Вхід | Реєстрація

Йдучи на рибалку, не забудьте лінійку і ваги

Йдучи на рибалку, не забудьте лінійку і ваги

До редакції зателефонував кобелячанин Володимир Демченко. Він попрохав внести ясність щодо змін у вимогах до рибалок-любителів.

Володимир Михайлович пояснив своє прохання:

— Я днями по телевізору побачив сюжет. Там розповідали про страшні суми, які доведеться заплатити при порушенні правил рибальства. Я так зрозумів, що і тюльку ловити не можна. Напишіть, будь-ласка, у газеті про це. Бо я тепер і не знаю, чи ходити на рибалку, чи ні.

Тут потрібно одразу зазначити, що зміни в нарахуванні штрафів і збитків відбулися ще в період 2021–22 років.

6 жовтня 2021 року пройшла інформація про те, що Кабінет Міністрів України ухвалив якісь нові тарифи та норми вилову риби на водоймах України. Не всі надали значення цій новині, але давайте подивимося уважніше на те, що сталося.

А сталося таке, у наказі Державного комітету рибного господарства України від 15.02.1999 № 19 «Про затвердження Правил любительського та спортивного рибальства та Інструкції про порядок обчислення та внесення платежів за спеціальне використання водних живих ресурсів при здійсненні любительського та спортивного рибальства», який власне є визначальним у аматорському та спортивному рибальському лові в Україні, оновили такси (старі ще 1998 року) щодо відшкодування шкоди, завданої рибному господарству порушниками цих самих Правил. І тепер давайте подивимося на ці зміни за принципом було:

Таблиця штрафів за вилов риби в 2023 році

Картина сумна, за деякими видами риб збільшення досягло 160 разів.

Штрафи, з урахуванням затверджених тарифів, можуть сягати 100 000 гривень та не порівняні з реальними доходами громадян України.

Теоретичний сенс запровадження таких тарифів зрозумілий, майже 20 років не змінювалися, плюс стан рибальського господарства в Україні — плачевний.

Якщо при огляді вашого човна працівниками рибоохорони у вас буде виявлено перелов встановленої на одного рибалки норми в 3 кілограми + бонус, на вас буде складено адміністративний протокол за статтею 85 КУПАП «Порушення правил використання об’єктів тваринного світу».

Стаття — ч. 3 ст. 85 КУПАП (порушення правил рибальства):

Що підпадає:

  • Перевищення кількості гачків;
  • Вилов риби, меншої за розміром, ніж дозволено;
  • Лов риби з незареєстрованого плавзасобу або не має чітко позначеного бортового номера (крім гребних до 4 метрів і з мотором до 10 кВт).

Відповідальність:

Попередження або штраф до 170 гривень (від 2 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходу громадян), за наявності незаконно виловленої риби + збитки відповідно до встановлених такс.

 

Стаття — ч. 4 ст. 85 КУПАП (грубе порушення правил рибальства):

Що підпадає:

  • Перевищення добової норми вилову;
  • Рибалка із застосуванням вогнепальної зброї, електричного струму, вибухових речовин;
  • Ловлення сітками без відповідних дозвільних документів;
  • Ловлення іншим забороненим спорядженням.

Відповідальність:

Штраф від 340 до 680 гривень (від 20 до 40 неоподатковуваних мінімумів доходу громадян) з конфіскацією знарядь лову та засобів скоєння правопорушення, які є приватною власністю правопорушника та незаконно здобутих водних біоресурсів + збитки відповідно до встановлених такс. За встановлених суттєвих збитків викликаються працівники Нацполіції для оформлення матеріалів за ст. 249 ККУ.

Також слід зазначити, що відповідно до Правил аматорського та спортивного рибальства П. 6.3. накладення штрафу не звільняє вас від сплати матеріального відшкодування за нанесені збитки рибному господарству відповідно до такси, встановленої кабінетом міністрів України.

Але сподівань, що кошти, стягнуті зі штрафів відповідно до нових тарифів, підуть на розвиток рибного господарства — мало. Як правило, такі зміни в тарифах приносять тільки збільшення рівня корупції в лавах співробітників Рибоохорони.

Розмір риби, дозволений до вилову в Україні, 2023 рік

Мінімальний для вилову розмір у см

Види риб

Дніпровські водосховища (Кременчуцьке, Кам’янське, Дніпровське та Каховське)

інші водні об’єкти

 

Білий амур

60

40

Жерех, (білизна)

30

30

Головень

24

24

Сазан (Короп)

35

30

Лин

20

20

Лящ

35

30

Плітка

18

-

Синець

22

22

Сом

80

80

Судак

42

42

Товстолоб

60

40

Чехоня

24

24

Щука

50

50

Карась срібний

будь-який розмір

будь-який

Окунь

будь-який розмір

будь-який

Тепер детальніше, що змінилося:

  • внесено зміни до мінімально допустимих розмірів, дозволених до вилову для деяких риб (див. таблицю);
  • затверджено правила вимірювання риби (див. картинку вище);
  • тепер при рибалці у вас обов’язково повинен бути вимірювальний прилад (лінійка, рулетка);
  • з моторних човнів при лові способом «тролінг» — не більше однієї вудки на одного рибалку в човні;
  • норма вилову — 3 кг + 1 бонус (риба будь-якої маси в мінімально дозволеному розмірі).

Отже, йдучи на рибалку, окрім звичних вудки, підсаки та іншого знаряддя, має потурбуватися про те, щоб не забути взяти із собою ще й ваги та лінійку для вимірювання довжини виловленої риби.


Автор: Підготував Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
19 лютого, 19:17 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації