Вхід | Реєстрація

Комунальники починають пресувати відходи

Комунальники починають пресувати відходи

Комунальне підприємство «Водоканал Плюс» зробило черговий крок до цивілізованого збору і утилізації побутових відходів. Відтепер підприємство має обладнання для того, щоб пресувати пластикові пляшки й макулатуру.

Потужний прес був взятий у оренду на кілька років. Він уже був у використанні, але повністю готовий до роботи. Адже аналогічне нове обладнання коштує близько 800 тисяч гривень.

На пресі будуть сплющувати до стану брикетів ПЕТ-пляшки і макулатуру. Це дасть змогу в подальшому продавати ці відходи.

Керівник комунального підприємства Сергій Ткаченко пояснює:

— Поясню для звичайних громадян, навіщо взагалі потрібен такий прес. Як відомо, ми йдемо по шляху запровадження цивілізованого європейського управління відходами. Це передбачає, що більшість того, що раніше просто вивозилось на звалище і захоронювалось там, буде відправлятися на переробку. У нашому випадку ми будемо сортувати відходи, потім готувати їх до певних стандартів і продавати. Взагалі можна продати практично всі відходи, як сировину. Але вони повинні бути якомога компактніші. Тут пояснюю по простому. От, скажімо, звичайна пластикова пляшка «насипом». При такому завантаженні в автомобіль «ГАЗель» можна помістити кілограмів 100–150 подібних відходів. А це робить транспортування надто дорогим. У такому вигляді ми зібрані пляшки не продамо. За допомогою пресу ми перетворимо ці пляшки в брикети. Один брикет важитиме десь 150 кілограмів. І у вже згадану «ГАЗель» поміститься вже півтори тонни сировини. І її куплять. От для цього і потрібен прес.

Також на підприємстві вже облаштували майданчик для складування битих скляних пляшок. Їх теж сортуватимуть по кольорах і продаватимуть.

Шанс отримати роботу для пенсіонерів

Але виявляється, що наявність обладнання ще не вирішує проблему утилізації відходів. Адже на такому пресі комусь потрібно працювати. А тут — уже проблема. Комунальне підприємство зіткнулося із серйозним дефіцитом кадрів. Чоловіки призовного віку не надто прагнуть влаштовуватися на офіційну роботу, побоюючись мобілізації.

Тому зараз і комунальники, й інші підприємства дуже охоче беруть на роботу чоловіків пенсійного або передпенсійного віку та тих, хто має інвалідність.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
15 вересня 2023, 13:35 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації