Вхід | Реєстрація

Чи потрібно лікувати застуду

Чи потрібно лікувати застуду

Кобеляцькі медики констатують, що станом на кінець грудня ні грип, ні коронавірус «не лютують». Натомість активізувалися інші гострі респіраторні вірусні захворювання.

Керівник Кобеляцького ЦПМСД Сергій Хорішко говорить:

— Протягом минулого тижня до медиків звернулися 105 громадян із симптомами ГРВІ. Із них — 68 дітей. Було зафіксовано 13 випадків коронавірусу. У лікарні з таким діагнозом перебуває один пацієнт. Але така відносно благополучна ситуація не означає, що епідемії грипу чи коронавірусу не буде.

Що таке застуда

«Застуда» — це застаріла назва для ГРВІ (гострої респіраторної вірусної інфекції), яка дісталась нам у спадок з тих часів, коли причиною захворювання вважали охолодження тіла, а підвищену температуру сприймали як спробу організму «прогрітися».

Якщо ви підхопили застуду, швидше за все, у вас болить горло, є нежить і головний біль, і це лише деякі симптоми. Симптоми застуди зазвичай тривають від семи до 10 днів у дорослих і від одного до двох тижнів у дітей. Ось скільки часу потрібно вашому організму, щоб боротися з вірусом застуди, який вас заразив.

Існує більше 200 вірусів, що викликають застуду. Це може пояснити, чому багато дорослих хворіють від двох до трьох застуд на рік, а діти — від семи до восьми.

1–2 день симптомів застуди

Чхання і свербіж або біль у горлі зазвичай є першими симптомами, які ви відчуваєте, якщо у вас вірус застуди.

3–4 день симптомів застуди

У міру прогресування симптомів з носа почне текти і ви можете відчути закладеність носа.

5–7 день симптомів застуди

До теперішнього часу серйозність ваших симптомів досягла піку, і саме тоді ви, ймовірно, відчуєте найгірше. У вас може навіть піднятися температура або з’явитися озноб.

8–10 день симптомів застуди

Кашель — ознака того, що застуда вляглася. Ви все ще можете відчувати себе перевантаженими і втомленими в останні дні хвороби, але ви наближаєтеся до кінця страждань.

Важливо відзначити, що це типова часова шкала того, що ви можете перенести, але не всі відчувають застуду однаково.

«Різні люди, як правило, мають різну сприйнятливість; у деяких з’являється більше симптомів у носових пазухах, легенях або вухах», — говорить Тімоті Лерд, доктор медицини, сімейний лікар. «Групи зі слабкою імунною системою — діти, вагітні жінки та люди похилого віку — можуть мати більш серйозні симптоми та потенційно більш тривалі курси».

Коли звернутися до лікаря

Ви повинні зуміти позбутися від вірусу застуди самостійно. Однак зверніться до лікаря, якщо через 10 днів симптоми погіршаться або стануть більш серйозними. Наприклад, неконтрольована блювота або діарея чи задишка — ознаки того, що вам слід звернутися за медичною допомогою.
Лерд також попереджає про більш серйозні інфекції, такі як грип та пневмонія, які мають схожі симптоми і можуть бути помилково прийняті за застуду.

Як довго триває застуда у дітей?

Діти більш сприйнятливі до застуди і щорічно хворіють удвічі більше, ніж дорослі, у основному тому, що вони проводять багато часу з іншими дітьми і не завжди дотримуються правил гігієни.

Але симптоми, які може відчувати ваша дитина, зазвичай залежать від її віку.

Щеплення та вітаміни: як вберегти себе і рідних від коронавірусу та сезонних застуд

У немовлят до року застуда зазвичай триває 10–14 днів. Загальні симптоми включають:

  • Метушливість
  • Закладений ніс або нежить
  • Кашель
  • Втрата апетиту
  • Проблеми зі сном
  • Висока температура

Діти у віці від 1 року часто відчувають симптоми застуди протягом 7–10 днів, але можуть зберігатися і до 14 днів. Типові симптоми включають:

  • Чхання
  • Нежить
  • Головний біль
  • Хворе горло
  • Сльозяться очі
  • Кашель

Коли звернутися до педіатра

Якщо вашій дитині менше 3 місяців, ви повинні зателефонувати педіатру, як тільки ви помітите симптоми.

Їх слаборозвинена імунна система робить дітей сприйнятливими до більш серйозних ускладнень, таких як вушні інфекції, інфекції носових пазух і пневмонія, і ваш педіатр може допомогти вам звернути увагу на будь-які попереджувальні ознаки.

Зазвичай застуда проходить сама по собі. Тим не менш, вам слід відвести дитину до педіатра, якщо вона відчуває будь-що з наступного:

  1. У дитини температура вище 38, і вона молодше 2 місяців, або вище 38.5, якщо вона старша.
  2. Кашель посилюється на 10‑й день хвороби.
  3. Сильна блювота, вона менше і частіше мочиться.

Як позбутися від симптомів застуди

Від нежиті немає ліків. Вам просто потрібно почекати.

Тим не менш, є важливі кроки, які ви можете зробити, щоб полегшити симптоми і знайти полегшення в боротьбі з інфекцією:

  • Пийте багато рідини
  • Їжте фрукти та овочі та уникайте жирних, смажених та оброблених страв.
  • Висипайтеся.
  • Дорослі можуть приймати антигістамінні або протинабрякові засоби для полегшення.

Дітям до 2 років не слід призначати ліки від кашлю.

Дорослі, як правило, позбавляються від вірусу самостійно і не потребують звернення до лікаря.

З іншого боку, немовлята і діти ясельного віку більше схильні до ризику серйозних ускладнень від застуди через слаборозвиненість імунної системи. Тому важливо уважно стежити за їх станом і звертатися за медичною допомогою, якщо симптоми погіршуються через 3–4 дні.

Чому немає щеплення від застуди

Річ у тому, що, як ми розповідали вище, застуда може бути викликана майже 250 різними вірусами — дуже складно зробити вакцину, яка захистить від них усіх. Деякі з них (наприклад, бокавірус) були виявлені не так давно, а багато інших, як вважають вчені, ще тільки належить ідентифікувати.

З медичної точки зору замість створювати вакцину від застуди слід зайнятися лікуванням інших, більш серйозних хвороб. Але з часом люди, швидше за все, отримають доступ до вакцин проти окремих вірусів, які частіше за інші стають причиною ГРВІ.

Так, при ГРВІ ви відчуваєте певний дискомфорт, але часто застуда проходить за кілька днів. Доросла людина в середньому переносить ГРВІ два-три рази на рік без будь-яких серйозних ускладнень.

Коли варто приймати антибіотики

Збудниками більшості застудних захворювань і грипу є віруси, проти яких антибіотики неефективні, тому при лікуванні таких захворювань приймати їх немає сенсу. Більш того, імуномодулятори та імуностимулятори не тільки неефективні, але можуть бути небезпечні для здоров’я.

Приймати антибіотики є сенс лише тоді, коли мова йде про бактеріальну інфекцію. Вона у деяких випадках може розвинутися на тлі вірусної — бактерії проникають в організм через ослаблену імунну систему, що веде до ускладнень у роботі всього організму. Такі хвороби, як пневмонія (запалення легенів), тонзиліт, цистит, менінгіт, зазвичай викликаються бактеріями, і використання антибіотиків у цих випадках необхідне.


Автор: Підготував Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
24 грудня 2023, 19:11 | Полтавщина | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації