Вхід | Реєстрація

Депутат «Слуги народу» пропонує відкупатися від мобілізації

Депутат «Слуги народу» пропонує відкупатися від мобілізації

У Верховній Раді зареєстрований законопроект під номером 8029. Його автором є Георгій Мазурашу, який став парламентарем від партії «Слуга народу». Якщо його пропозиція стане законом, то це фактично дозволить заможним чоловікам, заплативши певну суму грошей, уникнути мобілізації, виїхавши з України.
Фактично для чоловіків установлено обов’язок відкрити рахунок в одному з чотирьох державних банків України (Укрексімбанк, Ощадбанк, Приватбанк або Укргазбанк) із гарантійним внеском, сума якого станом на теперішній час становить 13000 гривень (з 01.12.2022 гарантійний внесок становитиме 13420 грн.), якими не можна буде розпоряджатись за межами України.

Окрім цього, кожного місяця під час перебування за кордоном чоловікам необхідно буде поповнювати рахунок у сумі, яка дорівнює податкам із мінімальної зарплати, а саме: 2780,50 грн. (з урахуванням того, що з 1 жовтня мінімальна заробітна плата становитиме 6700 гривень). Надалі, після завершення кожного місяця, протягом якого чоловік призовного віку перебуває за межами України під час дії воєнного стану, банк відраховуватиме зазначену суму на спеціальний рахунок для збору коштів на підтримку Збройних Сил України.

Окрім указаних змін, автор законопроєкту пропонує на законодавчому рівні закріпити обов’язок громадян, які виїхали на зазначених вище умовах, під час в’їзду назад в Україну надавати підтвердження виконання ними цих умов. А що стосується громадян України, які виїхали з України під час дії воєнного стану на не передбачених вище умовах і не мають документів, що підтверджують право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, для в’їзду в Україну мають добровільно перерахувати на спеціальний рахунок для збору коштів на підтримку Збройних Сил України суму, яка дорівнює 10 розмірам прожиткового мінімуму для працездатних громадян (офіційно встановленого в Україні на день в’їзду в Україну), за кожен місяць перебування за межами України під час дії воєнного стану.

Таким чином, 01.12.2022 розмір платежу становитиме 26000 гривень, а з 01.12.2022–26840 гривень — за кожен місяць перебування за межами України під час дії воєнного стану. Щоправда, більшість юристів, які встигли прокоментувати цей законопроект, впевнені, що його не приймуть. Адже він прямо порушує конституційне право на рівність громадян. Дійсно, далеко не у всіх є гроші, аби платити і не служити.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
25 жовтня 2023, 19:18 | Полтавщина | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації