Вхід | Реєстрація

Карасячий мор

Карасячий мор
Минулого тижня у каналі по вул. Горького загинула вся риба. Поверхня каналу від молокозаводу до місця впадіння у Дніпро вкрилася мертвою рибою. Дренажний канал в один день перетворився на стічну канаву, в якій загинуло все живе. Екологи стверджують, що причиною мору у штучній водоймі став викид органічних речовин.
Карасів вважають найбільш невибагливою рибою, яка здатна жити й у брудній воді. Але чимала порція стоків, вилита у дренажний канал по
вул. Горького, доконала й карася. Очевидці стверджують, що догори черевом спливли рибини вагою до 1 кг, не кажучи вже про малечу. Замор риби на вул. Горького – найбільший для міських водойм за останні 15 років, – стверджує завідувач міського відділу екологічної безпеки Геннадій Демьохін.
— Загибель риби візуально нагадує асфіксію, вона задихнулась через нестачу кисню, – зазначає Геннадій Демьохін. Сигнал про «ЧП» екологи отримали 30 вересня. – Враховуючи, що надворі осінь і спека не могла стати причиною зниження рівня кисню у водоймі, варто шукати техногенний фактор. Викид нафтопродуктів відпадає, оскільки на поверхні немає маслянистої плівки. Це й не токсичне отруєння, бо в такому випадку спочатку б загинула маленька риба, а потім велика, але не вся одразу. Вочевидь, замор риби стався через велику кількість органічних речовин, які потрапили у канал разом зі стічними водами. Внаслідок хімічної реакції з органікою кількість кисню у водоймі різко зменшилася.
Версію скидання шкідливих стоків з приватного житлового сектора Геннадій Демьохін відкидає одразу: приватні садиби просто неспроможні одномоментно утворити таку кількість відходів. «Уздовж ділянки каналу, де стався замор, є лише два офіційних випуски стоків – молокозаводу та КАТП-1628, останнє скидає у канал зливову каналізацію», – вказує Геннадій Демьохін.
Наслідки замору ліквідували фахівці ековідділу та працівники служби експлуатації каналів Управління ресурсів Дніпродзержинського водосховища, якому належить цей об’єкт. Як повідомив Геннадій Демьохін, загалом було зібрано 7 мішків мертвої риби, кожен близько 30 кг вагою. За словами екологів, робота проведена з метою запобігти другій хвилі забруднення: якщо дохла риба осяде на дно та почне розкладатися, канал точно стане мертвим.

Хто винний?
Дослідження води з каналу проводила міська екологічна інспекція, однак дізнатися про результати «КП» так і не вдалося. В екоінспекції порадили звернутися до вищої, обласної, інстанції. Полтава вказала на необхідність зробити письмовий запит. До речі, таку ж відповідь отримав і відділ екобезпеки міськ­виконкому. За словами заввідділу Г. Демьохіна, обласна екоінспекція пообіцяла надати відповідь до кінця тижня.
Мер М. Глухов вимагає підрахувати збитки, спричинені замором риби, і пред’явити рахунок винним.

Автор: www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
12 жовтня 2009, 18:06 | Кременчук | Надзвичайне
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації