Вхід | Реєстрація

Кобеляцька громада може втратити 7 мільйонів

Кобеляцька громада може втратити 7 мільйонів

Це станеться в разі, якщо Верховна Рада України проголосує за зміни в законодавстві і «забере» в місцевих громад частину податків із доходів фізичних осіб.

Мова йде про намір українських парламентарів внести суттєві зміни в прийняття бюджету держави на 2024 рік.

Також у межах бюджетного процесу народні обранці проголосували в першому читанні за два законопроекти  —  №10038  із пропозиціями про збільшення на понад 300 мільярдів гривень цьогорічного бюджету та №10037  щодо змін до Бюджетного кодексу. Останній передбачає вилучення під час воєнного стану «військового»  ПДФО до спеціального фонду держбюджету і використання цього ресурсу на виробництво дронів та вітчизняного озброєння.

Народні депутати при цьому нагадують, що бюджети деяких громад внаслідок надходження до них податків із зарплат військових виросли не в десятки, а в тисячі разів. І на ці гроші в окремих громадах почали будувати стадіони під час війни.

Голова бюджетного комітету ВР Данило Гетманцев аргументує:

— ОТГ отримують ці гроші без будь-яких зусиль. Перевиконання бюджетів відбувається не внаслідок розвитку бізнесу, залучення інвестицій чи створення інфраструктури. Це — надходження з оподаткування виплати «бойових» хлопцям, які захищають країну на передовій, чия військова частина зареєстрована на території  якоїсь громади. Є такі ОТГ, бюджет яких збільшився в 4-5 разів, порівняно з мирним часом. Готуючи законопроєкт, ми робили вибіркові розрахунки за деякими громадами. Так ось, подекуди бюджет на одного мешканця становить 3 мільйони гривень. Зрозуміло, що освоїти такі кошти, та ще й в умовах воєнних обмежень, громади не можуть. На середину вересня залишки на рахунках місцевих бюджетів перевищили 220 мільярдів гривень. Ці гроші лежать без руху. Тоді як держава рахує кожну копійку, працює з партнерами, яких просить про додаткове фінансування наших невійськових потреб. «За таких обставин ми не можемо дозволити всерйоз обговорювати альтернативу: дороги — чи зброя, бруківка — чи зброя, фонтани — чи зброя, стадіони — чи зброя. Усім (і місцевій владі також) зрозуміло, що зброя є абсолютним пріоритетом. Після війни ситуація, звісно ж, зміниться. Тому й пропонується змінити порядок зарахування ПДФО із виплат військовим лише тимчасово.

А кобеляцькі депутати й не проти

Щоправда, українські парламентарі не завжди згадують про те, що суттєво зросли доходи лише у великих містах чи прифронтових громадах, до яких прикомандировані військові частини.

І якщо згадувати про дійсно такі недозволені під час війни розкоші, як будівництво стадіонів, то потрібно нагадати й про те, що саме із діями центральної влади по витрачанню «військових» коштів, пов’язані найбільш гучні скандали. Досить згадати лише «золоті яйця» для армії.

У Кобеляцькій громаді ці надходження на рік становлять близько 9 мільйонів гривень. Окрім того, потрібно зазначити, що це податки не з військовослужбовців, адже в нашій громаді немає військових частин. Це податки, взяті  із зарплат поліцейських та співробітників ДСНС і військкомату.
Спочатку здавалося, що кобеляцькі депутати без обговорення проголосують за звернення до Президента і парламентарів із проханням залишити ПДФО із військових та громадян,  прирівняних до них за статусом у громаді. Але сталося зовсім не так, як гадалося.

Під час обговорення депутати почали задавати питання, а скільки ж грошей із податків військових було направлено на підтримку армії. Конкретних цифр ніхто не назвав.

Потім згадали й про те, що не всі жителі громади, які воюють, і до цього часу отримали обіцяні 10 тисяч гривень.

І коли справа дійшла до голосування,  виявилося, що голосів для прийняття рішення не вистачає.

Головуючий на сесії Василь Фещенко звернувся до залу:

— То  що,  ми відмовляємося від грошей на громаду? Нагадую, що Полтавська обласна рада проголосувала за звернення до Верховної Ради і Президента.

Після цього аналогічне звернення вже від партії «Батьківщина» зачитала Ніна Ясинська. Вона теж прохала залишити податок у Кобеляках. Але й це звернення не було підтримане.


Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
6 жовтня 2023, 16:29 | Кобеляки | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації