Вхід | Реєстрація

Кобеляцькі й білицькі дороги має чистити РДС-Полтава

Кобеляцькі й білицькі дороги має чистити РДС-Полтава

Саме це підприємство виграло тендер щодо виконання робіт по утриманню доріг місцевого значення. Сума договору становить майже мільярд гривень. За певну частину із передбачених договором 997 мільйонів гривень давно відома фірма Ростдорстрой повинна очищати від снігу й кобеляцькі та білицькі дороги.

Цьогоріч зима нагадала про себе вже в третій декаді листопада. Перший серйозний снігопад був 20 листопада. Фахівці кобеляцької метеостанції зафіксували, що в той день, точніше ніч,  випало 10,6  міліметра опадів у вигляді снігу. Безумовно, назвати стихійним явищем це не можна. Але й цей не надпотужний снігопад засвідчив — для шляховиків зима, як завжди, прийшла неочікувано.

Якщо кобеляцькі вулиці місцеві комунальники очистили від снігу протягом дня, то на більшості сільських доріг снігоочисну техніку так і не побачили.

Ос ь що з цього приводу сказали місцеві чиновники.

Михайло Брейко, заступник кобеляцького міського голови, розповів, що мав розмову із представником РДС Полтава. І той нібито визнав, що із розчищенням місцевих доріг після першого снігопаду виникли проблеми. Усю техніку, за словами виконавця робіт, направили на розчищення дороги державного значення Дніпро — Решетилівка. Водночас представник РДС­Полтава запевнив, що в подальшому таких проблем не буде. У всякому разі так передав нам його слова Михайло Брейко.

Заступник білицького селищного голови Сергій Петров розповів, що звертався до «ердеесівців» із вимогою пришвидшити процес розчищення дороги між Кобеляками і Біликами.

Якщо знову засніжить

Рівно через тиждень, 27 листопада, знову засніжило, захурделило. Опадів, то випало мало, але ожеледиця була.

І швидше за все, ще сніжитиме й хурделитеме, попри прогнози про відносно теплу й малосніжну зиму.

Редакція «ЕХО» напередодні зими поцікавилася станом готовності як чиновників, так і комунальників до ліквідації можливих негативних наслідків,  завданих негодою.

Для початку, трішки загальної інформації для автолюбителів та звичайних громадян з приводу того,скільки часу відводить законодавство та підзаконні акти на боротьбу із сніговими заметами та ожеледдю на дорогах.

Терміни ліквідації зимової слизькості на 100 км протяжності дороги загального користування (Додаток Б ДСТУ­3587­97)

Середньорічна інтенсивність руху автгод

Термін ліквідації на 100 км дороги, год, не більше ніж

1­1000

15

1001 ­ 3000

10

3001 ­ 7000

7

Більше 7000

4

 

Отже, дорогу Н­31 Дніпро — Решетилівка мають очистити від снігу та льоду за 4 години, решту доріг — за 7­15 годин. Якщо шляховики протягом цього часу не вклалися у відведені їм строки, а ви (не дай Боже) чи ваш транспортний засіб постраждали, то може вимагати компенсації. Не дивлячись на війну.

Також зараз у різних телеграм­каналах публікують номери телефонів, на які можна подзвонити і просити про допомогу в разі, коли ви потрапили в скруту на дорозі.

Зокрема, вказані номери: (067)400­60­80  (якщо проблема на дорозі державного значення). Ми зателефонували. Цей номер, до речі, вказаний на офіційному сайті Служби відновлення та розвитку інфраструктури у Полтавській області. На дзвінок відповіли. Щоправда, порекомендували дзвонити по іншому номеру. Передзвонили. Там відповіли, що то внутрішній корпоративний номер. Як висновок — дзвоніть таки на (067)400­60­80.

Інший номер — (050)015 ­02 ­33 (при проблемі на дорогах). Там відповідають і в інше місце не посилають.

Техніка готова, паливо та суміш є

Водночас білицькі та кобеляцькі посадовці запевняють, що готові зустріти зиму у «всеозброєнні».

Керівник комунального підприємства «Водоканал Плюс» Сергій Ткаченко говорить:

— Ви вже повідомляли, що наше підприємство закупило пісок та сіль для приготування суміші, якою посипатимемо дороги. Додам до цього, що  в нас залишилося сто тонн суміші з минулого сезону. Так що сипати є що. Є й чим. На лінію готові вийти і вже виходили два МАЗи із відвалами та один піскорозкидач. Для очистки тротуарів у нас є маленький трактор Ловол. Пальне теж є. Так що до роботи взимку ми підготувалися.

На комунальників не чекайте, а самі прибирайте

Але потрібно нагадати, що розчищення населеного пункту  від снігу та льоду є обов’язком не лише комунальних служб. Усе ж, біля магазинів чи приватних будинків мають попрацювати і їх власники.

Згідно з пунктом 5.10. Правил благоустрою міста Кобеляки, розміщених на офіційному сайті міської ради, визначено порядок санітарного очищення райцентру та відповідальних за це осіб.

У документі вказано, що санітарне очищення території включає в себе механізоване та ручне прибирання снігу і криги. Обов’язок покладається на:

  1. Власники приватних будинків чистять від снігу тротуари, покриття проїжджої частини місцевих доріг та території, суміжні (прилеглі) до їх приватних дворів;
  2. Двори багатоквартирних будинків, тротуари, покриття проїжджої частини та території, прилеглі до будівель громадської забудови, прибирають балансоутримувачі будівель (ОСББ або «Водоканал Плюс»);
  3. Те ж саме стосується підприємства, установи, організації, приватних підприємців, які є власниками або користувачами земельних ділянок у місті;
  4. Території в радіусі 10 метрів навколо будь­яких об’єктів торгівлі прибирають суб’єкти господарювання;
  5. Власники автозаправочних станцій чистять територію в радіусі 20 метрів навколо них;
  6. Території, прилеглі до гаражів, прибирають їх власники чи орендарі;
  7. За території, прилеглі до центрально­теплових, трансформаторних, газорозподільних, тяглових підстанцій, у радіусі 10 метрів відповідають підприємства, на балансі яких знаходяться вказані об’єкти;
  8. За кінцеві автобусні зупинки, місця стоянок маршрутних таксі в радіусі 10 метрів відповідають підприємства, що експлуатують вказані зупинки;
  9. Парковки та автостоянки прибирають їх балансоутримувачі та особи, яким вказані території,  надані у користування; вокзали — підприємства, що утримують майно вокзалів на балансі;
  10. Дитячі, спортивні майданчики, сади, сквери та майданчики для дозвілля і відпочинку чистять балансоутримувачі.

Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
3 грудня 2023, 12:53 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації