича в дечому суттєво відрізняються від того, що пишуть на різних сайтах у мережі Інтернет.

Редакція «ЕХО» більше довіряє саме земляку і практику Тристану, аніж безіменним авторам у безкрайніх просторах всесвітньої павутини. Тим  більше, що в Інтернеті часто рекомендують відверті дурниці.

Отже, що говорить виноградар із стажем і певними досягненнями та авторитетом:

—  По-перше, у період дозрівання ягід, а це серпень-вересень, відмовтеся від поливу. Винограду потрібне сонечко і калій. Тому щедро дайте лозі калійних добрив. Я використовую  монофосфат калію та хелатин калію. Останнє, рідке добриво, мені особливо подобається. Починаю годувати калієм із початку серпня. Годую по листу. Спочатку даю 30 грам або мілілітрів на 10 літрів води. Через кожні сім днів дозу збільшую. Інколи доводжу дозу добрив до 100 грам на відро. Це дає змогу швидше визріти, набрати розмір і смак ягодам. Окрім того, калій у  цей період потрібен і кореням для підготовки до зими. Також у серпні-вересні проводжу так звану «чеканку». Тобто у найвищій точці лози  прищипую  пагін. Це припиняє ріст і поживні речовини йдуть у ягоди і корінь. Щедрий  полив проводжу вже після опадання або видалення листя. Але це буде вже не раніше середини жовтня, у залежності від погоди».

Також Андрій Тристан відзначив, що грони із дозрівшими ягодами потрібно оперативно знімати з лози. Це дасть змогу винограду швидше підготуватися до зими.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
18 вересня 2023, 19:26 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації