Вхід | Реєстрація

Колгоспних вулиць не буде, а «Радянським» займеться Мін’юст

Колгоспних вулиць не буде, а «Радянським» займеться Мін’юст

12 жовтня в Кобеляках відбулося засідання міської комісії, котра буде займатися перейменуванням вулиць та інших топонімів. Перейменують усі вулиці та провулки, назви яких тим чи іншим чином пов’язані з рашкою. У тому числі не буде назв, що вшановують російських поетів, композиторів та інших діячів мистецтв.

Відкрила і провела засідання керівник міського відділу культури Валентина Пелюхня. Участь у ньому взяли працівники виконкому міської ради, депутати, старости, вчителі історії кількох міських шкіл. Був присутній і виконуючий обов’язки міського голови Василь Фещенко.

Окрім того, у роботі комісії в режимі онлайн взяв участь керівник полтавського підрозділу Українського інституту національної пам’яті Олег Пустовгар. Саме ця установа надала рекомендації щодо перейменування тих чи інших вулиць та запропонувала інші назви.

Валентина Пелюхня одразу ознайомила присутніх із процедурою, за якою буде проводитися перейменування. Вона підкреслила, що одномоментно рішення комісія приймати не буде. Після її засідання ще відбудеться громадське обговорення. А потім жителі громади зможуть проголосувати за ту чи іншу пропозицію нової назви вулиці на інтернет-платформі «Е-dem».

Потім слово для виступу надали Олегу Пустовгару. Він одразу наголосив на тому, що зміна топонімів проводиться на виконання Закону України «Про засудження…» і є обов’язковою до виконання процедурою.

Пустовгар підкреслив:

— Закон прийнятий для того, аби раз і назавжди вивести із публічного простору російські назви. А то в нас, аналізуючи топоніми українських сіл, інколи не можна відрізнити їх від якоїсь Рязані.

…Перемога України у цій війні багатьма бачиться по різному. Так, вийти на кордони 1991 року — це правильно. Але ж, паралельно необхідно провести чіткий кордон у свідомості. Росія завжди вела війну проти нас не лише зброєю. Спочатку вони заходили в наш інформаційно-культурний простір. І знищували нашу культуру, насаджуючи свою. Для них немає української нації, у них — «трієдіний народ». І малороси — лише його частина.

Також Пустовгар повідомив, що хоча новий закон і не передбачає кримінальної відповідальності за його порушення, але шпарин для невиконання не залишає.

Він поінформував:

— Якщо рада не прийме рішення про перейменування, то це має зробити міський голова. Якщо й він цього не зробить, то дане завдання виконає голова обласної військової адміністрації. Якщо й голова ОВА, не виконає, то справу завершить Кабмін.

Пустовгара запитали, як бути із назвами шкіл. Зокрема, одна із них, світло гірська, має назву на честь уродженця цього села, який прямо причетний до розробки і виробництва ракет, якими зараз знищують українську інфраструктуру.

На що Пустовгар відповів:

— Так, органи місцевого самоврядування не мають повноважень перейменовувати школи чи змінювати назви суб’єктів господарювання. Назвами навчальних закладів займеться міністерство освіти. Є у вас такий сільгоспкооператив «Радянський». Міська рада теж не може його перейменувати, лише — рекомендувати. Але можете не сумніватися, назви «Радянський» не буде. Цим буде займатися міністерство юстиції. Ті суб’єкти господарювання, незалежно від форми власності, які не виконають закон, будуть до цього примушені. Заходи впливу є, аж до припинення діяльності.

Мир і Дружбу відстояли, а колгоспи — ні

Після довгого виступу Олега Пустовгара почалося обговорення. Валентина Пелюхня оголошувала всі назви топонімів, які мають бути змінені, та повідомляла про варіанти нових назв.

Не завжди присутні погоджувалися із варіантами, запропонованими Олегом Пустовгаром, як представником Українського інституту національної пам’яті. Зокрема, було прийняте рішення не перейменовувати багаточисельні вулиці Дружби та Миру.

Тривала дискусія виникла щодо вулиць, які мають назву Колгоспна.

Слова попрохала вчителька історії Наталія Жорняк. Вона сказала, що, на її думку, такі назви необхідно залишити. Хоча паралельно нагадала, як у свій час важко і безоплатно працювали в колгоспах як її батьки, так і вона сама та її учні. Та все ж, на її думку, колгоспи є важливою частиною історії України, і ці назви потрібно залишити.

Олег Пустовгар був категоричним у висловлюваннях. Він сказав, що назв на честь колгоспів не повинно вже було бути вісім років. Адже вони підпадають під дію законодавства про декомунізацію. І навіть пообіцяв у разі залишення комісією таких назв одразу починати писати заяву в Службу безпеки України. Хоча, судячи із того, що Пустовгар залишався на відеозв’язку протягом усього засідання комісії, заяву писати він не пішов.

Щоправда, і вулиці Колгоспні вирішили таки перейменувати. Також мають зникнути і назви на честь Пушкіна, Лермонтова, Мічуріна, Гагаріна, Суворова, Леваневського та багатьох інших представників саме російської культури.

Список топонімів, які будуть змінені, і варіанти нових назв будуть оприлюднені на сайті Кобеляцької міської ради. Потім жителі громади будуть вносити свої пропозиції, залишаючи їх у старостатах або в кобеляцькому ЦНАПі.

Уповноваженою по збору і опрацюванню пропозицій громадян призначили співробітницю відділу культури Наталію Лях.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
20 жовтня 2023, 12:06 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації