Вхід | Реєстрація

Пенсійний переполох

Кажуть, що в новому бюджеті України страшенний дефіцит і міжнародні організації радять нам економити на пенсіонерах. Від таких чуток переполошилися не лише пенсіонери, а й працюючі громадяни.
У пенсійних управліннях Кременчука перспективи змін коментують лаконічно: надійде розпорядження  – будемо виконувати. І все ж таки, думка фахівців з приводу даного питання є цікавою. «КП» звернулася до заступника начальника управління Пенсійного фонду у Крюківському районі Романа Ареп’єва.
— Україна – одна з небагатьох європейських держав, де вік виходу на пенсію становить 55 та 60 років. Можливо, справді, треба збільшити вік?
— В європейських державах, дійсно, вік більший, причому у багатьох країнах – гендерна рівність, коли і чоловіки, й жінки виходять на пенсію в одному віці, але треба пам’ятати про те, що в Україні дуже низький середній рівень життя.
— Наразі багато працюючих громадян нарікають на те, що вони годують армію пенсіонерів, яка щороку зростає все більше. Причому деякі йдуть на «заслужений відпочинок» уже в 40 років. Хіба це справедливо?
— За останні три роки кількість пенсіонерів у Крюківському районі практично не змінилась – 21717 осіб у 2007-му році й 21609 осіб – зараз. А от коштів на виплату пенсій потрібно більше на 30 млн грн. Це пов’язано з тим, що держава поступово підвищує прожитковий мінімум, який є базовим для великої кількості різних надбавок до пенсій. Наприклад, якщо у бюджеті-2010 буде врахований новий закон про соцстандарти, то прожитковий мінімум становитиме вже не 573 грн, а 695 грн, і тоді пенсії знову перерахують, починаючи з січня.
Щодо соціальної справедливості, то, я вважаю, що закон про пенсії треба уніфікувати, він має бути один для всіх. Наразі ж маємо окремі документи про статус суддів, прокуратури, держслужбовців тощо… Звісно ж, є робота, яка небезпечна або важка, і це має бути враховано.
— Україні також радять зменшити максимальну пенсію, аби вона не була вищою за 6 тис. грн. Чи багато заощадимо на цьому?
— Важко сказати, такі висновки мають робити фахівці. Наприклад, у Крюківському районі максимальну пенсію отримують колишні судді  – 5800 грн, великі пенсії також у льотчиків-випробувачів, у декого з держслужбовців, у представників прокуратури, силових структур…
— Якщо в Україні захочуть урізати пенсії працюючим пенсіонерам, як Ви вважаєте, від цього постраждає багато наших співвітчизників?
— Взагалі, серед пенсіонерів дуже багато працюючих. За приблизними підрахунками, у нашому районі кожен четвертий пенсіонер ходить на роботу. Але у більшості випадків це люди, які отримують невелику пенсію і так само – незначну зарплату, тому навряд чи їм варто боятися ново­введень. Я не думаю, що найближчим часом у пенсійній системі стануться кардинальні зміни.
В Автозаводському районі Кременчука проживають 9 пенсіонерів, які отримують понад 4500 грн пенсії. Серед них  – колишній працівник Ради міністрів УРСР, Герой Соціалістичної Праці, 4 науковці та 3 держслужбовці.

Закордон нам допоможе… порадою
Щоб залатати дірки в бюджеті, міжнародні експерти рекомендують зважитися на кілька кардинальних кроків.
• Вираховувати з пенсій податок на прибуток. Це означає, що реальні пенсії українців зменшаться на 15%, коли з них вирахують податок.
• Обмежити максимальні пенсії до 6 тис. грн. Наразі нардепи, коли йдуть на відпочинок, отримують 16-18 тис. грн пенсії. Прем’єр-міністр Микола Азаров повідомив, що в новому бюджеті уряд пропонує зробити максимальною пенсією суму в 10 тис. грн. Цікаво, що скаже Верховна Рада.
• Збільшити мінімальний трудовий стаж на 5 років: з 20-ти років для жінок – до 25-30, з 25-ти років для чоловіків – до 30-35. Це вплине насамперед на силовиків, військових та інші категорії громадян, хто вже у 40 років може бути на пенсії.
• Нарешті встановити гендерну рівність і відправляти жінок на пенсію у 60 років. Щоправда, переходити до цього поступово – упродовж кількох років додавати по півроку до трудового стажу, тобто відправляти на пенсію у 55,5 років, потім – у 56 років тощо.
• Урізати пенсії працюючим пенсіонерам на 50%, якщо їхня пенсія вдвічі більша за прожитковий мінімум, тобто складає понад 1700 грн. Або інший варіант – сукупний дохід пенсіонера (пенсія та зарплата) не має перевищувати 4-х прожиткових мінімумів – тобто 3500 грн.

Автор: Лариса ГОРИСЛАВЕЦЬ, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
15 квітня 2010, 13:37 | Кременчук | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації