Вхід | Реєстрація

Сонячні батареї окупляться через 5 років

Сонячні батареї окупляться через 5 років
Кілька місяців тому в «ЕХО» була надрукована стаття про те, що в Ліщинівському будинку-інтернаті розпочались роботи по встановленню спеціальних колекторів, які генерують енергію сонця. Зараз «сонячні батареї» вже нагрівають воду в банно-пральному комплексі закладу.
«Ефективність роботи колектора навіть перевищила мої сподівання, — ділиться враженнями директор будинку-інтернату Анатолій Шкарбан. — Майже місяць ми гріємо воду без використання газу. Робітниця приходить на 8 ранку на роботу і знає — в спеціальному резервуарі у неї вже є вода, нагріта до температури 40 градусів. І можна починати прання».
Як розповів Анатолій Миколайович, хоча сонячні колектори вже з місяць як працюють, процес їх вдосконалення, пристосування до умов роботи закладу триватиме ще довго. «Ми ж перші, нам немає в кого вчитись, — пояснює директор. — Зараз осінь, але ми, наприклад, замислюємось над тим, що буде влітку. А влітку у нас може з’явитись надлишок гарячої води. Енергії Сонця буде більше, вода нагріватиметься до дуже високої температури. Що тоді, на землю її зливати, щоб не закипіла? Є й немало інших питань без відповідей. Що як поверхню колектора загадять послідом птахи? Смішно? Але потрібно й про це думати».
Зима теж обов’язково підкине якісь проблеми. Тому в закладі «прив’язали» колектори до загальної системи опалювання. Буде хмарно і холодно, сонячні батареї недостатньо нагріють воду — стане в пригоді газова міні-топкова. А взагалі, за задумом Анатолія Шкарбана, місяць-два в період опалювального сезону інтернат повинен обходитись взагалі без газу. Гріти воду, обігрівати приміщення, а в подальшому й освітлювати заклад потрібно виключно за допомогою альтернативних джерел енергії.
Але, то подальша перспектива. Найближчим же часом Анатолій Шкарбан та його підлеглі замірятимуть і рахуватимуть, рахуватимуть і замірятимуть. Чи дійсно німецький насос, який жене воду від колектора, зможе працювати дві доби без електроенергії? Чи зекономлять, як планували, 50 тисяч гривень? Чи окупиться колектор за 5 років? Відповіді на ці запитання можна буде отримати лише в процесі практичного використання сонячного колектора.
«А потім я вже буду готовий передовим досвідом ділитися, — посміхається Анатолій Шкарбан,— якщо в цьому потреба буде».
До речі, про потребу. Схоже, що крім журналістів кількох ЗМІ, проблема використання альтернативних джерел енергії мало кого цікавить. Особливо у владі. Адже й до сьогодні представники і районної, і міської влади ігнорують будинок-інтернат з його унікальною технологією.



Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
9 жовтня 2009, 15:15 | Кобеляки |
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації