Вхід | Реєстрація

Роман Вікторович Терещенко про банкрутство компанії та виклики на цьому шляху

Роман Вікторович Терещенко про банкрутство компанії та виклики на цьому шляху

Коли компанія не може виконувати свої фінансові обов'язки і відсутні можливості для покриття зібраних боргів, їй може загрожувати банкрутство. Експерт з юридичних питань Терещенко Роман Вікторович пояснює, що у випадку офіційного визнання компанії банкрутом, наступає її ліквідація: активи фірми продаються, а всі зобов'язання анулюються у судовому порядку. Започаткувати банкрутство можуть як сам боржник, так і його кредитори. Але хто в кінцевому підсумку несе фінансову відповідальність за борги компанії?

Сучасні виклики банкрутства: між законом та реальністю

Якщо говорити про банкрутство в контексті законодавства України, то в цій державі вже понад 5 років діє Кодекс. Експерт говорить, що його положення більшою мірою відповідають міжнародним нормам. Водночас називає такі нововведення: підвищення відповідальності керівників та власників компаній, які перебувають на етапі банкрутства. Проте, в даному контексті існують певні труднощі, пов'язані з порушенням законодавства.

  • Зустрічаються випадки, коли шахраї реєструють фіктивні фірми, наприклад, для можливостей відмивання коштів через них. Керівником в таких часто призначають підставну людину, яка не має права на розпорядження активами. Такі шахрайські схеми ускладнюють можливість стягнення боргів з компаній. Крім того, їхні представники можуть самі запустити процес так званого «шахрайського банкрутства», сподіваючись уникнути відповідальності, - розповідає Роман Терещенко.

Але юрист зазначає, що вихід з цих складних ситуацій є. Існує ціла процедура, яка диктує свої правила для боржників, санкційних органів та кредиторів.

Між особистим збагаченням і корпоративною етикою: шляхи вирішення конфліктів інтересів

Ні для кого з вас не буде секретом те, що власники та керівники компаній у переважній більшості випадків – це заможні люди. Вони мають власні автівки, квартири, будинки тощо. І, в принципі, з одного боку нічого поганого тут немає. Але, як зауважує Роман Терещенко, це тільки у тому випадку, якщо в таких цілях використовуються чесно зароблені власні кошти, а не фінансові активи компанії. Якщо ж власник провертає шахрайські схеми і  використовує ресурси фірми для задоволення власних потреб, коли бізнес знаходиться на межі банкрутства, то має відповідати за законом.

За практичними спостереженнями аналітика, подібні випадки зустрічаються рідше, ніж протилежні. У ситуаціях, коли компанія стикається з фінансовими викликами, грамотні менеджери роблять вагомі кроки для запобігання можливого банкрутства. За даними юриста, ці дії можуть не співпадати з інтересами кредиторів. Для кращого розуміння питання Роман Терещенко пояснює, що коли, власник фірми всіма силами хоче її врятувати від занепаду, то він тимчасово забуває про борги перед кредиторами. Тоді їхні шанси на отримання коштів найближчим часом зменшуються. Але цей конфлікт вирішує визначена правова процедура.

Законодавчі вимоги при банкрутстві: від рішень акціонерів до особистої відповідальності директора – Роман Терещенко

Згідно з юридичними нормами, коли фірма опиняється у стані банкрутства і не в змозі виплатити кредити, вона має протягом 30 днів скликати засідання акціонерів. Саме їм надається право вирішення подальшої долі компанії.

На таких засіданнях приймається рішення про: 

  1. підвищення статутного капіталу за рахунок власних ресурсів для покриття боргів; 
  2. уповноваження директора подати до суду заяву про оголошення банкрутства. 

Якщо директор проігнорує цей 30-денний термін і не подасть заяву до суду, то він може стати співвідповідальним за борги разом із компанією. Це означає, що такого керівника цілком можуть зобов’язати особисто виплатити 100% вимог кредиторів, вказаних у процедурі банкрутства, - коментує послідовність законодавчої процедури Терещенко Роман Вікторович.

У даному випадку суд зобов'язаний здійснити глибокий аналіз справи для з’ясування всіх її обставин. Якщо будуть виявлені порушення з боку керівника, суд може прийняти рішення про стягнення боргів з активів фірми та власне з її директора.

У подібних ситуаціях на керівника можуть чекати такі санкції, як арешт власності або заборона на виїзд з країни.

Роман Вікторович Терещенко: шлях компанії до банкрутства через процедуру санації

У цьому розділі юрист акцентує увагу на такому розвитку подій, коли директор після збору акціонерів встиг вчасно подати до суду заяву про банкрутство юридичної особи.

  • У такому випадку компанія потрапляє у вир складних юридичних процедур. Починається все з запровадження справи, що відкриває двері до наступних етапів. Насамперед, маємо процедуру, під час якої відбувається розпорядження активами боржника. Далі настає санація, це ціла система заходів, що впроваджуються для відновлення «фінансового здоров'я» компанії. Вона включає задоволення, хоча б частково, вимог кредиторів та реструктуризацію боргів, - пояснює Роман Терещенко.

Експерт з юридичних питань уточнює, судом затверджується план санації, а також призначається керівник цієї процедури. Якщо ж ця процедура не спрацює, настає фінальний етап - офіційне визнання компанії банкрутом та початок процедури її ліквідації.

Розміщено на правах реклами


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
9 травня, 12:13 | Полтавщина | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації