Вхід | Реєстрація

Медичні відходи в Колісниківку не везуть

Медичні відходи в Колісниківку не везуть

4 жовтня на платформі Прозорро було розміщене повідомлення про те, що кобеляцька міська лікарня провела аукціон щодо визначення підрядника на вивезення та утилізацію так званих медичних відходів.

Це повідомлення зацікавило редакцію по двох причинах.

По-перше, як відомо, медичні відходи відносяться до категорії небезпечних. І утилізація їх, ба, навіть зберігання на тих об’єктах поводження з відходами, що функціонують на території Кобеляцької громади, неможливе. Адже це заборонено законодавством. Як відомо, кобеляцькі відходи нині відвозять у два місця: органіку — на майданчик, що між селами Колісниківка і Кунівка, усе інше — в Горішні Плавні.

По-друге, як виявилося, кобеляцька лікарня відхилила дешевшу пропозицію по наданню послуг із вивезення медвідходів. Її подало підприємство «ПОЛЕКОЗАХИСТ» із Полтави. Вони оцінили свої послуги з утилізації 2500 кілограмів відходів у 112500 гривень.

Натомість лікарня має намір підписати договір із ТОВ «ОЛЕСТАС ЕКО» із Черкас. Їх пропозиція –135 тисяч гривень. Тобто, на 22,5 тисячі дорожче.
Із проханням прокоментувати ситуацію ми звернулися до керівника міської лікарні Володимира Казирода.

Володимир Олексійович пояснив:

— Так, ми були змушені відхилити дешевшу пропозицію через невідповідність документації до поставлених вимог. Ми надали один день для того, аби цей учасник виправив недоліки. Але він цього не зробив. Тому, згідно з вимогами законодавства, ми відхилили цю пропозицію.

За словами Володимира Казирода, Кобеляцька лікарня ось уже 4 роки, як користується послугами фірм, які мають ліцензію на утилізацію саме медичних відходів.

Керівник уточнив:

— Ми купляємо в них спеціальну тару. В неї складаємо бинти, халати, інші матеріали, на яких є кров чи інші виділення. Потім до нас приїжджають представники фірми, ми все важимо, пакуємо, і вони забирають ці відходи. Що вони з ними роблять, як утилізують, якщо чесно, не знаю. Забирають вони в нас відходи категорії В.

Категорія В — епідемічно небезпечні медичні відходи. Це — інфіковані та потенційно інфіковані відходи, тобто такі, що контактували з біологічним середовищем інфікованого матеріалу.

Які існують методи знешкодження медичних відходів

Наказ МОЗ встановлює два підходи до знешкодження відходів:

  • централізований — передавання медичних відходів ліцензіатам;
  • децентралізований — на території закладу охорони здоров’я.

Нині лише один заклад охорони здоров’я має ліцензію на поводження з медичними відходами. Інші ж укладають договори з ліцензіатами (суб’єктами господарювання та фізичними особами-підприємцями, які отримали ліцензію на поводження з небезпечними медичними відходами).

Найбільш розповсюджені способи знешкодження медичних відходів у світі:

  • спалювання (інсинерація);
  • обробка парою при високих температурах під тиском (автоклавування);
  • обробка дезінфекційними розчинами (хімічний метод).

Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
21 жовтня 2023, 14:29 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації