Вхід | Реєстрація

Навіщо Срібний пофарбував сосни в садку Кувалдіна?

Навіщо Срібний пофарбував сосни в садку Кувалдіна?

Напередодні Нового року кілька десятків сосон різного віку були покриті фарбою білого кольору.

Побачивши в Інтернеті фотографії пофарбованих сосонок, дехто з користувачів навіть обурився таким, на їх думку, безглуздим вчинком.

Дійсно, як правило такі дерева, як сосни, не фарбують. Освічені садівники фарбують виключно фруктові дерева. І роблять це восени. Такий захід запобігає виникненню сонячних опіків на молодій корі. Певним чином спеціальна фарба захищає молоді деревця і від зайців.

Але сосни і ялинки фарбою теж покривають, щоправда, фарбують не стовбур, а хвою. І якраз перед Новим роком.

Як правило, такі заходи вживають у міських парках і скверах, аби відвадити потенційних злодіїв, які рубають дерева, котрі є обов’язковим атрибутом зимових свят.

У самих Кобеляках сосни і ялинки вже не рубають. Але причина тут не в підвищенні свідомості громадян, а в розмірах дерев, які ростуть у міських парках. Хвойні досягли такої висоти, що їх просто неможливо використати вдома.

Натомість у «садку Кувалдіна», що розташований на березі річки Кобелячок, посаджені ентузіастами сосни ще відносно невеликого розміру. І от їх ще крадуть.

Так, за словами Юрія Срібного, який опікується кількома проектами екологічного спрямування, в минулому 2022-му році невідомі вандали зрубали два деревця.

Тому в цьому році напередодні новорічних свят було прийняте рішення пофарбувати дерева в білий колір, щоб унеможливити їх використання в якості святкового атрибуту.

Але Срібний із жалем констатує, що із заходом запізнилися на один день. Доки фарбу везли із Полтави, а її придбав за власні кошти Віктор Савенко, хтось уже поцупив три деревця. Всі інші сосни Юрій Федосійович покрив фарбою.

А фруктові деревця, які вже дали невеликий урожай, були пофарбовані восени.

Взагалі, попри певні проблеми і неприємності, Юрій Срібний із оптимізмом дивиться на майбутнє «садка Кувалдіна».

Він говорить:

—  Берези, які ми із громадою садили, раніше вже піднялися і радують око. У садку ми в цьому році боролися з бур’янами. Нехай і в не зовсім оптимальні строки, але подолали і цю напасть. Як бачите, стовбури побілені, проведена обрізка. Доглядаємо. До речі, сам Мирослав, який зараз перебуває в лавах Збройних Сил України, не забуває про садок, який заклали із його легкої руки. Він перераховує кошти для закупки матеріалів та проведення робіт. Про всіх інших людей, які допомагають, розповім додатково.

Взагалі, за словами Срібного, деревам у садку найбільше дошкуляють бобри. Якщо хвойні цим тваринам не подобаються, то верби та інші дерева бобри залюбки гризуть.


Автор: Ігор Філонеко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
29 грудня 2023, 16:00 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації