Вхід | Реєстрація

Єднання замість Чкалового

Єднання замість Чкалового

Назву населеного пункту змінять, так як вона містить заборонену пропаганду.

У 32-му номері тижневика була надрукована стаття «Чкалове мають перейменувати за 6 місяців». У ній розповідалось, що напередодні на офіційному сайті Українського інституту національної пам’яті був оприлюднений перелік назв населених пунктів, що підпадають під дію Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».

За інформацією пресцентру УІНП, протягом шести місяців, до 27 січня наступного року, органи місцевого самоврядування мають подати до Верховної Ради свої пропозиції назв для тих населених пунктів, які підпадають під перейменування.

Загалом до списку увійшли 183 населені пункти. У Полтавській області перейменують вісім. Зокрема, село Чкалове Кобеляцької громади.

У підставах для перейменування вказано, що населений пункт названий на честь Валерія Павловича Чкалова (1904-1938) — російського радянського льотчика-випробувача, комбрига (1938), Героя Радянського Союзу (1936), глорифікованого радянською пропагандою з мілітарно-патріотичних міркувань. Чільний представник героїчного пантеону держави-агресора рф. В УІНП наголосили, що Чкалов не має відношення ні до національних українських мілітарних традицій, ні до історії України загалом.

1 грудня на сайті Кобеляцької міської ради з’явилися результати опитування жителів села Чкалове Підгорянського старостату, що проводилося з 12 жовтня по 10 листопада в електронному та паперовому вигляді. У ньому взяли участь 60 респондентів, що становить 40 відсотків від загальної кількості жителів населеного пункту (станом на 17 жовтня у Чкаловому офіційно зареєстровано 150 мешканців).

Усі респонденти висловилися за повернення населеному пункту історичної назви — Єднання. Остаточне рішення прийматимуть депутати Верховної Ради.


Автор: Олександр ДІДЕНКО


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
8 грудня 2023, 15:12 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації