Вхід | Реєстрація

Василь Волков у історії Полтави

Василь Волков у історії Полтави
Виставка з фондів музею до 170-річчя від дня народження художника .
Видатний художник — передвижник Василь Волков вніс видатний вклад у мистецьку скарбницю Полтави. Фахівці його школи передавали і вже в котрому поколінні передають одержані з його допомогою знання і навики митцям сьогодення. Засновник художньої студії у нашому місті (в якій безкоштовно давав уроки), очільник комітету по організації історично відомої першої всеукраїнської художньої виставки, присвяченої відкриттю пам’ятника Івану Петровичу Котляревському у Полтаві Василь Волков народився, виріс і закінчив академію мистецтв у Петербурзі. У Полтаву його привів у 1867 році пошук вакансії учителя малювання та великий інтерес до України, якою цікавився, ще живучи у величному місті на Неві. Художник мріяв потрапити в Україну — і тут, у Полтаві, він одержав «місце» (посаду) учителя малювання в Інституті шляхетних дівчат. А з часом (у 1879 році) перейшов на роботу у Петровський Полтавський кадетський корпус. У Полтаві Василь Волков об’єднав навколо себе найкращу, європейську інтелігенцію. Його друзями стали талановиті полтавські художники, серед яких — Іван М’ясоєдов, Микола Ярошенко. Вони часто збиралися у нього вдома. Недаремно затишний, привітний будинок неподалік від ботанічного саду, у якому жив Василь Волков з дружиною й дочками, називали справжнім Будинком художника.
Василь Волков прекрасно поєднував викладання образотворчого мистецтва з діяльністю художника. Особливо захопився він мініатюрним акварельним живописом (зразки такого живопису зараз особливо цінуються у країнах Європи).
Мініатюри аквареллю Василя Волкова віртуозні, — говорить завідуюча відділом Полтавського художнього музею (галереї мистецтв) ім. Микола Ярошенка Алла Тимошенко. Саме вона нещодавно презентувала виставку з фондів музею, присвячену 170-річчю від дня народження видатного митця. В експозиції, яка діятиме цілий рік, представлено 20 робіт Василя Волкова, виконаних у різних техніках. Тут є мініатюри аквареллю і портрети, зокрема, дочок художника — Лідії і Юлії, Миколи Ярошенка, чиє ім’я носить зараз Полтавський художній музей, і ін. Нащадки Василя Волкова люб’язно передали нашому музеєві портрети, намальовані ним, і матеріали, що стосуються його життєвого і творчого шляху. Над картинами, звичайно, попрацювали реставратори...
Твори Василя Волкова цінні не лише в художньому, а й в історичному плані, адже він зобразив багато куточків Полтавщини, які на сьогодні не збереглися. Завдяки його акварельному етюду «Будинок Гоголя» реставратори у 1984 році відновили цей будинок, який став музеєм.
Наприкінці 1880-х років Василь Волков став активним членом товариства художників — передвижників. Завдяки цьому географія експонування картин митця, замовлення якому робив навіть імператорський двір, стала значно ширшою.
Імена багатьох учнів Василя Волкова стали в подальшому досить відомими й навіть славетними. Одне те, що серед цих учнів був скульптор Леонід Позен — до речі, автор скульптури для пам’ятника Івану Котляревського (яку подарував Полтаві) і фрагментів із творів видатного письменника на постаменті, багато про що говорить. Разом із Леонідом Позеном Василь Волков розробив ескіз надгробка на могилу Івана Петровича Котляревського.
Добра й світла людина, прекрасний художник і педагог Василь Волков пішов із цього світу 22 квітня 1907 року, залишивши яскравий слід у історії Полтави.

Автор: Наталія ЖОВНІР, www.poltava.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
13 квітня 2010, 13:55 | Полтава | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації