Вхід | Реєстрація

Сміттєпереробний завод у Кобеляках: телятко ще невідомо де

Сміттєпереробний завод у Кобеляках: телятко ще невідомо де
Сергій Довгалюк повідомив, що для Полтавської області є проєкт з будівництва п’яти сміттєпереробних заводів

Днями кілька обласних ЗМІ розповсюдили інформацію про те, що на території Полтавської області планується спорудження одразу п’яти сміттєпереробних заводів. Причому, одне із таких підприємств нібито буде розташоване на території Кобеляцької громади.

Далі — цитата із тексту, опублікованого виданням «Полтавщина»:

—… Радник міністра екології Сергій Довгалюк повідомив, що для Полтавської області Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України пропонує проєкт з будівництва п’яти сміттєпереробних заводів. Наразі це лише пропозиція, а не планування будівництва, пояснив радник.

У Департаменті екології Полтавської ОВА створили робочу групу: вона займатиметься документами для проєкту зі створення заводів. За словами Сергія Довгалюка, наразі є можливість побудувати в Полтавській області сучасні сміттєпереробні заводи, але все залежить від того, як швидко в цьому напрямку рухатиметься міська та обласна влада.

Отже, Мінекології пропонує для області одночасне будівництво сміттєпереробних заводів у Полтаві, Лубнах, Кременчуці, Кобеляках та Зінькові. Для будівництва має бути виділена комунальна земельна ділянка площею 6–7 га та наявність необхідної дороги для підвозу сміття з громади.

На цих заводах мають переробляти тверді побутові відходи в повному щорічному обсязі. Також для заводів, які пропонує Міністерство екології, не потрібні сміттєві полігони: відходи перероблятимуться без методу спалювання та утилізація сміття буде спрямована на виробництво електроенергії. Також попелом після перероблення відходів, пересипатимуть старі сміттєзвалища. За концепцією будівництва, поруч із кожним сміттєпереробним заводом мають бути окремі цехи для утилізації медичних відходів, батарейок, ламп тощо.

У листопаді почнеться побудова такого сміттєпереробного заводу в Київській області. Його будуватимуть близько двох років.

Більш конкретних деталей, як то вартість проекту, технології, які будуть застосовані, дані щодо потенційних інвесторів, ні журналісти «Полтавщини», ні представники інших видань не наводять. Вочевидь, конкретики ще просто немає.

Незрозуміла й логіка будівництва одразу трьох подібних об’єктів у фактично сусідніх громадах, тобто — в Кременчуці, Кобеляках і Полтаві. Адже такі заводи повинні бути безперервно завантажені сировиною. Чи вистачить сміття, аби такий об’єкт з’явився у Кобеляках?

За конкретикою ми звернулися до керівництва Кобеляцької громади.

За відсутності Василя Фещенка відповіді надавала заступник міського голови Олена Стаднікова.

Вона пояснила:

— Так, про таку ідею ми знали. Навіть одна робоча зустріч із цього приводу була. Але обговорювати це питання серед громадськості чи на сесії потреби ще не було. Зрештою, її, цієї потреби, і зараз немає. Адже ще жодного такого заводу в Україні немає. Нібито перший такий об’єкт мають збудувати в Київській області через 1,5–2 роки.

Поки що є лише місце

Тут потрібно одразу нагадати, що декларації про можливе будівництво сміттєпереробного заводу чи заводів на території Полтавської області лунають ще із початку 2000‑х років. Але жодного разу навіть до виділення земельної ділянки справа не доходила.

Та все ж.. Якщо збудують завод у Київській області, то що можна сказати про перспективи будівництва сміттєпереробного заводу в Кобеляцькій громаді? Поки що перспективи більше, аніж туманні. Місцем для нового об’єкту, швидше за все, буде земельна ділянка поряд із селом Красне.

Саме земельну ділянку має виділити місцева влада, як свій внесок в майбутнє будівництво. Усі інші витрати на себе має взяти держава та приватний інвестор.

Як бонус громада має отримати певний невеликий відсоток у майбутніх прибутках. А також — 95 робочих місць і податки з працюючих, так зване ПДФО.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
22 жовтня 2023, 15:04 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації