Вхід | Реєстрація

Нормування винограду: скільки грон залишати

Нормування винограду: скільки грон залишати

Не дивлячись на серйозне і тривале похолодання, розвиток винограду, як і більшості інших плодових культур, ще випереджає звичний графік. Тому вже зараз можна починати проріджувати грона на своїх лозах.

При належному догляді за виноградним кущем на ньому утворюється набагато більше грон, ніж він здатний прогодувати, і в першу чергу це відноситься до великоплідних сортів.

До перевантаження врожаєм схильні багато столових сортів і гібридні форми винограду, і щоб ягоди в гронах визрівали в терміни, зазначені в характеристиці того чи іншого сорту, потрібно допомогти виноградові.

Коли кущ формує посильну йому кількість грон, смакові якості ягід відповідають нормі, плоди набирають найбільшу цукристість, у ягід мускатних сортів повною мірою виявляється характерний аромат і смак.

Нормований кущ не відстає в розвитку, на ньому активно і своєчасно закладаються плодові бруньки майбутнього року, лоза добре визріває, і рослина в змозі чинити опір грибковим захворюванням та шкідникам.

Скільки грон треба залишати на кущі? Кількість залежить від багатьох чинників: від віку куща, від розмірів грон, від того, чи достатньо рослині живлення.
Наступний важливий показник, на який потрібно звернути увагу, це товщина пагонів винограду. Нормальною є товщина від 5 до 12 мм. Якщо пагін тонший за 5 мм, він вважається слабким, а пагін товщий за 12 мм — жирує.

Золоте правило: один пагін — одне гроно

Кобелячанин Дмитро Омельяненко згадує про «золоте» правило, про яке почув від знаного на всю Україну виноградаря Анатолія Бачинського.

Він каже:

— Для аматорів, особливо початківців, буде краще на одному пагоні, який до цвітіння, а це ще два тижні, має довжину близько метра і відповідну товщину, залишати одне гроно. Якщо пагін набагато менший метра, то краще взагалі прибрати на ньому гроно.

За словами Дмитра, на дуже потужних пагонах можна залишити й два грона. Але щоб розуміти це, потрібно вже мати досвід.

Водночас Омельяненко зауважує:

— Як правило, нижні грона більш потужні. Тому залишайте їх. Можна ризикнути і зараз залишити по два грона на пагоні. Але вже після цвітіння, побачивши, яке із двох краще запилилося, залишити його. Два — це буде забагато. Особливо для кущів віком у чотири-п’ять років.

Також Дмитро попереджає, що зараз виноград, як і більшість інших культур, через холод перебуває в стресі. І на ньому можуть бути листочки нехарактерного жовтого кольору або деформовані. Не варто із цього приводу панікувати і одразу «бризкати». Потепліє — і все налагодиться і без «хімії».



Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
| Полтавщина | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації