Вхід | Реєстрація

Підготовка винограду до зими

Підготовка винограду до зими

На календарі — третя декада листопаду. І хоча народні прикмети обіцяли нам чергову теплу зиму, все ж не зайвим буде потурбуватися про утеплення винограду. Але при цьому не поспішити і не наробити шкоди.

Тим більше, що зараз в Україні вирощують чимало прекрасних за смаковими якостями і урожайністю сортів, які взагалі не потребують укриття на зиму.

Наскільки низькі температури виноград витримує без укриття, залежить від властивостей конкретного сорту. Але саджанці осінньої посадки й шпалери молодого винограду в перші 2 зими потрібно ретельно вкривати, поки вони не зміцніють.

Виноград починають вкривати вже після того, як нічні заморозки стають частими, а денна температура коливається переважно близько нуля і невеликого плюсу. Рослини скидають листя, гілки оголюються, починається період покою. Зазвичай, це кінець жовтня.

Але якщо ви не встигли вкрити виноград або надумали це зробити пізніше — не біда, поки ще не було сильних морозів, час ще є. Правильна укладка та укриття одного куща винограду займає не більше 15 хвилин, зате ви будете точно впевнені, що ваш улюбленець перезимує добре і віддячить вам відмінним урожаєм.

Найпростіше укриття

  1. Сформуйте в землі невелику траншею уздовж всієї виноградної шпалери.
  2. По обидва боки влаштуйте земляні вали, висотою 10–15 сантиметрів. Вони забезпечать сухе укриття лози. Валки надійно прикриють кущі від вивітрювання й обмерзання.
  3. Лоза має завжди залишатися сухою. Таке укриття оберігає бруньки винограду від вимерзання навіть при тридцятиградусних морозах.
  4. Зніміть пагони зі шпалери, скиньте їх на землю.
  5. М’яко без різких рухів, пригніть лози до землі. Направляючи їх уздовж траншеї. Пригинають акуратно, щоб не пошкодити верхній шар кори.
  6. Закріпіть пагони. Можна використовувати шпильки з дроту або дерев’яні. Між лозою і землею має залишатися невеликий зазор, близько 5 см. Щоб під час зимових відлиг лоза якомога менше торкалася мокрої землі.
  7. По низу шпалери натягніть дріт, на висоті до 30 см від землі. Вона буде підтримувати укривний матеріал, не давати йому прогинатися під вагою снігу і приминати лози до землі.
  8. Уздовж шпалери, через дріт виноградник закривають плівкою, захоплюючи бічні земляні валки. Боки плівки присипають землею, прижимають, щоб їх не піднімало вітром. Якщо у вас ніжні сорти винограду, ви можете додатково вкрити лози, засипавши їх сухою травою або сухими опалим листям, шаром до 15, перед укриттям плівкою. При такому укритті навіть самі неморозостійкі сорти надійно перезимують.
  9. Торець укритої шпалери має залишатися відкритим. Це важливо для провітрювання лози. Але при температурі нижче, ніж –15 °C, торці щільно закривають. Після того, як морози спадають, торці знову відкривають для провітрювання. Укриття плівкою повністю знімають на самому початку квітня.

Дехто взагалі не укриває

Між тим, частина кобелячан, які вже протягом десятиліть вирощують виноград на своїх присадибні ділянках, не поспішають укривати свої лози.
Дмитро Омельяненко серед тих, хто не поспішає утеплювати виноград. Станом на кінець листопада Дмитро провів обрізку усіх своїх кущів винограду і пригнув лозу до землі. У такому стані вона й зимуватиме.

Одночасно Омельяненко застерігає земляків від бездумного копіювання його досвіду. Чоловік пояснює:

— У випадку із утепленням винограду до зими в нашому кліматі все може бути дуже індивідуально. От, приміром, я вирощую в основному морозостійкі сорти американської селекції. Той же Юпітер. І кілька інших. Вони легко витримують сучасні українські морози. До землі пригинаю для того, щоб лозу по можливості укрило снігом, як найкращим природним утеплювачем. Окрім того, земля сама віддає тепло. Потрібно також зважати на мікроклімат. От я живу в центрі Кобеляк. Навколо суцільна забудова і затишок. А хтось живе в яру чи біля річки на околиці Кобеляк. І різниця в температурі в один день між нами може бути до п’яти градусів. Тобто в мене мінус двадцяти не буде, а біля річки і до 25‑ти морозу може понизитися. От мій колега Андрій Тристан, той утеплює в обов’язковому порядку.

Окрім того, Дмитро Омельяненко зізнався, що завжди має в запасі мішковину для того, щоб у терміновому порядку вкутати нею лозу, якщо синоптики попередять про мороз нижче 20 градусів.

Андрій Тристан підтверджує слова Омельяненка. Він розповідає:

— Я теж обрізку завершив, вологозарядковий полив зробив. Хтось нехтує поливом, а я вважаю, що це помилково. Отієї вологи, що випала із дощами цієї осені, як на мене, замало. Так що сам полив свій виноград і іншим раджу. Лозу до землі пригнув. Це і тепло від ґрунту, і зменшення ризику зледеніння. Знаєте, буває так, що сніг із дощем, а потім мороз — і лоза покривається кригою. І може «задихнутися» брунька. а пригнеш — і цього вже не буде. Я свої лози утеплюю землею. Ще не робив цього. Головне — слідкувати за погодою, щоб і з грязюкою лозу не змішати, і мерзлою землею не закидати. Розкриваю укриття аж у квітні. Це затримує початок вегетації, отже й зменшує ризик того, що цвіт потрапить під заморозки. Так, Дмитру в цьому плані легше, а я живу в низині, у мене заморозки бувають часто.

Андрій Тристан каже, що накриває лозу вже тоді, коли температура повітря протягом усієї доби стає мінусовою.


Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
26 листопада 2023, 13:44 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації