Вхід | Реєстрація

Жовтень у винограднику: потихеньку готуємось до зими

Жовтень у винограднику: потихеньку готуємось до зими

На календарі — середина осені. А з цим настає період активної підготовки до зимівлі плодових дерев і кущів. Зокрема, й винограду.

На спеціалізованих сайтах, де розміщують інформацію по догляду за садами, рекомендують виконати кілька обов’язкових заходів.

По-перше, до середини жовтня потрібно підгодувати виноград фосфорно-калійними добривами. Наприклад, можна використовувати розчин сірчанокислого калію та суперфосфату. На 10 літрів води потрібно 25 г сірчанокислого калію і 30 г суперфосфату.

Суперфосфат рекомендується попередньо розчинити в невеликій кількості гарячої води, у холодній це добриво погано розчиняється. Перед внесенням добрив потрібно добре полити ґрунт.

По-друге, наприкінці жовтня необхідно провести вологозарядний полив. На один кущ винограду потрібно 3-5 цебер води.

По-третє, наприкінці жовтня після заморозків та повного скидання листя проводиться обрізка.

Потрібно видалити всі пагони з деревиною, що не визріла, щоб залишилася тільки коричнева лоза. Формуюча обрізка проводиться навесні.

А що кажуть кобелячани

Андрій Тристан, кобелячанин, який спеціалізується саме на вирощуванні винограду, говорить:

— Щодо вологозарядкового поливу, то я б не поспішав. Я особисто роблю його вже в листопаді. Під один кущ у залежності від його віку і розміру виливаю від 50 до 100 літрів води.  Зараз же раджу видалити всі невизрівші лози. Їх легко визначити. Вони зеленого кольору. Окрім того, із середини жовтня починаю дефоліацію, тобто видалення листя. Осінню обрізку проводжу десь із 10 листопада. А вже після цього «заряджаю»  кущ водою. Щодо обробки фунгіцидами на зиму, то не бачу в цьому сенсу. Особливого ефекту це не дає.

Із колегою по захопленню  погоджується інший кобелячанин Дмитро Омельяненко. Він теж не обробляє виноград ні залізним купорос, ні іншими фунгіцидами. Щодо видалення невизрівшої лози, то Дмитро зауважує:

— У цьому році, по-моєму, визріла лоза на всіх сортах. Два місяці було тепло і без дощу. Для винограду — саме те, що потрібно. Зараз дозбирую врожай. Листя, як Андрій, не видаляю. Вважаю, що після першого заморозку воно саме обсипеться.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
16 жовтня 2023, 19:49 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації