Вхід | Реєстрація

Підприємство «Форест» vs кобеляцькі депутати — 0:2

Підприємство «Форест» vs кобеляцькі депутати — 0:2
Анатолій Таранушич: «Полезахисні можуть забрати як і труби»

Уже вдруге кобеляцькі депутати не підтримали пропозицію керівництвам громади створити нове комунальне підприємство, котре згідно із задумом має займатися впорядкуванням полезахисних смуг.

Кілька місяців тому в порядку денному чергової сесії Кобеляцької міської ради з’явилося питання щодо створення в громаді нового комунального підприємства. Воно мало б займатися інвентаризацією та впорядкуванням так званих полезахисних смуг. Тоді депутати не підтримали пропозицію, що вийшла зі стін міськради.

І ось через певний проміжок часу воно знову було винесене на розгляд депутатів. Секретар міськради Василь Фещенко, який тимчасово виконує обов’язки міського голови,  оголосив,  що розглянути це питання рекомендувала бюджетна комісія.

І одразу стало зрозуміло, що ця пропозиція не має одностайної підтримки серед депутатського корпусу.

Депутат Анатолій Кривуля обурився:

— У свій час ми на земельній комісії не підтримали таку пропозицію. А це, бачу,  вирішили  «протягти»   питання через бюджетну комісію. До чого тут бюджет до полезахисних смуг?

Йому парирував депутат Анатолій  Таранушич:

— Я детально вивчав це питання. Воно не пов’язане із суто землею. Це — нове підприємство і гроші для бюджету. Тому ми правильно його розглядали.

Після невеличкої дискусії питання поставили на голосування. Голосували за те, щоб внести його в порядок денний.  «За»  проголосували лише 11 депутатів із 18 присутніх. Цього вистачали для того, аби питання про створення  «Форесту» внесли до порядку денного.

Знову  —  проти

Почали обговорювати. Одразу потрібно зазначити, що давно в сесійному залі Кобеляцької міської ради не було такої «гарячої» дискусії. Один лише Кривуля виступав разів із десять.

Доповідала спеціаліст міськради Катерина Житник. Вона розповіла, що поки що працівники міської ради інвентаризували лише тисячу кілометрів полезахисних смуг. А їх набагато більше.

А для того, щоб до кінця інвентаризувати полезахисні смуги, взяти  їх у постійне користування, утримувати, займатися новими насадженнями, необхідно створити нове підприємство.

Також доповідач нагадала, що зараз кобеляцькі поліцейські розглядають дві кримінальні справи стосовно незаконної вирубки дерев у полезахисних смугах. Винні встановлені. Але стягнути із них збитки просто неможливо,  оскільки полезахисні смуги не перебувають ні  на чийому балансі. А було б комунальне підприємство, то на його користь і перерахували б гроші.

Очікувано першим виступив Анатолій Кривуля. Він заявив:

— Я не розумію, навіщо нам нове комунальне підприємство, якщо згідно із законодавством взяти в оренду ці смуги може кожен громадянин або приватне підприємство. А ми будемо витрачати гроші  з бюджету на утримання нової структури. Роздайте ці смуги людям, нехай господарюють.

Опонував депутату завідуючий земельним відділом міськради Віталій Миркало. Він зазначив:

— Так, теоретично, взяти в оренду полезахисну смугу може й фізична особа. Але за весь час існування міської ради ніхто ще  з такими пропозиціями не звертався. Окрім того, потрібно усвідомлювати, що орендар чи балансоутримувач має ще й забезпечити заходи з агролісотехнічної  меліорації. А практично ніхто цього робити не може. Скажімо, по всій Полтавській області взяти в оренду полезахисні смуги зважилися лише три рази.

На підтримку створення підприємства «Форест»  висловися депутат Анатолій Таранушич. Він аргументував:

— Я довго і ретельно вивчав це питання. Коли його винесли на розгляд кілька місяців тому, я не голосував за створення нового комунального підприємства. Зараз я підтримую цю ініціативу. Спробую пояснити чому. Для цього проведу таку історичну паралель. Усі ми добре пам’ятаємо, як відбувалася газифікація колишнього Кобеляцького району. Люди створювали кооперативи, стягували туди буквально останні копійки, купляли труби, оплачували роботи по їх укладанню. А потім через кілька років рішенням центральної влади всі ці газогони забрали собі газотранспортні компанії, не вклавши жодної копійки.
От боюся, що так буде і з полезахисними, і з багатьма іншими насадженнями, які не знаходяться у віданні лісництв. Щось садили дуже давно, щось висаджували вже ми за кошти  з бюджету. А потім в один не надто прекрасний день все це заберуть собі якісь приватні чи напівдержавні структури. Тому буде краще, якщо всі ці насадження будуть на балансі саме кобеляцького комунального підприємства.

А депутат Ігор Проценко, у свою чергу, сказав:

— Я нібито й не проти. Але не розумію, чому ми не бачимо потенційного директора нового підприємства. Хто він, що із себе представляє, з чого збирається починати  —  ніхто не знає.

Знову виступив Таранушич:

— Директором може стати Марк Рибалко. Можу про нього сказати лише хороше. Він  має лісотехнічну освіту. Знаю його і як підприємця. Створив свій бізнес із нуля. У минулому році виграв грант. І з того часу ледве не найбільш активно робить внески в продовольчий фонд громади. За  вимогами  гранту  Марк  мав зробити 10-відсотковий внесок. По-моєму,  він уже віддав більше.

Проти  створення «Форесту»  виступив і заступник міського голови Сергій Омельченко, якому довго не давали слова для виступу. Він сказав:

— Чому ніхто не говорить про фінансову складову? Одна лише інвентаризація обійдеться бюджету в мільйонну суму. Ми витратимо мільйони лише для створення підприємства. І що з цього матиме громада? Тому закликаю депутатів добре подумати, перш ніж голосувати за створення «Форесту».
Голосування очікувано провалили. Голосів для прийняття рішення про створення нового комунального підприємства не вистачило.

Отже, що ми бачимо, окрім того, що вчергове не бачимо «Форесту»?  А бачимо першу в «посткопельцевій»  історії ситуацію відкритої конфронтації серед депутатського корпусу. Причому, протилежно різняться погляди навіть посадовців міськради. Василь Фещенко пропонує «Форест» створити, а фактичний його заступник Сергій Омельченко виступає проти.

У кулуарах депутати говорили простіше. Ті, хто не підтримує створення нового комунального підприємства, вважають, що єдиною метою його створення є вирубка дерев у згаданих полезахисних смугах. Ну й заробіток на цьому.

Хоча, є велика ймовірність того, що депутати змінять свою думку. Про це сказав-натякнув Анатолій Кривуля. Він запропонував:

— Давайте дуже ретельно вивчимо це питання. Щоб усі депутати все розуміли. Можливо, і  я  буду не проти. Поки що —  не розумію, навіщо все це. А нашим виборцям слід оголосити, що вони можуть взяти в оренду полезахисні смуги. Можливо, люди просто не знають про своє право.

Швидше за все, в історії зі створенням «Форесту» зарано ставити крапку. Поки що — лише кілька знаків запитань.


Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
6 жовтня 2023, 10:15 | Кобеляки | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації