Вхід | Реєстрація

Кобелячани вивозитимуть і білицьке сміття?

Кобелячани вивозитимуть і білицьке сміття?

Мова йде про співпрацю в управлінні вже сортованими відходами. Ще конкретніше — про продаж уже спресованих пластикових пляшок.

Як відомо, кобеляцьке комунальне підприємство «Водоканал Плюс» кілька місяців тому придбало і запустило в роботу спеціальне обладнання, здатне спресовувати так звані пет-пляшки з-під газованих та інших напоїв.

Адже так звані пет-пляшки становлять значну частину всіх відходів, які доводиться утилізувати. І якщо їх не сортувати, а, як раніше, закопувати в землю чи палити, то речовини, що утворюються при розкладанні пет-пляшки, завдають непоправної шкоди довкіллю та здоров’ю людей.

Чому не варто викидати?

ПЕТ — найпоширеніший та найвживаніший пластик у світі. Сьогодні пляшки — майже третина всього сміття, яке викидає людина. Термін розкладання ПЕТ-пластику  в природі становить, за різними даними, від 200 до 250 років. При цьому в навколишнє середовище потрапляє велика кількість токсинів та шкідливих речовин. Спалювати пластикові пляшки екологи також не радять, оскільки при нагріванні вони починають виділяти сурму (стибій) та канцерогени.

Зараз  уже сортовані та пресовані пет-пляшки в Кобеляках зберігаються на подвір’ї  «Водоканалу Плюс». Про їх подальшу долю  редакції розповів заступник директора комунального підприємства Дмитро Геращенко. Він поінформував, що станом на початок січня на підприємстві накопичено ще недостатню кількість сировини для того, щоб відвантажити відходи покупцям. Геращенко прогнозує, що перша відправка відходів відбудеться в лютому.
Посадовець пояснює:

— Для того, щоб покупець приїхав за відходами, потрібно забезпечити йому повне завантаження, аби поїздка була рентабельною. Простими словами — потрібно набрати «фуру» спресованих пляшок. Взагалі, наскільки мені відомо, у частини громад, які сортують відходи, періодично виникають проблеми з їх подальшою реалізацією. Впевнений, що в нас у  Кобеляках такого не буде. Я вже близько двадцяти років займаюся питаннями, пов’язаними із вторсировиною. Знаю, що інколи представники переробних заводів не хочуть їхати за тонною-другою пластику чи скла. Тому ми й накопичуємо відходи. А для того, щоб процес йшов швидше, почали перемовини про своєрідну кооперацію з Білицькою та Новосанжарською громадами. Приміром, у Біликах немає пресу для пляшок, у Кобеляках — є. То чому б біличанам не привозити в Кобеляки зібрані пет-пляшки, далі ми їх пресуємо і продаємо. При цьому біличани, тобто Білицька громада, теж отримують кошти за свої відходи. Взагалі, з часом ми зможемо продавати практично будь-які відсортовані відходи, навіть автомобільні покришки. Незважаючи на війну, переробні заводи в Україні працюють. Наше завдання —  зібрати відходи, підготувати їх і продати.

Сергій Петров, заступник білицького селищного голови, підтвердив факт перемовин із кобеляцькими комунальниками. Він уточнив:

— Так, ми вже зустрічалися і мали предметну розмову і з директором кобеляцького комунального підприємства Сергієм Ткаченком, і з його заступником. Нагадаю, що завдяки активності нашого депутата Катерини Скрильник  Білицька громада отримала 56 контейнерів для роздільного збору відходів. Вони аналогічні тим, що встановлені в Кобеляках. Тобто в них можна окремо збирати пет-пляшки, скло і папір. Наступний крок — встановлення контейнерів. Але вже зараз потрібно подбати й про те, куди подіти вже відсортовані відходи. Кобелячани пропонують співпрацю. Це добре. Думаю, що все у нас буде добре.

 

Бувші у вжитку пластикові пляшки використовують для виробництва синтетичних волокон. А ті, у свою чергу, — для виробництва зимових утеплених тканин, постільної білизни, спортивної форми та повсякденного одягу. З пластикових волокон тчуть килими, виготовляють неткані матеріали, канати та пакувальні стрічки.

Подрібнена ПЕТ сировина застосовується для будівельних матеріалів, тротуарної плитки з бордюрами  і навіть як дорожнє покриття. Перероблені пляшки перетворюються на ящики, каналізаційні люки, спорттовари, сумки, труби, меблі, канцелярське приладдя. З пластику роблять навіть велосипеди, з легкою міцною рамою, яка не іржавіє за високої вологості.

ПЕТ є відмінним матеріалом для 3D-друку та верстатів з ЧПУ. Під час нагрівання матеріал не виділяє шкідливі речовини в атмосферу, а значить, не псує здоров’я людини. Використання перероблених пляшок економить до 40% енергії на виробництво нових речей та зменшує кількість сміття, що забруднює планету.


Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
14 січня, 15:34 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації