Вхід | Реєстрація

Фермери теж претендують на посадки

Фермери теж претендують на посадки

У понеділок, 30 жовтня, в залі засідань Кобеляцької громади було проведене досить представницьке зібрання за участю десятків аграріїв. На ньому обговорювали долю полезахисних смуг.

Згідно з інформацією, яку раз по раз оприлюднюють чиновники Кобеляцької міськради, на території громади знаходяться 1150 гектарів землі, що зайнята полезахисними смугами. Вони, згідно змін в українському законодавстві, мають статус земель сільськогосподарського призначення.

Ці полезахисні смуги створювалися і поновлювалися протягом десятиліть. Процес розпочався ще в 40‑х роках минулого століття. Їх основною функцією є запобігання ерозії ґрунтів. Нагадаємо, що ще сто років тому територія, на якій ми проживаємо, вважалася степовою зоною. І пилові бурі були для Кобеляк звичним явищем. Саме для того, щоб стримати вітри, були й насаджені сотні тисяч гектарів полезахисних смуг по всій Україні.

Після приватизації в аграрному секторі фактично лише згадані полезахисні смуги і залишилися нічийними. Усі інші землі та майно отримали власників.

Зараз, судячи зі змін у законодавстві, в держави «дійшли руки» і до полезахисних. До цього ці насадження з більшим чи меншим розмахом вирубувалися так званими «чорними лісорубами», яких фактично неможливо притягти до кримінальної відповідальності. Адже незрозуміло, кому вони завдають збитки — посадки ж нічийні.

У Кобеляках тема посадок теж стала актуальною. Особливо активно її почали обговорювати після того, як зі стін міськради вийшла пропозиція створити в громаді комунальне підприємство «Форест», котре, згідно із задумом, має опікуватися усіма полезахисними смугами та аналогічними насадженнями.

Далеко не всі депутати підтримали цю ідею. Частина депутатського корпусу виступила категорично проти створення нового комунального підприємства. Саме тому питання щодо створення «Форесту» вже двічі виносилося на сесію міськради і двічі «провалювалося». Рішення не було прийняте через недостатню кількість депутатських «голосів».

Проти створення «Форесту» виступили не лише депутати, а й заступник міського голови Сергій Омельченко. Він не приховував, що вважає таку ідею передчасною і пропонував пошукати інші шляхи вирішення проблеми нічийних полезахисних смуг. Зокрема, Омельченко пропонував віддати ці землі в оренду місцевим фермерам.

Саме Сергій Омельченко, судячи з усього, і став ініціатором проведення зібрання за участю фермерів, які обробляють землі на території Кобеляцької і деяких суміжних громад. На запрошення Омельченка відгукнулися і приїхали в Кобеляки більше тридцяти аграріїв.

Були запрошені на зібрання і представники обласної влади. Зокрема, в зустрічі взяли участь Віктор Скриль, заступник директора обласного департаменту АПК, та Алла Косик, керівник одного з відділів департаменту.

Говорили близько трьох годин.

Чиновники із Полтави повідомили, що є кілька шляхів пошуку ефективного і відповідального власника для полезахисних смуг, а з цим і їх збереження.

Перший — створення нового комунального підприємства або передача цих земель у відання вже існуючого.

Другий — передача полезахисних смуг у оренду аграріям.

Третій — комбінований, коли частину смуг беруть у оренду фермери, частину обслуговує комунальне підприємство.

Але в будь-якому разі, для початку необхідно провести інвентаризацію усіх полезахисних смуг із виготовленням усієї необхідної документації.

Віктор Скриль повідомив, що для того, аби здешевити процес інвентаризації, Кобеляцька громада може долучитися до спеціальної цільової програми, що частково фінансується із бюджету Полтавської області.

За словами посадовців, із області був проведений тендер на визначення підрядника, котрий проводитиме інвентаризацію. Його виграла фірма із Києва. Ціна інвентаризації одного гектара, завдяки аукціону та запропонованому великому обсягу роботи, виявилася дійсно смішною — 250 гривень за гектар. При цьому громада оплачує 70 відсотків від усієї суми, а 30 відсотків оплатять із бюджету області. Якщо ця інформація відповідає дійсності, то сума, яку необхідно виділити для проведення інвентаризації, видається смішною для бюджету громади — лише 201 тисяча 250 гривень за 1150 гектарів.

Віктор Скриль висловив припущення, що в разі, якщо інвентаризацію замовлятимуть фермери, то їм це обходитиметься вже в 2500 гривень за гектар.
У результаті, фермери висловили готовність взяти в оренду полезахисні смуги після того, як громада проведе їх інвентаризацію. І за умови, що їм виставлять посильну орендну плату.

Відповідне звернення до депутатів підписали 27 аграріїв.

Водночас, Віталій Миркало, начальник земельного відділу міськради, який не був присутній на згаданій зустрічі і дізнався про її перебіг та результат уже зі слів Сергія Омельченка під час засідання однієї з постійних комісій, висловив припущення, що аграріям надали неповну інформацію. І фермери не зможуть ні фінансово, ні організаційно виконати всі умови для того, аби обслуговувати полезахисні смуги.

У будь-якому разі, потрібно зазначити — поки що в справі щодо долі полезахисних іде виключно словесна суперечка. Багато слів, але замало фактів і документів.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
3 листопада 2023, 16:16 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації