Вхід | Реєстрація

Завуч ліцею чекає на правосуддя

Завуч ліцею чекає на правосуддя

Епопея щодо судової тяжби стосовно звільнення з роботи завуча ліцею №2 Таміли Шарої-Махно отримала своє продовження.

Нагадуємо, що директор Кобеляцького ліцею №2 уже двічі звільняла з роботи завуча. Спершу це сталося 28 серпня 2023 року. Тоді Тамілу Шару-Махно звільнили, аргументуючи це закінченням терміну контракту. Таміла Шара-Махно, як відомо, досягла пенсійного віку, але продовжувала працювати по договору. Термін дії договору закінчився —  і Тараненко звільнила завуча.

Але вже 13 листопада цього ж року суддя кобеляцького суду Ірина Омельченко поновила завуча на роботі. Адже Конституційний суд визнав неконституційним положення про строкові трудові договори із педагогами-пенсіонерами.

Але на цьому історія не закінчилася. І, поновивши Шпару-Махно на роботі, директор ліцею знову звільнила її. Цього разу —  15 листопада і нібито за прогул, який був допущений аж 28 серпня, тобто майже через три місяці після події.

Таміла  Шара-Махно одразу після другого звільнення пообіцяла, що знову звернеться до суду щодо поновлення на роботу. Вона вважає звільнення черговим порушенням законодавства з боку дирекції навчального закладу. Окрім того, Таміла Віталіївна заявила, що звернеться в державні контролюючі органи з вимогою покарати директора ліцею за порушення законів.

І ось 26 січня відбулося судове засідання. Таміла Шара-Махно таки звернулася в інспекцію по праці, яка є державним органом по контролю за дотриманням трудового законодавства.

Відбулася  перевірка. За її результатами склали протокол про порушення з боку директора ліцею Поліни Тараненко. Але притягти її до відповідальності можуть лише за рішенням суду. От судове засідання і відбулося.

Перед тим адвокат Поліни Тараненко Сергій Рак звернувся до Кобеляцького суду із клопотанням про відвід від розгляду справи Тетяни Тесленко. Нагадаємо, що Тетяна Вікторівна жваво цікавилася перебігом судової справи щодо попереднього поновлення завуча на роботі. І навіть приходила в зал суду в статусі вільного слухача  і чи то вела, чи імітувала відеозйомку, як приватна особа.

Але суддя Людмила Назарьова клопотання не задовольнила.

У судовому засіданні, яке вела вже Тетяна Тесленко, адвокат вимагав закрити провадження по справі про притягнення до адміністративної відповідальності Поліни Тараненко. Він аргументував свою вимогу тим, що протокол про порушення був складений із порушенням прав особи та законодавства. Також захисник заявив, що директор ліцею не порушувала трудове законодавство.

На противагу Таміла Шара-Махно наполягала на тому, що керівник порушила закон, і вимагала її за це покарати.

Суддя Тесленко своєю постановою, згідно із вищеназваним протоколом оштрафувала Поліну Тараненко на 510 гривень. Окрім того, суддя зобов’язала директора ліцею оплатити судовий збір в сумі 605 гривень.

Одразу потрібно зазначити, що ця постанова кобеляцького судді протягом 10 днів може бути оскаржена в Апеляційному суді.

30 січня мало відбутися судове засідання щодо поновлення на роботі завуча Кобеляцького ліцею №2 Таміли Шарої-Махно.

Але через неявку відповідача і його адвоката суддя Макарчук переніс розгляд на 8 лютого.

У разі, якщо суд прийме рішення поновити на роботі Тамілу Шару-Махно і задовольнить інші її вимоги, то  адміністрація школи, читай — відділ освіти, читай — міська рада, читай — платники податків, виплатять завучу ще й витрати на судовий збір (1073 гривні), на адвоката  (8 тисяч гривень) та зарплату за час вимушеного прогулу, станом на 30 січня — 57 тисяч гривень. А до 8 лютого ці витрати ще зростуть. У сумі бюджет втратить майже 80 тисяч гривень.

Між тим, в Україні вже існує  практика, коли орган влади чи прокуратура через суд стягує втрачені бюджетом кошти із посадовця чи громадянина, з чиєї вини вони виникли.


Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
4 лютого, 13:40 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації