Вхід | Реєстрація

Щоб трагедія не повторилася

Щоб трагедія не повторилася

Днями, а точніше, 10 листопада, поряд із Кобеляками сталася дорожньо-транспортна пригода, у якій постраждала дитина.

15‑річний хлопчик, який ішов із Кобеляк у напрямку Кунівки, зазнав численних травм внаслідок того, що з ним зіткнувся автомобіль. Порушена кримінальна справа. Дитина в стані, який медики оцінюють, як стабільно тяжкий, знаходиться на лікуванні в Полтавській обласній лікарні.

Редакція не має достатньої кількості інформації, щоб робити припущення, тим більше висновки з приводу причин цієї трагедії.

Через кілька днів після ДТП достеменно відомо лише те, що хлопчик був один, а не з групою однолітків, як ми повідомляли раніше. Чи йшла дитина по обочині, чи по проїжджій частині, і з якою швидкістю рухався автомобіль, може встановити лише експертиза.

Але оскільки подія викликала достатньо широкий резонанс, судячи із кількості переглядів новини на редакційному сайті та в соцмережах, потрібно приділити їй додаткову увагу. Тим більше, що зайвою вона, та увага, не буде.

По-перше, необхідно нагадати про деякі обов’язкові до виконання пішоходами правил дорожнього руху.

Наведені нижче пункти із Правил стають особливо актуальними зараз, в умовах, коли світловий день є дуже коротким і пішоходи інколи просто змушені рухатися між населеними пунктами в темну пору доби.

Окрім того, потрібно враховувати, що на багатьох, якщо не більшості, дорогах місцевого значення такий елемент, як «обочина», відсутній.

Зокрема, на дорозі між Кобеляками і Кунівкою на більшості ділянок обочини теж немає. Вона заросла бур’янами і молодими деревами. І зрозуміло, що найближчим часом (а можливо й протягом років) обочини й далі знаходитимуться в такому стані. І пішоходи будуть змушені рухатися по краю проїзної частини, наражаючись на небезпеку. Та все ж, якщо дотримуватися вимог ПДР, то ризик можна звести практично до нуля.

Вимоги Правил дорожнього руху

4.3 За межами населених пунктів пішоходи, які рухаються узбіччям чи краєм проїзної частини, повинні йти назустріч руху транспортних засобів.
Особи, які рухаються узбіччям чи краєм проїзної частини в кріслах колісних без двигуна, ведуть мотоцикл, мопед або велосипед, повинні пересуватися в напрямку руху транспортних засобів.

4.4 У темну пору доби та в умовах недостатньої видимості пішоходи, які рухаються проїзною частиною чи узбіччям, повинні використовувати світлоповертальні елементи (стрічку, наклейку, жилет тощо) або бути в одязі, який має світлоповертальні елементи (змінено 11.11.2020).

Між тим, водії, які часто їздять саме по згаданій ділянці дороги, в один голос відзначають, що більшість пішоходів та велосипедистів ігнорують обов’язкове використання світлоповертаючих елементів на одязі. У результаті — їх не видно.

Але є виключення. Ті ж водії відзначають, що співробітників Ліщинівського будинку-інтернату, котрий знаходиться неподалік, видно ледве не за кілометр. Вони буквально світяться в темряві, незалежно від погоди і наявності зустрічного транспорту.

Директор будинку-інтернату Анатолій Шкарбан пояснює:

— Ми ледве не кожного року закупляємо світлоповертаючу стрічку і видаємо її нашим співробітникам. У цьому році купили сто метрів. Деякі працівники самі придбали спеціальні жилети. Я їм дуже вдячний за високу свідомість і турботу про власне життя та здоров’я. Звичайно, було б ідеально, якби і всі інші пішоходи, особливо дітки, мали на одязі такі елементи. Або ходили в жилетах. А в навчальних закладах їм би ледве не щоденно нагадували про таку вимогу.

Між тим, начальник відділу освіти Дмитро Жуган стверджує, що в навчальних закладах дітям постійно пояснюють те, як потрібно вести себе на дорозі. Причому, роблять це не тільки педагоги, а й поліцейські.

Родина про допомогу не просить

Також редакція звернула увагу на те, що в соцмережах одразу з’явилися повідомлення із закликом збирати кошти на лікування постраждалого в ДТП хлопчика. Подібне повідомлення планували розмісти і ми на своїх ресурсах. Але перед тим звернулися до батьків хлопчика. Адже відомо, що досить часто такими ситуаціями користуються шахраї, організовуючи збір коштів, а потім привласнюючи гроші, якими люди хотіли допомогти іншим.

Батько хлопчика Роман сказав:

— Я дуже вдячний землякам за моральну підтримку і бажання допомогти. Знаю, що в соцмережах організовують збір коштів. Але маю повідомити, що ми поки що ні до кого за допомогою не зверталися. І найближчими днями не плануємо цього робити. Поки що справляємося.

Редакція у зв’язку з цим звертається до земляків із застереженням бути обережними під час збору коштів. І замість потенційної благочинності не поповнити кишені шахраїв.

Безумовно, ніхто не збирається обмежувати земляків у їх шляхетному пориві допомогти дитині. та все ж, зайва пересторога не завадить, адже шахраї теж не дрімають.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
17 листопада 2023, 18:47 | Кобеляки | Надзвичайне
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації