Вхід | Реєстрація

Щоб перереєструвати зброю, доведеться розкошелитись

Щоб перереєструвати зброю, доведеться розкошелитись

Нарешті редакції вдалося отримати коментар стосовно специфіки цьогорічного процесу перереєстрації мисливської та іншої зброї від співробітника Нацполіції Романа Назарьова.  Роман Анатолійович сам зателефонував до редакції і відповів на запитання, що хвилюють земляків, які мають зброю.
Для початку нагадаємо про історію виникнення проблемної ситуації. Ми про це вже писали в статтях під назвами «Перереєстрація зброї: розбираємося разом» та «Про мисливців ніхто не забув».

Багато власників зброї, у тому числі  і наші земляки, прочитали в Інтернеті повідомлення про те, що, у зв’язку з війною, процес перереєстрації зброї був відтермінований аж до закінчення військового стану. При цьому люди посилалися на Наказ МВС №195 від 18 березня 2022 року  «Про продовження строку дії дозволів у сфері обігу зброї, пристроїв та вибухових матеріалів під час дії воєнного стану в Україні». Але, як це часто буває, більшість людей не дочитали цей Наказ до кінця. А там зазначено, що громадяни таки зобов’язані звернутися в органи МВС, точніше, у Нацполіцію із заявою про перереєстрацію.

Так,  Наказ написано якось двозначно. Нібито термін перереєстрації відкладено до кінця війни, і в той же час заяву на перереєстрацію подавати необхідно. Одразу потрібно відзначати, що ми знайшли і практику судів, у яких люди пробували оскаржувати необхідність перереєстрації під час війни. Практика засвідчує, що суди не задовольняють позовні вимоги громадян. Так що судитися ви можете, але шанси на виграш позову — мінімальні.

Окрім того, чимало людей скаржаться на те, що від них вимагають довідку про знання матеріальної частини та поводження зі зброєю.  А в людей, які отримували дозвіл на зброю в минулому столітті чи навіть на початку 2000-х, такого документу просто немає. Тоді його не вимагали.

Дійсно, вимога щодо обов’язкової наявності згаданої довідки з’явилася зовсім недавно. Але  юристи, із якими редакція консультувалася, визнали, що вона є законною і її необхідно виконувати.

Але й це ще не все. Для того, щоб отримати таку довідку, необхідно поїхати в Полтаву і пройти одноденний курс навчання, який коштує 700 гривень. Плюс — витрати на дорогу.

Мисливці, особливо люди старшого віку, скаржаться, що це занадто дорого. І важко фізично. І прохають хоча б організувати виїзні курси, після яких можна отримати ту злощасну довідку.

Були й питання щодо проходження перереєстрації зброї військовослужбовцями ЗСУ. Адже людині, яка перебуває «на передку»,  просто фізично неможливо здійснити певні бюрократично-фінансові процедури.

А дехто із мисливців взагалі заявляв, що провести перереєстрацію можна, заплативши 3500 тисяч  гривень уповноваженому співробітнику  Нацполіції. От усі ці запитання і побажання ми передали Роману Назарьову.

Що говорить поліцейський?

Роман  Назарьов одразу перепросив за те, що не міг оперативно відповісти на «наболівші» запитання. Він пояснив, що перебував на курсах у Києві. Але, за його словами, слідкував за публікаціями в «ЕХО».

Роман Анатолійович одразу наголосив:

— Почну із проходження перереєстрації зброї людьми, які зараз воюють у складі ЗСУ. Безумовно, ми розуміємо всі об’єктивні труднощі, які виникають у військовослужбовців. Тому всі ці обставини обов’язково враховуємо. І ніхто не збирається миттєво анулювати дозволи на зброю у громадян, які зараз виконують свій обов’язок перед Батьківщиною.

Другий принциповий момент. Ви в одній із публікацій згадали про ймовірні спроби працівників поліції отримати неправомірну вигоду за сприяння в проходженні курсів, отримання довідок та перереєстрації зброї. Скажу відверто, мені було прикро таке читати. Мені особисто такі факти невідомі. Будь-ласка, якщо таке відбувається, то одразу звертайтеся до мене чи в уповноважені органи Нацполіції. Розберемося і покараємо. Але чомусь мені здається, що таких фактів немає.

Щодо вартості курсів Роман Назарьов пояснив:

— Самі органи  Нацполіції не проводять курсів і не видають довідок про їх проходження. До речі,  така довідка видається один раз і назавжди. І не лише на нарізну зброю. Так,  я знаю, що люди скаржаться, що раніше такого не було. Скажу вам більше, скаржаться і колишні працівники поліції, які отримували дозволи на зброю кілька десятиліть тому. Але вимога така з’явилася, і її необхідно виконувати. Щодо вартості. Я телефонував десятьом своїм колегам із десяти областей України. Скрізь вартість проходження курсів відрізняється. Найдешевше — 550, найдорожче в Київській області — 1000  гривень. Ціну установлює організація, яка має право проводити подібне навчання. А однією із умов отримання відповідної ліцензії на право навчати є наявність тиру. А утримувати спеціалізований тир — це зараз дуже дороге задоволення. Говорив  особисто із власниками тирів у Полтаві. Вони категорично відмовляються знижувати ціну на свої послуги. а примусити їх до цього поліція не має права.

Щодо виїзних курсів

Роман  Назарьов зазначив:

— На жаль, і тут не можу нічим порадувати мисливців. Згідно з вимогами законодавства та підзаконних актів, проведення виїзних курсів є неможливим. Вони, ті курси, мають обов’язково проводитися на базі стаціонарного тиру. Самі розумієте, його ж у Кобеляки або Білики не перенесеш. Єдине, про що вдалося домовитися, так це про те, щоб організації, які проводять навчання, збільшили кількість робочих днів, щоб мисливці не очікували в чергах тижнями. А така проблема теж є.

Так що порадувати земляків якоюсь позитивною  для них інформацією нам не вдалося. Вимоги поліцейських законні. У всякому випадку, редакція не володіє фактами, які б це заперечували. Отже, без довідки про знання матеріальної частини та поводження зі зброєю, провести перереєстрацію не вдасться. А для того, щоб отримати довідку, доведеться їхати в Полтаву і проходити одноденні курси.


Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
17 березня, 12:29 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації