Вхід | Реєстрація

Красняни протестували проти будівництва заводу

Красняни протестували проти будівництва заводу

Близько сотні жителів села Красне 21 грудня зібралися біля будівлі колишньої сільської ради, щоб обговорити питання щодо ймовірного будівництва сміттєпереробного заводу. Підприємство в разі своєї появи буде розташоване за кілька кілометрів від населеного пункту.

Зібрання було організоване самими краснянами. Вони запросили на нього і представників влади. Того дня в село приїхав виконуючий обов’язки міського голови Василь Фещенко та директор комунального підприємства «Водоканал Плюс» Сергій Ткаченко.

А ось місцевого старости Галини Зайченко не було, що викликало неабияке обурення серед присутніх. Довелося Василю Фещенку пояснювати, що староста в цей день проводить плановий захід в сусідньому селі Бродщина.

Але таке пояснення не задовольнило присутніх. І вже в кінці зборів пролунала пропозиція висловити недовіру старості Галині Зайченко. За це проголосували. Щоправда, незрозуміло, які юридичні наслідки матиме подібний результат голосування. У всякому випадку, Василь Фещенко не говорив про те, що буде звільняти старосту.

Та не це було головним питанням порядку денного зборів. Люди висловили свою категоричну незгоду із планами обласної та місцевої влади щодо будівництва сміттєпереробного заводу саме поряд із Красним.

Загальний настрій присутніх передавав місцевий житель Віктор Дикий. Чоловік говорив:

— Ви, Василь Васильович (від автора: Фещенко) у владі такий собі квартирант. Як і всі виборні чиновники, зрештою. Сьогодні ви керуєте, а завтра, тобто після виборів, може прийти хтось інший. Тому добре подумайте, починаючи такий проект, чи не доведеться потім очі опускати при зустрічі з людьми. Хочете щось будувати? Меморандум підписали? То збудуйте тут переробне підприємство. Зерно переробляйте, ми ж аграрний регіон. А загажувати повітря і воду в нас не потрібно, люди такого не хочуть.

Про це ж говорили й інші виступаючі. Пролунало:

— Що, немає іншого місця, аніж Красне? Є ж покинуті поля за 10–15 кілометрів від сіл. Там і будуйте.

— Пошукайте десь у районі Дабинівки, Озір, Іванівки.

— Ви хочете, щоб ваші діти чистим повітрям дихали, і ми хочемо для наших дітей цього ж.

— Не на часі зараз завод будувати. Краще ті гроші на ЗСУ передайте.

Віктор Дикий згадав і покійних Федора Моргуна та Миколу Касьяна. Він нагадав, що нібито у свій час Моргун добився, щоб у колишньому Кобеляцькому районі не будували атомну електростанцію.

Дикий сказав:

— Збудували не в нас, між Василівкою і Мартинівкою, а в Чорнобилі. Ну й чим це закінчилося? Слава Богу, у нас тієї біди не було.

А Микола Касьян, на думку Дикого, теж виступив би проти будівництва сміттєпереробного заводу.

Виконуючий обов’язки міського голови Василь Фещенко як міг заспокоював людей.

Він вкотре нагадав, що завод ще ніхто не будує і що аналогічне підприємство працює прямо в центрі столиці Австрії Відня.

Також Фещенко пообіцяв, що попереду ще багато досліджень і експертиз, а також зустрічей з людьми. А будівництво розпочнеться лише після того, як державні контролюючі органи видадуть усі погодження.

Також Василь Васильович запевнив, що в разі реалізації цього проекту сміття в Красне із сусідніх областей не везтимуть. За його словами, завод матиме відносно невелику потужність і для його роботи вистачить місцевої сировини (читай, відходів).

На звершення зібрання голова імпровізованих зборів Наталія Ярина запропонувала проголосувати. Присутні дружно підняли руки, голосуючи за резолюцію проти будівництва заводу і за скасування рішення депутатів Кобеляцької міської ради щодо відведення земельної ділянки під майбутнє будівництво.

Під час сесії міськради, котра відбулася наступного дня, Василь Фещенко озвучив депутатам інформацію про збори в Красному. Але пропозицію щодо відміни рішення про виділення земельної ділянки під завод на голосування не виставляв.


Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
28 грудня 2023, 12:51 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації