Вхід | Реєстрація

«Іди собі тихенько, і я тебе не битиму»

«Іди собі тихенько, і я тебе не битиму»
Тарас Голтвянський: «Заяву в поліцію написав принципово»

У неділю, 15 жовтня, у Кобеляках трапився інцидент, який уже отримав чималий розголос серед жителів містечка і громади. Мова йде про побиття чоловіка лише через те, що він спробував набрати води із водопровідної колонки на громадському пляжі.

Потерпілим виявився 56-річний мешканець Кобеляк  Тарас  Голтвянський. Чоловік працює тренером із шахів у одному з відділів міськради. Того злощасного для нього дня Тарас повертався із ринку, де робив деякі покупки. Паралельно він вирішив набрати води із колонки, що розміщена на єдиному в Кобеляках офіційному пляжі. Для цього він заздалегідь приготував дві двохлітрові пластикові пляшки.

Під’їхавши на велосипеді до водопровідної колонки, Тарас підставив першу пляшку під струмінь води. Але далі події почали розгортатися за неочікуваним  Голтвянським  сценарієм.

Ось що він розповідає:

— Воду із цієї колонки я вже брав неодноразово. Вона ж громадська. Отже, по визначенню, нею може користуватися кожен житель Кобеляк і взагалі будь-який громадянин України. А вода гарної якості, артезіанська. Її й пити смачно, і каву на ній готувати.

Перед тим, як набрати води в пляшку, Тарас дав частині рідини вилитися на землю. Він пояснив свої дії так:

— У той день було сонячно і тепло. Вода в колонці нагрілася. А я хотів набрати холодної.

Можливо,  саме це й спровокувало наступний конфлікт.

Тарас продовжує розповідати:

— Набираючи воду, я почув, як хтось кричить. Підвів очі і побачив, що кричить чоловік із сусідньої будівлі. Вона тут одна, будівля,  там якийсь заклад громадського харчування розміщений.

(Від редакції: на міському пляжі працює лише один заклад громадського харчування — Еvolution. Раніше там було щось типу нічного клубу).

Чоловік висловлював  незадоволення тим, що я набирав воду. Він кричав на зразок «Тут все моє», «Я за воду плачу», «Лічильник у мене». Ну, звичайно, дослівно я все навести не можу. Я зауважив, що знаходжуся у громадському місці, пляж громадський, водопровідна колонка теж громадська. Почалася дискусія. Я запропонував чоловіку підійти ближче. Тут же, поряд, метрів за десять від колонки, у одній з альтанок сиділа компанія чоловіків. Вони, по-моєму, вживали алкоголь. Поряд стояв джип «Тойота». Чоловіки, вочевидь, на ньому приїхали. Чомусь, вони стали на бік чоловіка, який фактично забороняв мені брати воду. У цей же час до мене наблизився і чоловік із закладу. Він був одягнений у синій спортивний костюм, кремезної статури, вищий за мене. Ну й значно молодший. Уже після бійки я почув, що то був власник закладу громадського харчування. Він, той чоловік у спортивному костюмі, спочатку не демонстрував явного наміру мене бити. Але потім з-за столика встав чолов’яга із компанії, що приїхала на «Тойоті». Він вів себе більш агресивно. І тому я переключив увагу на нього. І тут, несподівано для мене, удар наніс чоловік у спортивному костюмі. Не скажу, що він ударив якось акцентовано, але носа мені розбив. Потекла кров. Від удару я впав. А чоловік, як ні чому не бувало, розвернувся і пішов назад у заклад.

Голтвянський спочатку змив із обличчя кров, а потім викликав поліцію. За його словами, поліцейські приїхали досить оперативно. Вони почали його опитувати і складати протокол. Нібито, пішли шукати і чоловіка в спортивному костюмі. Але, за словами поліцейського, в закладі того вже не було. Нібито, його і вдома шукали. Але теж не знайшли.

Голтвянський відзначає:

— Поліцейські мене ще й перепитували, чи буду я писати заяву, адже серйозних ушкоджень мені не завдали. Цікаво, що оті чоловіки за столиком, ті, що із «Тойоти», при появі поліцейських притихли. А коли їх почали опитувати, то заявили, що нічого не бачили і не чули. Я ж вирішив принципово писати заяву, а також у той же день звернувся в лікарню, аби там засвідчили факт нанесення мені ушкоджень.

Свою позицію Тарас Голтвянський пояснив наступним чином:

— Тут же справа не лише в мені. Це виходить, що хтось у Кобеляках може брати на себе повноваження влади, вирішувати, кому й де пити воду, де відпочивати. Той чоловік не має жодного права встановлювати на березі Ворскли якісь свої порядки, диктувати свої умови. Що це за якесь злочинне угрупування, що диктує свої умови громаді? Такого в Кобеляках не має бути. Я це так не залишу. А потім, коли наші хлопці-військові повернуться із фронту, вони, я думаю, із усіх таких «хазяїнів» спитають. До речі, мені ще цікаво, чому цей, такий потужний і войовничий, чоловік не витрачає свою силу на боротьбу із ворогами на фронті?

По опису Голтвянського чоловік, який його вдарив за спробу набрати води, був схожий на власника кафе Еvolution. Поліцейські одразу після інциденту його не знайшли.

Натомість нам вдалося знайти Іванова. Щоправда, уже через кілька годин. Він стояв біля кафе. На запитання  щодо своєї участі в інциденті Іванов відповів заперечно. За його словами, про інцидент йому розповіла одна із співробітниць кафе. Але його учасниками нібито були якісь приїжджі люди.

Роман Іванов уточнив:

— Я тоді був на похороні. Мені подзвонили і сказали, що було щось.

Щоправда, після того, як відео із розповіддю Голтвянського було опубліковане в Інтернеті, користувач із ніком «Роман Іванов»  взяв активну участь у обговоренні. За його словами, йдеться про якусь «змову»  проти нього.

Чия ж то колонка

Сподіваємось, що правоохоронці встановлять особу чоловіка, який побив жителя Кобеляк фактично за 4 літри води.

Редакція ж вирішила вияснити, чия ж то водопровідна колонка і чи має право хтось, окрім міськради і комунальників, нею розпоряджатися.

Нинішній директор комунального підприємства «Водоканал Плюс» Сергій Ткаченко пояснив:

— Обслуговуємо її ми. Про якийсь засіб обліку, що рахує воду, мені нічого не відомо. Наскільки я знаю, цю колонку встановлювали ще при міському голові  Ісипу.

Іван Дяченко, який колись керував «Водоканалом», але ще без «плюса», підтвердив:

— Так, я був директором, коли по розпорядженню Олександра Михайловича була встановлена ця колонка. Вона була і, сподіваюся, залишилась власністю міста.

З цього виходить, що ніхто не мав права забороняти Тарасу Голтвянському чи будь-кому іншому використовувати воду із злощасної колонки.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
19 жовтня 2023, 20:49 | Кобеляки | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації