Вхід | Реєстрація

Сезонне оновлення вашого саду

Навесні сад потребує особливо багато уваги, проте згодом усі зусилля будуть виправдані. Й якщо ви мрієте про квітучу магнолію чи рекордні врожаї яблук або персиків, не сумнівайтеся – саме так і буде! Досвідчені садівники кажуть, що у нашому регіоні сади напрочуд щедрі, тим паче коли до справи підходити зі знанням.
Садівник Тетяна Панчук має багаторічний досвід вирощування плодових дерев і троянд. Вона провела майстер-клас спеціально для читачів «КП». Жінка розповіла, як садити королеву саду  – яблуню. Цими порадами можна скористатись і при висадці інших дерев.

Крок перший. Думайте про майбутнє
Головна умова для висадки окремих дерев – правильно розмітити та розпланувати територію.
Треба врахувати те, що через кілька років дерево розростеться, тому для яблунь та груш мінімальна ділянка має бути 4 х 4 метри. Здорове і плодовите дерево матиме розкішну крону, яка живиться за рахунок кореневої системи. Умовно площа ділянки, яка живить корені, співвідноситься з розмірами крони дерева.

Крок другий. Вибираємо саджанці
У магазинах продаються саджанці з закритою кореневою системою (корінці у торбинці з торф’яною сумішшю) та відкритою, тобто коли корінці знаходяться зовні. У першому випадку рослина менше травмуєть­ся, краще минає період її адаптації після висадження, проте якщо коріння відкрите, то покупець здатен самостійно оцінити стан коренів. Тому тут не може бути однозначних порад – кожен вирішує для себе сам. Головне  – корінці мають бути непошкоджені, а бруньки живі, але не такі, що вже почали розпускатися.

Крок третій. Ласкаво просимо додому!
На місці висадки саджанця треба все ретельно підготувати. Глибина ями має бути 70 см, краї – вертикальні. В яму треба закласти добрива (краще органічні), присипати їх землею, трохи притоптати і гарно полити. Саджанець перед висадкою слід обрізати, а якщо коріння було відкрите  – то підрізати і кінчики корінців.
У перший рік висадки дерева його треба щедро поливати, особливо у спекотні дні. Також не зайвим буде прив’язати са­джанець до опори або обгородити його.
Тетяна Панчук уже кілька десятиріч займається садівництвом.
— Нинішня ціна саджанців стала значно доступнішою, ніж кілька років тому, якщо порівнювати з середньою зарплатою. Зараз дуже багато господарів експериментують із ландшафтним дизайном, у гіпермаркеті «Нова Лінія» ми консультуємо покупців щодо вирощування і дерев, і кущів, і квітів,  – зазначає жінка.

Секрети садівників
— Як краще перевозити са­джанці, щоб не пошкодити їх?
— Треба прикрити корінці, щоб вони не пересихали, а взагалі  – слід висаджувати дерева якомога швидше.

— Коли яблуня дає перший врожай?
— На 4-5 рік яблуня має плодоносити.

— Як правильно підрізати гілки плодових дерев і формувати крону?
— Треба підрізати внутрішні гілки, щоб вони не перепліталися, тоді плоди будуть дозрівати на сонці і матимуть більше простору.

— Кажуть, що на перший рік зі смородини та аґрусу не можна збирати врожай.
— І кущам, і квітам, наприклад, трояндам у перший рік краще не давати квітнути та плодоносити. Це потрібно для зміцнення кореневої системи.

— Де краще висаджувати троян­ди: на сонці чи у затінку?
— Троянди люблять притінене місце, щоб сонце не пекло цілий день, інакше кущ буде швидко відцвітати.

— Як боротися з попелицею?
— Можна використовувати народні методи, але більш ефективні отрутохімікати, наприклад, слабо концентрований розчин отрути від колорадського жука. Обробки вистачить на сезон.

— Чи правда, що тую можна вирощувати у горщику, а на зиму залишати у приміщенні?
— Туя непогано почувається у горщику, але в теплому приміщенні тривалий час її утримувати не можна, вона любить прохолоду.

Автор: Лариса ГОРИСЛАВЕЦЬ, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
15 квітня 2010, 14:54 | Полтавщина | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації