Вхід | Реєстрація

Крайнього покарали. Винних - помилували

Через масове отруєння учнів у Кременчуці з роботи звільнили в.о. керівника міськздороввідділу, пенсіонера за віком Анатолія Штирбу. Причина одна – всі чиновники відреагували на спалах дизентерії, а він – ні. Решта відповідальних, які причетні до дитячого харчування (отруєння) у школах отримали догани. Так вирішили у міськвиконкомі. Що було – знають. А звідки взялося – невідомо... Шкільному харчуванню в Кременчуці поставили велику підніжку й чи підніметься воно після цього – невідомо. Удар по шкільних обідах – так називається спалах дизентерії в їдальні гімназії №6, а як усе відбувалося, визначали вже не у Кременчуці, а в обласному центрі, де більше фахівців медичної галузі.
Однак саме визначення, надіслане листом з Полтави, має вигляд припущення. У гімназії, де сталося отруєння, нічого з продуктів харчування знайти не вдалося – інспекторів-надзвичайників та правоохоронців зустріли порожні холодильники. Всі продукти, до якої призначалися дітям, з них було вивезено в перший день(ніч) надзвичайної ситуації. Твердження спеціальної обласної лікарської комісії, в яку увійшли науковці Полтавської медичної академії не є абсолютно достовірним. Дізнатися точно, що стало причиною отруєння, звідки взялася інфекція, ні кременчуцьким, ні полтавським лікарям не вдалося. "Найбільш імовірною забрудненою (бактеріологічно) стравою та відповідно фактором передачі інфекції були сосиски – які готували 13 та 15 вересня в харчоблоці їдальні №6?, – говориться у спеціальній довідці, що має назву "Висновок за результатами епідеміологічного розслідування спалаху дизентерії Зоне в гімназії №6 м. Кременчука".
Хто або що було джерелом інфекції, теж з’ясувати не вдалося. "Серед персоналу гімназії виявлений хворий та носій збудника (техпрацівник, який прибирає туалети та заступник директора з адміністративно-господарчої роботи). Однак достовірних фактів щодо їх залучення до приготування їжі не виявлено," – говориться у відповідні довідці, підписаній медиками обласного управління охорони здоров’я, обласної СЕС та медичної академії.

Покарання
Крайнього в отруєнні все-таки знайшли. І це навіть не прибиральниця, а лікар-пенсіонер. Масові розбори, де мали остаточно сказати: що, де, скільки і чому – відбулися у міському виконавчому комітеті минулої п’ятниці, на засіданні надзвичайної протиепідемічної комісії.
Отже, виявилося, що найбільше винний той, хто найбільше постраждав. У даному випадку це пенсіонер за віком Анатолій Штирба, який виконував обов’язки керівника міського відділу охорони здоров’я. Він хоч і не був причетний до спалаху інфекції, однак погано відреагував на отруєння учнів – у чиновника були відключені мобільні телефони, коли швидка почала масово доставляти дітей до лікарні. Увечері, 16 вересня, коли все сталося, його не могли знайти. Тож покарання пенсіонеру – контракт з ним розірвуть і з посади заступника начальника міськздороввідділу знімуть.
Натомість, з іншими учасниками інциденту все набагато простіше. Геннадій Москалик, керівник міського управління освіти та його заступник, який підписував акт про готовність харчоблоку до нового навчального року, отримають догани. Таку ж догану отримає і директор гімназії №6 Олена Шаповал. Чи разом з доганами з цих чиновників знімуть і премії, і про яку саме догану йдеться: усну чи письмову – не уточнювали.
Головний лікар Кременчуцької міської СЕС Віктор Акімов з трибуни вибачився перед батьками інфікованих дітей і визнав провину своєї служби. Однак на протиепідемічній комісії дії санітарних лікарів не розбирали. Міський голова Микола Глухов заявив, що з винуватцями-медиками розбиратиметься санітарна служба України.
Достеменно відомо, що найбільше постраждає завідуюча відділом шкільного харчування міської СЕС. Віктор Акімов порушуватиме питання перед областю про зняття з неї відповідної медичної категорії.
Як сказав у своєму виступі керівник міського управління освіти Геннадій Москалик, нині жодна школа не застрахована від подібного отруєння. Бо в навчальні заклади заходять люди, а скоро вибори Президента. Чи всі, хто заходить, одразу йдуть до шкільних харчоблоків і чинять там безлад, і чому шкільні харчоблоки стали за його керівництва як прохідний двір, Геннадій Москалик не уточнював.

Наслідки
Інфекцію в їдальні гімназії №6 побороли і нині можна зітхнути спокійно. Залишилося тільки виконати приписи медиків, але це справа не одного дня. Це теж висновки засідання надзвичайної протиепідемічної комісії.
Отже, всі діти нині здорові і всіх виписано з лікарні. Однак харчове отруєння для учнів молодших класів гімназії №6 не мине безслідно. Кожному з них надалі доведеться дотримуватися суворої дієти, аби не було ускладнень зі здоров’ям. Батьки постраждалих дітей отримають грошові компенсації. 15-и родинам буде виплачено 3,5 тисячі гривень як компенсація витрат на ліки, які дітям давали в перший день отруєння.
Учнів поступово направлятимуть до санаторію, а медики у школі контролюватимуть стан здоров’я колишніх хворих.

Що слід зробити, аби дітей більше не труїли
Це питання теж обговорювали на засіданні комісії. Ініціаторами виступили обласні лікарі. Отже, на їхню думку, для початку у всіх навчальних закладах слід відновити гаряче водопостачання, якого нині немає. Бойлери в школах та гаряча вода нині кременчуцьким дітям недоступні. Мило та туалетний папір у вбиральнях уже є.
Далі – мова про шкільні харчоблоки, які, на думку медичних працівників, не пристосовані для того, аби там готувати шкільні обіди. З цього приводу присутні на засіданні протиепідемічної комісії згадали про відновлення роботи комбінату шкільного харчування, який був в місті. Перевага такого комбінату – забезпечення нормальних умов для готування страви, а звідки їх розвозитимуть по шкільних їдальнях. А у школах їжу можна буде лише підігрівати. За словами головного санітарного лікаря Кременчука Віктора Кімова, сьогодні все: брудну картоплю, яку слід чистити, м’ясо, хліб… несуть в одне невелике приміщення. І як при цьому дотримуватися санітарних норм – незрозуміло.
Нині всі школи міста отримали припис про заборону готувати шкільні обіди в непристосованих приміщеннях. Однак такий документ, за словами міського голови Миколи Глухова, одразу виконаний не буде.
Надалі в усіх шкільних їдальнях протягом доби у холодильниках зберігатимуться контрольні порції страви – вимога, яку в місті керівники освіти не виконували протягом останніх років. Також у школах міста почнуть заповнювати спеціальні журнали, де йтиметься про браковану продукцію. А медики міста та освітяни спільно розроблять спеціальний наказ, за яким буде встановлено чергування лікарів у навчальних закладах.

Автор: "Програма плюс"


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
12 жовтня 2009, 17:23 | Кременчук |
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації