Вхід | Реєстрація

Посилення мобілізації: патрулів на вулицях поки що не буде

Посилення мобілізації: патрулів на вулицях поки що не буде

Днями в багатьох ЗМІ з’явилися повідомлення про посилення мобілізаційних заходів. Редакція спробувала дізнатися, що це означає.

За коментарем ми звернулися до Віталія Кгаєвського, керівника третього відділу  Полтавського районного ТЦК і СП.

За словами посадовця ніяких екстраординарних заходів посилення мобілізаційних заходів не передбачає.

Віталій Кгаєвський пояснив:

– У принципі йдеться про те, щоб в мобілізаційних заходах більш активну участь брали органи місцевого самоврядування. Це передбачено законодавством. Адже сил і можливостей виключно співробітників ТЦК і СП не вистачає. З даного приводу вже проведена нарада із керівництвом Білицької і Кобеляцької громад. Зрозуміло ж, що саме представники влади на місцях найкраще знають хто й де, проживає, де працює. І вони мають долучатися до процесу мобілізації.  Зокрема, до оповіщення громадян. А то у нас зараз люди розділилися на два умовних табори. В одних – йде війна. Це – самі військовослужбовці, їх сім’ї, волонтери. В інших – війни ніби й немає, нічого не змінилося в країні.

Чекаємо й змін в законодавстві. Адже зараз воно дозволяє знайти безліч шпарин для того, щоб ухилитися від мобілізації. Доходить до того, що беруть довідки про догляд за навіть не кровними родичами. Аби лиш не бути мобілізованими. Але повторюся, після оголошення про посилення мобілізаційних заходів нічого незвичайного не відбуватиметься. Про патрулі на вулицях, які будуть перевіряти документи у всіх без виключення чоловіків, поки що не йдеться. Але процеси триватимуть. Адже в Україні йде війна і оголошена загальна мобілізація. Ніхто не відміняв і не відмінить вручення повісток для уточнення даних, проходження медкомісії. Думаю, ніхто не заперечить того факту, що ні в Кобеляцькій, ні в Білицькій громаді не було ніяких порушень чи навіть конфліктів під час вручення повісток. Думаю таких фактів і не буде. Але мобілізація продовжується.  

Хто підлягає мобілізації

Так, мобілізації можуть підлягати такі групи військовозобов'язаних:

  • чоловіки віком від 18 до 60 років, які придатні та обмежено придатні за станом здоров’я під час воєнного стану, якщо вони мають військовий досвід;
  • чоловіки віком від 27 до 60 років, які придатні та обмежено придатні за станом здоров’я під час воєнного стану, якщо вони не мають досвід військової служби;
  • чоловіки віком від 18 до 60 років, які зняті та виключені з військового обліку, однак визнані придатними або обмежено придатними через стан здоров'я в умовах воєнного стану на підставі рішення ВЛК.

Граничний вік для мобілізації залишився незмінним та не застосовується до чоловіків, які досягли 60-річного віку.

Добровільно прийняти рішення щодо вступу на військову службу можуть:

  • жінки віком до 60 років, які придатні за станом здоров’я; 
  • призовники віком від 18 до 27 років, які раніше не брали участь у виконанні строкової служби – на службу за контрактом;
  • люди з інвалідністю, а також ті, хто отримав право на відтермінування від мобілізації через сімейні обставини, будуть служити за місцем проживання.

Інвалідність родичів і друга вища освіта – не прикриття

Далі повідомимо про згадані зміни в законодавстві, які ніяк не приймуть українські парламентарі.

Зокрема, в разі ухвалення змін, буде зменшено коло громадян, які мають право на відстрочку по догляду за особою з інвалідністю І та ІІ групи, або яка потребує постійного догляду. На сьогодні право на відстрочку мають особи, зайняті постійним доглядом за батьками дружини (чоловіка), а змінами передбачається, що право на відстрочку будуть мати особи, які доглядають тільки за своїми батьками.

Коло осіб, які мають право на відстрочку по догляду за особою з інвалідністю І та ІІ групи або особою, яка, за висновком МСЕК потребує постійного догляду, може бути зменшене до членів сім’ї першого ступеня споріднення (батьки та батьки чоловіка (дружини), діти, діти чоловіка (дружини), у тому числі усиновлені). 

Оформлення доглядів за особами інвалідністю чи тими, хто потребує догляду, було однією з популярних схем законного отримання відстрочки від мобілізації. За неофіційною інформацією, це був чи не найдешевший спосіб "відкосити". Оформлення такого "догляду" коштувало до 2 тисяч доларів. В разі ухвалення змін, звісно, що цю лазівку буде перекрито.

Пропонується також розширити перелік осіб, які беруться на військовий облік. Наприклад, йдеться про осіб, засуджених за вчинення кримінального правопорушення до позбавлення волі, обмеження волі, у тому числі із звільненням від відбування покарання. В разі, якщо законопроєкт підтримає Верховна Рада, засуджених осіб зможуть мобілізувати навіть без помилування (наразі на фронт можуть відправити лише тих військовозобов’язаних, які утримуються під вартою, для цього потрібна їхня згода та рішення суду). 

І це не всі сюрпризи від законодавців. Після кратного збільшення кількості студентів-військовозобов’язаних у віці тридцять плюс, депутати взялися і за них. 

Наразі, законодавство не обмежує право на отримання другої/третьої вищої освіти. Ба більше, з початком воєнного стану вступати у виші стало простіше. Зважаючи, що право на здобуття освіти беззаперечне і гарантоване Конституцією, позбавляти можливості погризти граніт науки нікого не будуть. А от відстрочку від мобілізації, яка, немов магніт, притягувала на контракт багатьох немолодих студентів-військовозобов’язаних, заберуть. 

Поки не зрозуміло, стосуватиметься це всіх нових студентів, чи лише тих, хто вступатиме після того, як зміни будуть ухвалені парламентом та підписані президентом України. Адже одним з варіантів пропонується скасувати відстрочку на здобуття другої/третьої вищої освіти через рік після набуття чинності відповідними змінами до законодавства.


Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
5 грудня 2023, 21:06 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації