Вхід | Реєстрація

У Білицькій громаді дозволили стріляти

У Білицькій громаді дозволили стріляти
Головні герої майбутнього відстрілу за версію Артура Ковача

Із самого початку війни мисливцям заборонили виходити на полювання. Це стало однією з причин того, що в мисливських угіддях різко зросла популяція усіх без виключення диких тварин. У тому числі лисиць. Саме через це  влада дозволила цивільним взяти в руки зброю.

10 листопада Артур Ковач, голова громадської організації  «Спеціальний Контроль. Україна» в мережі розповсюдив інформацію про те, що на території  Білицької громади почнеться так званий санітарний відстріл. А під прикриттям цього заходу — банальне полювання на кабанів.

Нижче розміщуємо скрін із повідомлення Ковача.

Артур Йосипович із притаманною йому безапеляційністю стверджує, що має інформацію про те, що в полюванні на кабанів братимуть участь люди із відомими в Кобеляцькій та Білицькій громаді прізвищами Скрильник, Копелець та Жук.

Досить важко уявити поряд один із одним та ще зі зброєю в руках людей із згаданими прізвищами.

Ми перевірили інформацію щодо так званого «санітарного відстрілу» на території  Білицької громади. Виявилося, що вона відповідає дійсності. Щоправда, посадовці, із якими ми говорили, заявляють виключно про відстріл червоних лисиць та єнотовидних собак.

Керівник кобеляцького підрозділу Держпродспоживслужби  Сергій Куземко зазначив:

— Дозвіл на відстріл даємо не ми, а військова адміністрація, обласна або районна. Такий дозвіл був наданий у зв’язку із тим, що на території Білицької ОТГ склалася напружена епізоотична ситуація із захворюванням на сказ. Там наша служба вже три випадки цієї хвороби зафіксувала. Тому й дозволили відстріл. Мова йде виключно про лисицю або  єнотовидного собаку. Ні кабанів, ні диких кіз відстрілювати не можна. Наскільки мені відомо, заходи вже розпочалися. Хто і як проводив заходи, нас не повідомляли.

Підтвердив цей факт і заступник білицького селищного голови Ігор Федь. Він пояснив:

— Протягом року в нас на території  Марківського старостату зафіксовано три випадки сказу. Популяція лисиць збільшилася щонайменше в три рази. Термін санітарний відстріл є більш народним, ніж офіційним. Правильно говорити про комплекс заходів по контролю над популяцією лисиць. Ми скликали спеціальну комісію, затвердили план заходів. Передусім,  мова йшла про  масову вакцинацію домашніх тварин у небезпечній зоні. Але був пункт і про контроль над популяцією лисиць. Взагалі отакий контроль над популяцією диких лисиць є обов’язком усіх мисливських господарств. Просто у свій час обласна військова адміністрація, заборонивши полювання, не прописала, хто ж буде здійснювати отой контроль. Адже ні співробітники Держпродспоживслужби, ні поліцейські відстрілювати лисиць не будуть. А мисливці не знали, чи можна їм діяти. А в мене деякі робочі дні починалися і закінчувалися дзвінками із скаргами: «Ой, зробіть що-небудь, у нас біля двору лисиця сидить».  І от, враховуючи таку складну ситуацію, ми звернулися в районну військову адміністрацію, у поліцію, в Держпродспоживслужбу, погодили заходи і чекаємо результату. Результатом має бути зменшення популяції лисиць.

Водночас ні Куземко, ні Федь не сказали, що саме Держпродспоживслужба чи селищна рада буде здійснювати хоча б якийсь контроль над процесом депопуляції лисиць.

Якщо зовсім простою мовою, то незрозуміло, хто, коли і як рахуватиме шкурки чи хвости вбитих лисиць та єнотовидних собак. І як можна зрозуміти, що популяція лисиць таки зменшилася? І  хто контролюватиме, чи не вибивають члени приватних мисливських господарств козуль і зайців із кабанами, замість лисиць.

Як стало зрозуміло, селищна рада не контролює, Держпродспоживслужба не контролює. Полтавська районна адміністрація теж контролювати не буде. Залишається поліція? Але запитувати про щось кобеляцьких поліцейських є справою надто невдячною. Тим більше, що дах їх депутати підремонтували, а більшого їм і не потрібно.

Отже, поле для зловживань під час дійсно необхідних заходів по відстрілу лисиць таки є.


Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
25 листопада 2023, 12:36 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації