Вхід | Реєстрація

Підсумки виконання Програми економічного та соціального розвитку міста за 2009 рік

Про підсумки виконання Програми економічного та соціального розвитку Миргорода за 2009 рік доповідала заступник міського голови, начальник управління економіки С.В. Ширшова.
Зокрема, вона сказала, що незважаючи на складність ситуації в державі, в місті вдалося дещо пом’якшити негативний вплив економічної кризи і за підсумками року досягти низки позитивних результатів.
За всі звітні періоди 2009 року, за оцінкою соціально-економічного розвитку адміністративно-територіальних одиниць області за інтегруючим показником, місто Миргород стабільно тримало друге місце серед міст обласного значення. Зокрема за рік із 32 інтегруючих показників перше місце отримано по 4 показниках, друге по 8, третє по 5 показниках.
Обсяги реалізації промислової продукції у відпускних цінах за звітний період склали 481218,6 тис. грн. Обсяг реалізованої промислової продукції промисловими підприємствами міста на одну особу становить 11 595,6 тис.грн. Найбільшу питому вагу в обсязі реалізованої продукції займали підприємства харчової та переробної промисловості – 88,8 % загального обсягу.
За попередніми даними, за січень – листопад 2009 року 21 підприємство міста спрацювало з прибутками, сума яких склала 44,3 млн. грн., 14 підприємств – зі збитками, сума яких склала 3,0 млн. грн. Найбільше прибутків отримали: ЗАТ «Миргородський завод мінеральних вод», ЗАТ лікувально-оздоровчих закладів «Миргородкурорт», ЗАТ «Миргородський елеватор», МП «Контакт».
Найбільш збиткові підприємства: Обласне комунальне виробниче підприємство водопровідно-каналізаційного господарства «Миргородводоканал», Комунальне житлово-експлуатаційне управління, ДП НАК «Надра України» «Миргороднафтогазрозвідка».
Що стосується тенденцій вкладень інвестицій в основний капітал, то за 2009 рік сума залучених інвестицій, по оперативних даних, склала 79,9 млн. грн., що у діючих цінах на 0,1 % більше проти 2008 року.
Підприємствами та організаціями за рахунок власних коштів освоєно – 66,4 млн. грн. (кошти направлено на придбання машин, обладнання, кап. ремонт). На будівництво і реконструкцію об’єктів житлово–комунального та соціально–культурного призначення направлено 7,1 млн. грн. В об’єкти санаторно – курортної сфери вкла¬дено 6,4 млн. грн. (ЗАТ лікувально–оздоровчих закладів «Миргородкурорт», санаторій «Райдужний»).
У 2009 році інвестиції в основний капітал на одного жителя, по оперативних даних, ста¬новили 1930 грн., проти 1923 грн. У 2008 році. У технологічній структурі інвестицій в основний капітал у 2009 році найбільша частка припадає на нежитлові будівлі і споруди та на вартість машин, обладнання, інструменту, інвентарю. Домінуючу частку в загальному обсязі інвестування займають внутрішні інвестиції і, в першу чергу, власні кошти підприємств.

ТОВ-ом «Грейнінновейшнсистемз» реалізовано інвестиційний проект по будівництву елеватора по вул. Раскової, в який вкладено 47,8 млн. грн. Продовжується реалізація інвестиційних проектів по будівництву санаторного корпусу санаторію «Радужний», торгівельного центру «Меблі» по вул. Д. Апостола та реконструкції туристичної бази по вул. Гоголя, 148.

Виконувалися проектні роботи по будівництву готельно–спортивного комплексу по вул. Озерній, (ПП Самойлович Р.В), елітного СПА готелю по вул. Українська, 58-В (ТОВ “Кременчуцька торгова гільдія”), санаторію Гургули З.П. по вул. Ігнатенка, 6 та підготовчі роботи по реконструкції і технічному переоснащенню будівлі колишньої поліклініки в санаторно – готельний комплекс по вул. Гоголя, 112 (ЗАТ “Курорт – готель”).

ЗАТ «Миргородським заводом продтоварів «Калинка» впроваджено ефективну технологію очистки води та розпочато виготовлення і реалізацію якісної питної води «Роси Миргородщини», насиченої киснем. Щодо будівництва в місті, то за звітний період спостерігався спад обсягів будівельних робіт. Будівельними організаціями міста за 2009 рік поточного року власними силами було виконано підрядних робіт на суму, лише, 9,5 млн. грн., що на 78,5 % менше 2008 року.
Було введено в експлуатацію за рахунок усіх джерел фінансування: 60-ти квартирний житловий будинок ВАТ «Лубнижитлобуд» по вул. Шишацькій, 1/2 – 2,9 тис. кв. м; 80-ти квартирний житловий будинок ПП “Бінар” по вул. Гоголя, 54А (четверта секція – 20 квар¬тир) - 1,1 тис. кв.м; 33-х квартирний житловий будинок ТОВ фірма “Талан –М” по вул. Кашинського, 4 – 2,2 тис.кв.м; 28 індивідуальних житлових будинків, загальною площею 2,7 тис. кв.м. Продовжувалося будівництво 108 квартирного житлового будинку по вул. Перемоги, 10.
Проводилися роботи по реконструкції дитячих навчальних закладів №2,5,7,10,11,12, гімназії ім. Т.Г. Шевченка, спеціалізованого садка-школи «Гелікон», загальноосвітніх середніх шкіл № 1, 3, 5, 7, 9, центру естетичного виховання, краєзнавчого музею, де обсяг виконаних робіт склав 507,7 тис. грн. Проведено реконструкцію спортивного залу середньої школи № 1 під циркову студію, на що використано 45,9 тис. грн. На реконструкцію парку «Дружба» та придбання обладнання на ігровий дитячий майданчик направлено 135,4 тис. грн. Проведено реконструкцію стадіону «Старт», на що використано 8,5 тис. грн. На реконструкцію музею та будівництво паркану біля меморіалу пам’яті жертв Голодомору направлено 53,7 тис. грн. Збудовано автобусні зупинки по вул. Шишацькій, вул. Єрківській, вул. Гоголя, вул. Свидницького, вул. Красносільській, вул. Козацькій, вул. Тичини, вул. Миргородських дивізій, вул. Петрівській, мікрорайоні Личанка, на що використано 110,0 тис. грн. На виготовлення проектної документації по реконструкції мосту через річку Хорол направлено 9,9 тис. грн. На будівництво скважини по вул. Петрівській використано 25,8 тис. грн.
На об’єктах комунального призначення виконання обсягів робіт за 2009 рік склало 5950,2 тис. грн.:на виконання робіт по благоустрою міста направлено 3841,6 тис. грн.; на будівництво та реконструкцію міських доріг та тротуарів – 1824,7 тис. грн.; на капітальний ремонт житлового фонду – 60,3 тис. грн.; на реконструкцію мереж зовнішнього освітлення – 212,6 тис. грн.; на капітальний ремонт ліфтів – 11,0 тис. грн.
Крім цього, було проведено капітальний ремонт водопровідного дюкера через річку Хорол, на що використано 50,0 тис. грн. На виконання проектних робіт по будівництву напірного трубопроводу від насосної станції № 2 до очисних споруд та реконструкцію очисних споруд направлено 135,0 тис. грн.
На будівництво газопроводу до житлових будинків по вул. Сорочинській використано коштів у сумі 7,7 тис. грн. На технічне переоснащення системи освітлення з встановленням енергозберігаючих світильників у спеціалізованій середній школі № 5 використано коштів у сумі 52,1 тис. грн.
Продовжується впровадження міської Програми поводження з побутовими відходами, яка розрахована до 2011 року. Роздільним збором твердих побутових відходів стовідсотково забезпечено багатоповерхові будівлі. У приватному секторі міста встановлено 1600 індивідуальних пластикових євро контейнерів, об’ємом 0,24 м3. Із підприємствами, організаціями міста укладено 250 договорів на вивіз та розміщення твердих побутових відходів.
Важливим напрямком соціально–економічного розвитку є вирішення проблем практичного енергозбереження, особливо у комунальній сфері. В ході реалізації енергозберігаючих заходів у 2009 році було зекономлено 204,4 тис. кВт год. електроенергії, 36,0 тис. м3 газу.
Вартість зекономлених паливно-енергетичних ресурсів склала 104,0 тис. грн.
Крім того, Миргород став учасником двох проектів, саме в напрямку практичного енергозбереження: у проекті міжнародної технічної допомоги «Ефективність у будівлях» у рамках українсько-німецького співробітництва. Компанією GTZ було відібрано 4 міста України, в т.ч. Миргород.
Мета проекту – сучасне утеплення будинків задля максимальної економії тепла; міський голова, у числі 9-ти представників місцевого самоврядування у Кабінеті Міністрів України підписав зі шведськими компаніями Eco Energy I BiogasProm меморандум про співпрацю у сфері утилізації побутових відходів. Компанії планують окупити інвестиції за допомогою переробки побутових відходів у біогаз, теплову та електричну енергію, що, в свою чергу, дасть змогу знизити собівартість послуг.
Що стосується забезпечення пасажир¬ських перевезень та покращення якості обслуговування населення в місті, то в цьому напрямку постійно проводиться робота. У місті продовжує діяти 26 маршрутів, на яких працює 38 маршрутних таксі, а також 6 автобусів ТОВ «Мир-Авто”, що працюють за трьома маршрутами та 3 приватні автобуси по маршрутах на Почапці, Нафтомістечко та мікрорайон «Лісок».
Поступово проводиться заміна застарілого транспорту на сучасний.
Щодо ситуації в санаторно-курортній галузі, то тут спостерігається тенденція збільшення обсягів реалізації санаторно – курортних послуг, сума яких за 2009 рік склала 121,6 млн. грн., що на 5,5% більше відповідного періоду минулого року. В санаторіях міста оздоровилося 42,9 тис. чоловік. Завершено підготовчі роботи по отриманню містом Миргородом статусу курорту державного значення.
Щодо інноваційних процесів, то протягом звітного періоду впроваджували інновації 3 промислових підприємства міста: ВАТ “Миргородський хлібозавод” (налагоджено випуск нових видів продукції: хліб «Гоголівський», булка «Розалія», «Сніжок», «Розанчики фруктові», рулет «Маковий», ватрушки, тістечка «Лотта», «Їжачок», пряники «Медок», «Крем - брюле», «Весняні»); ВАТ «Армапром» (встановлено нове обладнання: три станки з числовим програмним управлінням, три випробувальних стенди, два стрічкопильні станки, установку в сталеливарний цех для покращення технології та налагоджено випуск нових видів продукції: задвижки енергетичні, клапани зворотні і поворотні, вентиля на різні умовні проходи і тиск); ЗАТ «Миргородський завод продтоварів «Калинка» впровадив ефективну технологію очистки води.
Щодо регуляторної політики та розвитку підприємництва, то станом на 01. 01.2010р. в місті налічувалося 361 мале підприємство та 3126 фізичних осіб – підприємців. Загалом, у сфері малого підприємництва працює 5,8 тис. чоловік, що складає 28,2 відс. від зайнятих в усіх сферах економіки міста.В місті працює єдиний офіс з видачі дозвільних документів у сфері господарської діяльності. Протягом 2009 року за консультаціями звернулося 355 суб’єктів господарювання. Видано 306 документів дозвільного характеру.
Щодо розвитку сфери обігу товарів і послуг, то продовжувались процеси розбудови інфраструктури споживчого ринку, підвищення якості торговельного обслуговування населення. У 2009 році відкрито 67 підприємств торгівлі, ресторанного господарства та сфери послуг: стаціонарних магазинів – 22; дрібно-роздрібної мережі – 12; підприємств сфери послуг - 21; ресторанне господарство – 8; аптек – 3; ветаптек - 1.Всього в місті на 1 січня 2010 року діяло: 361 стаціонарний магазин; 75 підприємств ресторанного господарства; 197 підприємств сфери послуг; 51 аптека та аптечні пункти; 4 ветаптеки; 4 магазини “Оптика”; 14 автозаправочних станцій.
Що стосується характеристики демографічного потенціалу громади Миргорода, то чисельність мешканців міста на 1 січня 2010 року складала 41,5 тис. чоловік, з них: 23,7 тис. чол. – працездатного населення працездатного віку; 11,5 тис. чол. - пенсіонери; 6,3 тис. чол. – діти. За 2009 рік народилося 388 немовлят та померло 638 чоловік. Спостерігався міграційний приріст населення, який склав 141 особу. До міста прибуло 810 осіб, вибуло – 669 осіб.
Якщо характеризувати розвиток внутрішнього ринку, то слід відзначити продовження зрос¬тання середньомісячної заробітної плати, яка за 2009 рік склала 1501 грн., тоді коли за 2008 рік цей показник складав 1378 грн., тобто збільшилася на 8,9 %.Найбільше підвищення заробітної плати спостерігалося в освіті – 5,5 відс., охороні здоров’я – 14,3 відс., промисловості – 11,2 відс, транспорті – 6,0 відс., торгівлі – 5,8 відс.
Щодо заборгованості із виплати заробітної плати, то протягом грудня 2009 року вона зменшилася на 104,8 тис. грн., або на 17,9 %, а з початку року на 145,2 тис. грн., або на 23,2 % і станом на 01.01.10р. становила 480,4 тис. грн. Заборгованість із виплати заробітної плати мали 4 підприємства: економічно-активні: (ДП НАК «Надра України» «Миргороднафторозвідка» – 212,0 тис. грн.; ТОВ «Миргородм’ясопром» – 44,8 тис. грн.); підприємство-банкрут - ДП ДАК «Хліб України» «Миргородський комбінат хлібопродуктів № 1» – 217,9 тис. грн.; економічно-неактивне - ВАТ АТП – 15361 – 5,7 тис. грн.
Щодо ринку праці, то протягом 2009 року за сприянням у працевлаштуванні звернулося 2581 незайнятих трудовою діяльністю громадян, що на 11,6 % менше ніж у 2008 році. Станом на 01.01.10р. в центрі зайнятості перебувало на обліку 752 громадянина, що на 126 осіб менше ніж на 01.01.09 р. Рівень безробіття зменшився з 2,97 % до 2,63 %.
При зменшенні кількості вільних робочих місць до 70 проти 177 у 2008 році, збільшилось навантаження на одне вільне робоче місце - в середньому 10 осіб (4 особи у 2008 році). Протягом 2009 року створено 834 нових робочих місць, із них, за рахунок коштів підприємств – 85, за трудовими договорами між працівниками та фізичними особами – 365 та зареєстровано фізичних осіб – підприємців – 384.
Щодо пенсійного забезпечення, то, в цілому, ситуація залишалася стабільна. Збільшився середній розмір пенсії в місті до 904 грн., проти 807 грн. на 01.01.08р.( ріст склав 12,1%).До бюджету управління Пенсійного фонду в м. Миргороді за 2009 р. надійшло 190526,2 тис. грн. з них – 72416,2 тис. грн., або 38,0 % від загальної суми надходжень – власні кошти. Доведений план надходження власних коштів виконано на 107,3 %.
Щодо соціального забезпечення, то станом на 01.01.2010 року управлінням праці та соціального захисту населення була надана допомога сім’ям із дітьми на загальну суму 10537,3 тис. грн., малозабезпеченим сім’ям виплачена допомога на загальну суму 341,2 тис. грн. та державна допомога дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину, або місце проживання їх невідоме, надана на суму 124,6 тис. грн.
Інвалідам із дитинства та дітям – інвалідам відповідно до Закону України «Про державну допомогу інвалідам з дитинства та дітям – інвалідам» було призначено та виплачено допомогу на суму 2115,6 тис. грн. Крім того, за рахунок міського бюджету виплачена одноразова грошова допомога 242 громадянам на загальну суму 50,1 тис. грн. та 308 сімей отримали одноразову допомогу при народженні дитини на суму 31,4 тис. грн.З початку року субсидії на житлово-комунальні послуги призначено 1432 сім’ям.
Всього субсидіями за звітний період скористалися 2582 сім’ї.Середній розмір субсидії на житлово-комунальні послуги склав 174,9 грн..У місті щомісячно користуються пільгами з оплати житлово-комунальних послуг 7316 осіб пільгових категорій населення. Всього надано пільг та субсидій на суму 9072,1 тис. грн., а профінансовано лише 8262,3 тис. грн., заборгованість становить 809,8 тис. грн. Продовжується робота щодо підтримки в актуальному стані Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги, станом на 01.01.10р. до реєстру включено 12416 пільговика.
Щодо ситуації в освіті, то вона майже не змінилася. У місті працює 7 загальноосвітніх на¬вчальних закладів, 6 дошкільних навчальних закладів, 7 позашкільних установ, У загальноосвітніх навчальних закладах міста навчається 3952 учні, дошкільних закладах виховується 1202 дітей, позашкільних установах понад 2000 вихованців. Наповню¬ваність класів у загальноосвітніх навчальних закладах у 2008/2009 н.р. становила 24 учнів.Середня кількість учнів на одного вчителя у 2008/2009 н.р. становила 12.
Працює професійно-технічне училище міста, в якому навчається 403 учні, які одночасно з загальною середньою освітою отримують і робітничу кваліфікацію, а також керамічний технікум ім. М.В. Гоголя. У технікумі підготовка спеціалістів ведеться на 4 факультетах: денна форма навчання – 496 чол., заочна – 240 чол.
Продовжувалась робота по організації підвозу учнів до шкіл із віддалених районів міста шкільним автобусом. Робота закладів культури у поточному році була спрямована на подальший розвиток мережі галузі культури, створення оптимальних умов для різноманітних творчих проявів, збереження й збагачення культурного та духовного потенціалу, забезпечення культурних потреб населення.
За 2009 рік проведено 10339 різноманітних загальноміських масових заходи. Серед них - народні гуляння, театралізовані свята, художні виставки, конкурси, огляди художньої самодіяльності, професійні та державні свята, фестивалі.
Визначальними подіями у низці культурно-мистецьких заходів міста стало святкування 200-річчя з дня народження М.В. Гоголя, а саме: театралізовані дійства, літературні години, літературні читання, виставки, конкурси. Музеї міста відвідало 9500 чол., проведено 115 екскурсій, 29 масових заходів та організовано 22 тематичні виставки.
Бібліотеками міста організовано та проведено 32 масових заходів. Книжковий фонд бібліотек поповнився на 2089 примірників. Що стосується політики стосовно дітей, сім’ї та молоді, то вона здійснюється у відповідності до законодавства України. Працює молодіжна громадська організація «Миргородська молодіжна рада», спільно з якою проводяться молодіжні вуличні акції з пропаганди здорового способу життя, захисту прав дітей, молодіжні розважальні заходи.
Створено єдиний реєстр багатодітних сімей м. Миргорода, згідно якого з 1 січня 2010 року багатодітні сім’ї зможуть отримувати пільги по оплаті комунальних платежів та безкоштовний проїзд дітей територією України.
У рамках реалізації Міської програми розвитку Українського козацтва, патріотичного виховання дітей та учнівської молоді проведено міськрайонну Спартакіаду серед студентів Миргородського керамічного технікуму, Хомутецького ветзоотехнікуму та учнів ПТУ- 44.
За 2009 рік реалізовано 98 путівок для дітей сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, обдарованих дітей та дітей із багатодітних сімей до дитячих оздоровчих закладів, із них 24 до Міжнародного дитячого центру «Артек» та 3 до Українського дитячого центру «Молода гвардія».
На виконання Програми «Організація оплачуваних громадських робіт для учнівської та студентської молоді в період літніх канікул та вільний від навчання час» організовано та проведено громадські оплачувані роботи. За звітний період працеваштовано 140 чоловік учнівської та студентської молоді, на що використано 10,0 тис. грн.
На виконання Програми соціальної підтримки сімей, дітей та молоді м. Миргорода на 2009 рік проводилися традиційні благодійні та вітальні акції : „Різдвяні столи”; до Великодніх свят; до Дня молоді;до Дня захисту дітей; до Дня знань „Школярик” ; «Святий Миколай – дітям»; «Дітям - інвалідам»; Благодійна акція „Підприємці міста – багатодітним родинам”; Фотоконкурс „Я пишаюся, я тато.”
Всього кошторисом даної Програми було виділено 8,0 тис грн., які повністю використано протягом року з 15 по 30 липня делегація молодіжних лідерів в складі 19 чол. перебувала з дружнім візитом у польському місті – побратимі Миргорода Згожельці. Мета поїздки – обмін досвідом із польською молоддю, активістами громадських молодіжних організацій.
Щодо розвитку фізичної культури і спорту, то 2009 року всіма видами фізкультурно – оздоровчої та спортивної роботи у місті займаються майже 7500 осіб, це 18,1 % населення.У двох дитячо – юнацьких спортивних школах займається 672 чол., у 7 спортивних клубах займається близько 400 чол. За 2009 рік проведено 102 спортивно – масових заходи з популярних видів спорту: волейболу, футболу, баскетболу, шахів, легкої атлетики та ін.
Збірні команди міста взяли участь у змаганнях обласного та всеукраїнського рівнів з баскетболу, футболу, боротьби, регбі, боксу. Завершилася міська Спартакіада трудових колективів міста, в якій взяли участь 11 колективів фізичної культури міста. Підбиваючи підсумок сказаного, можна зробити висновок, що виконання програми економічного і соціального розвитку міста на 2009 рік було забезпечено.

Автор: Валентина ДЕНИСЕНКО Газета «Миргород наш дім»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
12 квітня 2010, 16:01 | Миргород | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації