Вхід | Реєстрація

Полтавка до 300-ліття Першої Конституції вишила оберіг

Заступниця голови Полтавської обласної організації УНР Зоя Коваленко до ювілею Конституції Пилипа Орлика вишила оберіг-панно. На ньому майстриня розмістила цитати-вислови відомих людей про право і закон, а також зображення правових документів, які передували першій Конституції та слідували за нею.
«Задум був у тому, щоб показати: Конституція Пилипа Орлика виникла не на порожньому місці. Тому я вишила Ізборник Святослава, Руську правду, Універсали, зокрема - ІІІ і ІV (про суверенність України і про Соборну державу)», - розповіла Новинам Полтавщини Зоя Коваленко.
Зобразила вона і сучасну Конституцію. Проте розмістила не вертикально, як інші документи, а горизонтально та пояснила: «Топчуться-топчуться по ній, не виконують прописаних законів... Тому я її так і вишила».
У центрі композиції - карта України та Конституція Пилипа Орлика.
Цікаво, що вгорі на оберезі вишиті слова «300 років першій Конституції Пилипа Орлика», а внизу офіційна назва документу «Договор и постановлєніє прав и вольностєй войска запорожского и всєго народу вольного малороссийского на общой радь вольними голосами узаконєнньіє року 1710. Апрьля 5 дня, у Бєндерь».
Оберіг презентували сьогодні у рамках наукової конференції «Конституційні засади української держави (з нагоди 300-річчя першої української Конституції)», яка відкрилася у Полтавському національному педагогічному університеті.

Автор: poltavanews.com.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
16 квітня 2010, 16:01 | Полтава |
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації