Вхід | Реєстрація

Олександр Головко: «Такого років тридцять не було»

Олександр Головко: «Такого років тридцять не було»
Воді тепер нікуди стікати і вона стоїть на луках

Житель Бережнівки розповідає, що в погребах десятків його односельців з’явилася вода. Він вважає, що причиною підтоплення є зміна природного ландшафту після будівництва технологічної дороги біля села.

У свій час цю дорогу створили, як тимчасову на період будівництва автомагістралі Н-31 Дніпро — Решетилівка. За словами Головка, після закінчення робіт, технологічну дорогу мали прибрати. Але вона залишилася. Нібито про це прохали в письмовому звернення інші жителі Бережнівки.

Натомість Олександр Головко показує свій наполовину затоплений водою погріб і бідкається:

— Такого в мене, та й в інших людей, не було із часів так званої «курської води», коли під час весняної повені до нас доходили талі води аж із росії. А тепер я змушений терміново виносити все із погреба. Ні, овочі та консервацію ми ще врятуємо. А як вода почне двори топити?

За версією Головка, проблеми виникли після будівництва автомагістралі Н-31, точніше, після того, як поряд із нею створили тимчасову технологічну дорогу.

Чоловік каже:

— До цього тала вода стікала в річку Вовчу. А тепер їй нікуди подітися і вона стоїть на луках. Бачте, он вже й газорозподільчий пункт підтоплює. Плюс ще й підґрунтові води піднялися. І маємо проблему. Так це ж ще весняної повені не було. На мою думку, потрібно, щоб селищна влада разом із спеціалістами із фірми, що будувала дорогу, все обстежили і, можливо, ще якусь водовідвідну канаву викопали. Я запрошував сюди Ігоря Федя із селищної ради. Він оце сьогодні перед вами мав приїхати. Але не приїхав. А потрібно ж щось робити.

Натомість заступник білицького селищного голови Ігор Федь не бачить причин для паніки. Посадовець, із яким ми поговорили по телефону через кілька днів після візиту до Бережнівки, коментує:

— Ну, з приводу небувалого явища, я б назвав це перебільшенням. Ця місцевість розташована в природній низовині. Ці луки в період весняного водопілля підтоплювало завжди. Щодо води в погребах… Так, на жаль, таке явище є. Але впевнений, що впливу зміни рельєфу після будівництва дороги тут немає. Судіть самі, мої родичі живуть у Бутенках, в районі, що називають Стрюки. І в них теж вода в погребі з’явилася. А це приблизно за кілометр від оцих лук. У Бережнівці я вже був. Після того, як ви туди приїжджали. Із людьми говорив. Якихось панічних настроїв не помітив. Хоча, це зовсім не означає, що влада буде бездіяти і не реагуватиме на звернення громадян. Головко говорив, що принесе в селищну раду колективне звернення. Але нехай хоча б своє особисте передасть.

За словами Федя, для того, щоб встановити причину підтоплення, потрібно буде запросити на місце не лише шляховиків, а й спеціалістів із водного господарства.

Чиновник констатує:

— Лише після заключення, даного спеціалістами, можна буде розуміти алгоритм дій і, зрештою, діяти. Ми не можемо займатися самодіяльністю і копати канави чи ставки, не маючи висновків і без проектів.

Що ж, будемо сподіватися, що до весняного водопілля і Олександр Головко своє звернення у селищну раду передасть, і фахівці обстеження проведуть.


Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
31 грудня 2023, 10:29 | Кобеляки | Надзвичайне
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації