Вхід | Реєстрація

Ненавиджу хамів

Все, накипіло, скільки можна врешті-решт?! На вулиці – весна, пташки співають, закохані інститут прогулюють, а мій настрій нижче плінтуса. І, запитайте, чому? Просто хамів – ненавиджу.
«Чоловіче, ви – хам!», – кидаю у спину незнайомому перехожому. Волею долі я змушена крокувати за ним вузьким тротуаром і вдихати цигарковий дим. Йому, бачте, закортіло покурити на ходу. Йде такий, завзятий, ще й плюється смачно. А мені весь час доводиться оглядати свої чоботи – чи не влучив ненароком.
Мимоволі починаю проклинати міліціонерів, які й досі не почали ловити таких курців. До речі, вони мають це робити, виконуючи вимоги Закону України про заборону паління та розпиття алкогольних напоїв у громадських місцях. Далі уява сама малює картину – як його, цього порушника, хапають, заковують у кайдани і піддають усім можливим тортурам. Мабуть, я трохи перегинаю палицю. Але зрештою чому він має право псувати моє здоров’я, настрій, запах від волосся та одягу, а я не маю права нічого зауважити. Та все це – лірика, порівняно з тим, що я почула у відповідь. Мені запропонували піти так далеко, що доведеться й хлібця у дорогу купити, аби з голоду, бува, не померти.
І таке воно – наше щоденне життя. У маршрутці наступлять на ногу, тріснуть сумкою по обличчю й навіть не перепросять. У під’їзді просто перед вами зачинять двері, бо ліньки на секунду їх притримати. У Палаці культури вперед не пропустять, колеги розкритикують нову сукню, і навіть чоловік вдома не допоможе зняти важке пальто. Сфера послуг  – взагалі окрема тема. Здається, що наші продавці вже народжуються на кшталт радянських: хоч молодий він, хоч старий  – шана одна, він усім серцем тебе ненавидить. Просто через те, що ти є, принаймні так здається. Кажуть, робота у них така. Можливо. А в кого з нас немає роботи? Але ж не всі дозволяють собі говорити грубощі клієнтам, часом навіть вживаючи панібратське «ти».

Звідки ж ти взявся?
То що ж воно таке – це злощасне хамство. Словники надають кілька варіантів. Перший: мовою дворян, хам  – це людина, яка належить до нижчих соціальних верств і котра позбавлена гідності. Є ще другий варіант: груба, нахабна, невихована людина, здатна на підлість. Власне ж слово «хам»  – похідне від імені сина біблійного Ноя – Хама, якого батько прокляв через непошану.
Сучасні люди розуміють під цим поняттям і грубіянство, й нахабність, і невихованість, і неповагу, а головне  – безкарність всього цього. Я чула (перевірити поки що не вдалося), що в Європі або в Америці немає навіть такого поняття, як хамство. Ну, виховують у них повагу до особистості з дитинства. Може, той американець хоч тричі вважатиме вас нікчемою, але ви про це ніколи не дізнаєтесь. Йому виховання і почуття власної гідності не дозволять опуститися до брутальної лайки. А от у наших  – комплексів сила-силенна, агресії та незадоволеності ще більше. Куди це подіти? Правильно  – виплеснути на нав­ко­лишніх.

Самі винні
Є ознаки невихованості у чоловіків, за які варто «дякувати» нашим колегам  – радикальним феміністкам. Їм, бачте, намагання чоловіка бути ввічливим  – майже смертельна образа. Подав руку при виході з автівки – принизив гідність, допоміг зняти верхній одяг  – принизив гідність, заплатив за каву у кафе – те ж саме, сказав комплімент – отримай судовий позов. Пані, схаменіться, фемінізм або гендерна рівність не передбачає нечемності. Це лише можливість бути взаємоввічливими і не пирхати незадоволено, коли чоловік просить нас про послугу або допомогу.
Американець хоч тричі вважатиме вас нікчемою, але ви про це ніколи не дізнаєтесь. Йому виховання і почуття власної гідності не дозволять опуститися до брутальної лайки. А от у наших – комплексів сила-силенна, агресії та незадоволеності ще більше. Куди це подіти? Правильно – виплеснути на нав­колишніх.

Навесні грубіяни найактивніші

Надворі весна – гілочки, квіточки, пташки. Життя пробуджується, почуття стають гострішими.
Водночас з бажанням кохати і бути коханими виникає бажання обійняти весь світ. А натомість інколи ми одержуємо, у кращому випадку – нерозуміння, у гіршому – грубіянство. І все – гарний настрій, як в унітаз злили, усмішка на обличчі виглядає безглуздо, і хочеться якнайшвидше повернутися у свою зимову шкаралупу і та нікого туди не пускати. Але психологи кажуть – не варто цього робити. Краще використовувати нехитрі прийоми, які забезпечать вам добре самопочуття, кого б ви не зустріли.

Психолог сімейно-психологічного цент­ру Валентина Осадча радить:
• Якщо ви свідомо йдете до хама і знає­те, що нахабності не уникнути, наприклад, у вас зустріч з начальником-хамом – налаштовуйтеся відповідно. Вигадайте кілька сторонніх тем, які будете обмірковувати, аби не зосереджуватися на негативі. Якщо вам так зручно, хоч зірки лічіть, аби лише не всотувати негативну енергетику.
• Якщо ж це – неочікуваний удар від сторонньої людини, то варто реагувати, зважаючи на ситуацію. Якщо ви вмієте вчасно і влучно відповісти, не нехтуйте випадком. Поверніть нахабі його ж «удар». Якщо ж ви – з тих людей, що не витримують хамства, навчіться абстрагуватися, щоб цей хамський випад пройшов повз вас. Головне – не підпускати грубіяна занадто близько до себе, щоб його негативне поле не зачепило вашого. Відійдіть у бік і насамперед заспокойтеся. Зробіть кілька глибоких вдихів, кілька разів напружте та розслабте м’язи.

А, може, спробуємо не…
…кричати у мобільний в маршрутці;
…кидати лушпиння від насіння на асфальт;
…кидати своє сміття повз сміттєві контейнери;
…бути фамільярними і «тикати» незнайомцям;
…дивитися відео з телефону у громадських місцях;
…слухати гучно музику вдома після 23.00;
…розпивати алкоголь на вулиці й чіплятися до людей;
…лаятися;
…бити дітей на вулицях;

Хам-рейтинг
Про кременчуцьких хамів можна довго розповідати або ж писати цілі томи книг про неприємні випадки у різних місцях. Проте ми вирішили піти далі і склали такий собі антирейтинг найхамовитіших місць.
1. Маршрутки. У них проходить значна частина нашого життя. Тут можна поповнити свій лексикон парою-трійкою нецензурних слів, поставити рекорд з перехресної лайки, втратити гроші, настрій, волосся… Словом, ви й самі знаєте всі принади кременчуцьких маршруток.
2. Лікарні. Причому на хамство хворіє так званий молодший персонал. Скажуть, як відріжуть.
3. Дорогі магазини. Всім знайоме: заходите, продавці окидають вас оцінюючим поглядом, раптом відвертаються і... далі варіанти: п’ють каву, говорять по телефону, просто «морозяться».
4. Фонтан біля «МакДональдзу». Мешканці гуртожитків з насінням, пивом та цигарками урізноманітнюють дозвілля молодих мам з дитячими візками.
5. Сусіди. Не вірите? Спробуйте довести, що саме вони вас затопили, тоді дізнаєтеся.

А як Ви реагуєте на хамство?
Олена:
— Реагую по-різному. Це залежить від людини. Якщо мене образив старенький дідусь – грубіянити у відповідь не стану. В інших же випадках – відреагую адекватно до ситуації. Більш за все не подобаються вчинки, що спричинені тупістю й нахабністю. А взагалі, іноді хотілося б мати при собі пістолет.

Зоя:
— На хамство часто хочеться відповісти хамством. А потім зупиняє думка: «Будь вище за це». Хамство можна побороти ввічливістю або повним ігнором. Бо хами – це ті люди, в яких не все гаразд. У світі багато гарних людей, головне  – це гарне в них розгледіти.

Дмитро:
— Хамство – болісна тема для мене. Ненавиджу грубість у будь-якому прояві. Іноді під хамством приховується всього лише захисна реакція, але я певен, що мудра людина знайде інший спосіб, щоб самоствердитися. Більш за все у людях мене дратує нелюбов до ближнього. Ми часто любимо тих, кому до нас байдуже, і ненавидимо тих, кому ми дорогі.

Автор: Олена УСКОВА, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
15 квітня 2010, 13:31 | Кременчук | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації