Вхід | Реєстрація

Не проґавте плодожерку

Не проґавте плодожерку

У цьому році яблуні гарно цвіли. І зав’язі на них більше, аніж достатньо. Але це ще не означає, що восени ви наїстеся яблук, адже ними бажають поласувати не лише люди. Зокрема, яблунева та сливова плодожерка.

Яблунева плодожерка найчастіше вражає яблуні, але в неврожайних рік також може мешкати на грушах, сливах, абрикосах, персиках. Уражені плодожеркою плоди не тільки втрачають свій товарний вигляд, але і обсипаються, ще не дозрівши. Також яблунева плодожерка розносить на собі віруси і бактерії, сприяючи тим самим розвитку різних захворювань садових дерев.

Зимує плодожерка в корі, плодах та верхньому шарі ґрунту в стані лялечки. Як тільки починають квітнути яблуні, вилітають перші метелики, які вже через 7–10 днів починають відкладати яйця. Літ метеликів триває 1,5–2 місяці.

Через 4–10 днів з них з’являються гусениці, які вже через пару годин ховаються в плодах. Якщо пошкоджене яблуко падає, плодожерка залишає його упродовж 1–2 діб і повертається знову на дерево по стовбуру.

Сливова плодожерка

Сливова плодожерка є комахою-шкідником, личинка якої пошкоджує кісточкові культури, виїдаючи м’якоть плодів у сливи, абрикоси, аличі, персика, іноді у вишні та черешні.

Вихід і масовий виліт дорослих комах випадає, як правило, на третю декаду травня або початок червня. Виліт другого покоління зазвичай спостерігається на початку і в середині липня. При цьому найбільшу активність метелики виявляють у вечірній і нічний час.

Личинки, як правило, з’являються в період формування кісточки на пізніх сортах сливи. Молоді гусениці прогризають у плодах невеликі отвори (діаметром до 3 міліметрів) і через них проникають всередину. У місці проникнення шкідника зазвичай виділяється камедь, яка, застигаючи, набуває форми крапельки.

Перебуваючи всередині плоду, личинка плодожерки починає активно прокладати хід у напрямку до черешка, наповнюючи середину сливи екскрементами і поступово порушуючи процес надходження поживних речовин. У результаті, подальший розвиток і визрівання плоду зупиняється, він набуває пурпурного забарвлення і опадає раніше терміну.

Гусінь сливової плодожерки

Фітосанітари радять: обмежити чисельність метеликів можна, застосувавши феромонні й харчові пастки — приманки, наповнені солодкою рідиною (квас, компот, сік та ін.) з додаванням дріжджів.

У приватному секторі від гусениць плодожерки, попелиці застосовують препарати, дозволені для роздрібного продажу населенню:

  • альтекс, к. с. — 2–3 мл на 6–10 л води,
  • антигусінь, к. с. — 4 мл на 10 л води,
  • армет, к. с. — 4 мл на 10 л води,
  • дестрой, к.с — 2–4 мл на 6–10 л води,
  • децис профі 25, в. г. — 1 г на 10 л води,
  • інспектор — 1 г на 10–14 л води на 4–6 дерев,
  • конфідор максі, в.г — 0,7 г на 10 л води,
  • каліпсо, к. с. — 2 мл на 10 л води,
  • люфокс, к. с. — 10 мл на 10 л води,
  • рубус протект, в. г. — 0,7 г на 10 л води,
  • танрек, р. к. — 2,5 мл на 10 л води,
  • Цезар, к. с. — 4–6 мл на 10 л води.

Фітосанітари застерігають: обробітки інсектицидами слід проводити в тиху безвітряну погоду в ранішні та вечірні години. Обов`язково попереджати про час і місце робіт голів сільських і селищних рад та пасічників.

Не забудьте і про хвороби

Потрібно зауважити, що, як правило, відбувається два льоти плодожерки. Перший починається зараз, у другій половині травня. Другий почнеться через два місяці. Тому ефективним захистом є дві обробки від цього шкідника. Препарати краще міняти.

Окрім того, не забудьте додати в бак оприскувача ще й фунгіцид від парші та борошнистої роси. Це може бути Топаз 9 мл на 10 літрів води, Кумулюс чи Тіовіт Джет 40–80 грам або Скор 2–3 мл.


Автор: Підготував Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
| Полтавщина | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації